събота, 30 януари 2010 г.

Колко е важно да бъдеш последователен

Мамо, защо когато искам да ми купиш „Плейстейшън” казваш, че съм малък, а когато не си подреждам стаята-че вече съм голям, кое е вярното?

Този въпрос на моя син винаги светва в главата ми, когато се опитвам да му обясня нещо, обикновено свързано с права и задължения. С децата трябва да се говори честно и винаги-последователно, защото всеки път, когато ви хванат в противоречие или изхлузване, губите по една родителска точка. А те, за разлика от шофьорските, не се възстановяват.

Затова може би съм особено чувствителна към политиците, които не спазват това златно правило на последователността. В това отношение особено емблематичен е премиерът Бойко Борисов. И парадоксално, не защото е най-непоследователен, а защото, тъй като говори доста конкретно и образно, противоречието лесно се забелязва (опитайте се да хватенете в противоречие президента Георги Първанов, например, който във всеки случай и за всеки случай е някъде по средата на всички позиции, овъртолен в клишета)

Бойко Борисов обаче обикновено е прям, ясен, та чак демонстративен. Например на 21 януари той обяви, че ще назначи Илиян Михов за трети вицепремиер в правителството защото :

"Освен за еврофондовете, ще помага и на Дянков по връзването ни в Еврозоната, ще помага и на Трайков при взимането на тежки решения в икономиката. Просто подсилвам правителството с още един ум".

Точно 9 дни по-късно, когато самият Михов обяви, че е помолил участието му в кабинета да бъде „замразено”, без да обясни защо, Борисов коментира пред журналисти:

„Аз съм преценил, казал съм, имам готовност и когато е необходимо ще постъпя както намеря за добре. Как ще си подредя отбора, кога ще го подсиля, кога ще включа нови играчи, си е само мое решение. Мисля, че се справяме прекрасно до този момент. Понеже в момента правителството ни върви много добре, виждате как ни приемат навсякъде в Европа, не виждам смисъл да правя тази промяна сега.„

И двете неща са верни по принцип. Пълно право на премиера е както да реши да подсили екипа си с още един ум, така и да прецени, че правителството върви добре и няма нужда от промени. Не може, обаче, и двете да са едновременно верни. Всъщност, не съвсем едновременно, а с разлика от 9 дни. Дори и за Бойко Борисов това е твърде кратко време, за да си промени мнението. Остава да го е променил самият Илиян Михов, за когото и без това се чудехме защо би оставил престижното си преподавателско място и комфортния си живот, за да работи по 30 часа като колегата си Дянков (по думите на Борисов) Това няма как да го разберем. Нито пък дали някой е променил мението на премиера (изобщо не вярвам на тия, които веднаха прозряха тъмносинята сянка на Костов, който публично разкритикува позицията на Михов за валутния борд). Единствената промяна за последните 10 дни, която (макар и полулегално) стана публичен факт, беше назначаването на Кольо Парамов за икономически съветник на премиера. Според самия Борисов обаче „той е от месеци икономически съветник, но много пъти много хора проспиват тези неща, после ги вадят и започват да ги коментират.” Очевидно доста хора сме проспали събитието. Иначе не бихме пропуснали да споменем, че Кольо Парамов е бил служител на Държавна сигурност, резидент по "турското" направление под псевдонима Яков. И че е бил на висок пост в БНБ между 1995 и 1998 (когато банките гърмяха като туршии с оцет- менте).

Напълно разбирам защо този съветник не е афиширан шумно, както това стана с Илиян Михов например. Не разбирам само защо първият е назначен, та вече има и кабинет в Министерския съвет, а вторият се наложи сконфузено да обяснява по телевизиите , че сам се е оттеглил.

Най-лошото от всичко е, че от това се възползва (слава богу, не колкото би могла ако имаше поне един умен човек там!) БСП. Но поне успява да направи така, че всички критики към сегашното управление да наливат вода в нейната мелница. А едва ли има човек в България, който би казал (дори и при спомена за Румяна Желева, за която Борисов до последно твърдеше, че е жертва на заговор, а после изведнъж се оказа, че както вече бил казал, се представила лошо!) ), че управлението на „тройната коалиция” не беше чак толкова лошо. Беше и още как!

