понеделник, 1 февруари 2010 г.

Ало, ало, Лъчезарията ли е?

Нали знаете, че като стане по-студено от, да кажем -5 градуса, ви е все тая дали е -10 или -20. Или поне не усещата нещата така драматично, свиквате някак си, особено след 5-я ден. По същия начин, колкото и да ви дразни нещо в обществено политически план, когато дразнението премине определен праг, спира да дразни и се приема като нормална част от средата. Не знам дали този подход е описан в науката за публичната комуникация, но определено върши работа като правителствена комуникационна стратегия. Непрекъснато променящите се позиции, противоречиви изказвания и взаимноизключващи се мнения, както на различните членове на кабинета, така и на едни и същи хора в рамките на много кратки периоди от време, водят до следното: в началото сме объркани, после сме възмутени, после точката на кипене отминава и спираме да обръщаме внимание. Колко удобно във всяка фаза. Обърканият народ е манипулируем, възмутеният народ е емоционално нестабилен, а безразличният народ е мечтата на охлокрацията. До този извод стигнах-цялото това изобилно, крещящо и разносопочно говорене е нарочно, все едно въртиш в несвяст тунера на радиото. От цялата работа има и добавена полза: тъй като журналистите (поне по правило) са хора, които по-трудно от останалите се объркват и отказват, но по-лесно се възмущават, те продължават да проследяват непроследиматата непоследователност на противоречивостта, а през това време се случват прелюбопитни неща, които, обаче, остават в сянка. Например, сменя се (отново) шефа на НЕК, назначава се (пореден) нов човек в екипа на образователния министър, лошите дългове надминават 1 милиард лева. Тези неща обаче остават зад завесите на медийния цирк, разиграван вече с професионално хладнокръвие от трупата на "Дондуков" 1. Цирк дотолкова, че да не се намира сериозна аргументация дори и за най-атакуваните правителствени решения. Сериозно ли е, докато телевизиите пускат прочувствени репортажи за болни хора без болници, вместо да обясни и обоснове нуждата от реформи и да гарантира алтернатива на гражданите, засегнати от промените, министърът на здравеопазването да обещава хеликоптери, вместо линейки и 100 лева за докторско дежурство?! Та дори убедени защитници на здравната реформа като мен да се усъмнят в правилността й. Защо се случва това-за да се отметне по-лесно утре, уж отстъпил пред народната воля? Или защото министрите не са длъжни (или не могат, или не искат) да обясняват на обществото действията си? Или защото това, което се случва, се случва с нас или без нас, или въпреки нас, но очевидно, не заради нас, гражданите на държавата. Хубаво го каза Симеон Дянков това за пропадналите политици, особено ако не забравя, че пропадането е падане от много високо до много низко. Например от близо 45 процента изборна подкрепа до обслужването на 4-5 крупни интереса. А ако не сте съгласни с написаното в този блог, имате право да протестирате на отстояние поне 5 метра, благодарение на президента Георги Първанов.

Share

11 коментара:

  1. Отстоянието, Ралица, е от 5 до 20 метра! А, ако има и друг "лош" блог наоколо, описал проблемите толкова "некомфортно" - метрите се акумулират, а протестът се измества във виртуалното пространство...

    ОтговорИзтриване
  2. Това с ефекта от пркомерното шумно говорене съм го забелязал отдавна, Ралица.Ефекта е в обръгване към общественото говорене, "затъпяване" на чувствителността. Така всяка разумна приказка се "удавя" в окена от неразбираема реч. Дали има ползи?Възможно е, но те не са обществени а лични, както ти много добре си забелязала. Има ли изход?
    Май не...

    ОтговорИзтриване
  3. ...всяко решение е предпоследно, всички се изпълваме с очакване на светлото бъдеще и се отказваме да се справим с изискванията на все по-сложния си бит... защо да им обръщаме внимание, като утре всичко ще е наопаки? Ако родител така се държи с детето си, на детето шизофренията в кърпа му е вързана. Цял народ дали може да се шизофренира?

    ОтговорИзтриване
  4. Добре написано! Като допълнение Ви препоръчвам интервюто на Д-р Николай Михайлов във в. "Култура".

    ОтговорИзтриване
  5. Несъгласните излизат на свободна практика, както май че се случи и неотдавна с авторката на блога. Пиши, не се отказвай, дори и когато ти се струва, че няма смисъл, пак пиши, все ще остане някаква следа.

    ОтговорИзтриване
  6. Излишно много приказки за елементарни неща.Липсата на култура в комуникацията от страна на хората от властта, поражда излишно големи приказки от хора, на които много им се пише и искат някой да ги чете.99% процента от блогърите си чешат пръстите с клавиатурата и нищо смислено не казват.Май и аз съм от тях.Smile.

    ОтговорИзтриване
  7. Друг анонимен3 февруари 2010 г. в 0:25

    Пък аз като си изрежа ноктите, ги овивам в салфетка, която примачквам старателно и направо в кошчето. Споко, знам че е тъпо, но като ви го напиша още пет пъти, ще свикнете някак си. Аз как свикнах с този блог.

    ОтговорИзтриване
  8. Борисов проявява забележителна безпринципност в позициите и политиката си, само някой да протестира за нещо, или да го разкритикува, или "посъветва" и той поема обратен курс. Може би е така е по-добре, какво ли щеше да стане ако разчитахме на личната преценка и морал на бодигарда-пожарникар-каратист.
    А за отвличането на вниманието, ами медиите са виновни... ако по-малко се пишеше за поредния абсурд, изфабрикуван от правителството, нямаше да се отвлича вниманието от важните теми.

    Само искам да отбележа, че винаги ми е много приятно да влизам във Вашия блог, за разлика от някои други, които явно се самоизтезават да Ви четат. Поздравявам Ви за позицията и за интелигентността, с която я излагате.

    ОтговорИзтриване
  9. ралица,продължавай да пишеш по темата за тъпата здравна реформа,защото сега започва безпринципната приватизация на много болници, здравни обекти санаториуми и други незнайни обекти.В момента здравното лоби умува как да нагуши за 3 години за 3 поколения напред.Трябва от всеки областен град да започне протестна кампания.Не се връзвайте ако сте безработни да внасяте осигуровки.Това е противосонституционно решение на парламента.На протест както съседна гърция.Извор-Русе.

    ОтговорИзтриване
  10. Я, Ралица и тя успяла да събере няколко коментара за една седмица! Браво!

    ОтговорИзтриване
  11. Горният анонимен също е събрал доста коментари, но всичките в устна форма. Може да е сигурен.

    Ралица, мисля, че ефектът, който описвате се учи по биология в училище и се казва "развиване на поносимост към дразнител" ;)

    ОтговорИзтриване