И тъкмо защото не сме го забравили, искаме да чуваме смислени отговори от сегашния премиер. Борисов често казва, че чрез него говори народът. Затова не бива да прави така, щото да изглежда, че народът не знае какво иска.

Share

10 коментара:

  1. Ралица, Ралица, Ралица. Много си млада.
    Търсиш някаква логика според това как виждаш ти нещата, но ти си качена на твоята камбанария, от чуждата камбанария нещата изглеждат различно. Затова, като не намираш логика, нещата ти изглеждат налудничаво.
    Ами може пък да има преследване на някаква политика, която не е за приказване?! В казармата, например, никой не информира войнишкия състав кое защо се прави. Те трябва да изпълняват и да не знаят какво става /в по-общ план - какво правят/. Буталото в една кола знае ли къде и защо отиват пътниците?
    Ако се замислиш, ще видиш, по колко много теми има сякаш омерта -например вътрешната задлъжнялост, която в момент на криза мамицата разплаква на средните и малки фирми. Тя нараства -нелогично на пръв поглед. Друг пример-има мълчаливо обслужване на интереси - не е ясно дали е "на ползу роду" или обратно. Има статуква от предишни управления, какво става с тях? И т.н.
    И то въпросът изпъква сам - кой как и на кого служи? И нещата може да се подредят.

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятно глупаво момиче. Отгоре на всичко иска да върти и политически интриги.

    ОтговорИзтриване
  3. Момиче и младеж са Думи на ония дето избиа нормалните българи.
    Пфу !
    Другаре, не влазяйте в такива блогеве , бре !
    Стоете си на село при кравката и бабето.
    Айдъ сос ньега напред към светло димитровгадско бъдьещье !

    ОтговорИзтриване
  4. Причината да изгори Илиян Михов са серията интервюта, в които хвърли доста спорни тези и поведението на Борисов конкретно в случая е най-доброто. Или за да е последователен не трябва изобщо да държи сметка кой какви ги приказва и да си го назначи... това ли се очаква? или пък като някаква врачка да е предвидил гафовете му. Факт е че темата за борда е табу и едва ли са много хората, които са очаквали някой да заговори толкова свободно за корекции по курса...
    Учудва как за подобно нещо може да бъде критикуван някой, ама ти видиш ли каза нещо, що се отмяташ, ми да не беше изобщо го казвал.... ами ето каза го, получи се дискусия и вследствие дискусията решава да не го назначи, какво по-нормално от това.

    Много по-голям проблем ще стават серията популистки решения и отстъпки, които това правителство прави заради страха от протести.

    ОтговорИзтриване
  5. Само комуноид каскетлия може да обижда анонимно другомислещия.Ралица Ковачева е достойна личност и честна журналистка. Която отстоява възгледи и принципи, а не се умилква покрай властимащите. Най- добронамерено отбелязвам,струва ми се, че понякога в текстовете й има известно многословие и "лексиконна изповедност". Някъде това е уместно (статията й в СЕГА),другаде не много.Но ако повече бяха журналистите като Ралица, щяхме да имаме истински медиен плурализъм, а не жалкия парад на различни форми подлизурство в 90% от БГ медиите.

    ОтговорИзтриване
  6. явно доста от пишещите тук мъже вехнат по Ралица и това се отрязява в коментарите им. Това, че е хубава обаче не значи , че е умна и че казва нещо с бръщолевенето си и наивните си сравнения които са след всяка втора запетая... празнословие и копиране на стил...познайте чий

    ОтговорИзтриване
  7. Явно на доста от пишещите тук им липсва възпитание. И образование им липсва, като съдя по правописа. Ако имате да казвате нещо за статията, защо не си изложите аргументите без да се заяждате с авторката? Да сте чували нещо за аргументи? "Авторката не ме кефи и я обиждам" не е аргумент. Показва интелектуално безсилие.

    ОтговорИзтриване
  8. но народа наистина не знае какво иска, затова си харесва бт`бойко.......за съжаление

    ОтговорИзтриване
  9. Съгласен съм с авторката.А относно коментарите,България не е нито казарма нито училище в което батети бойко да се учи да управлява.Въжможностите на бате ви се изчерпват с умело маниполиране мнението на по-посредствената част от народа. За което евалата му, но да не забравяме ,че Хитлер също е бил такъв........

    ОтговорИзтриване