вторник, 14 юли 2009 г.

Интервю от кушетката

Фейсбук е хубаво нещо. В него човек се натъква на неща, които иначе няма как да срещне. Особено ако не чете вестниците „Гласове” и „Дума”. Където се сблъсква с едно т.нар. интервю на д-р Николай Михайлов. Смутителното в това пак ще кажа т.нар. интервю, е че спокойно минава за монолог на доктора, полегнал на кушетката, вместо пациента, в което после, на определени места, са вмъкнати по-скоро уточняващи въпроси, за да върви по-гладко мисълта. Провокира ме не лъхащата на упадъчна мизантропия стилистика, нито проникновената психоанализа на политиците. Като журналист, работещ в Re:tv, искрено се учудих от изненадващото, провокативното и ни в клин, ни в ръкав споменаване на медиата или на сродни ней. Например:
- Дясно-центристко ли ще бъде следващото управление?
- “Икономедия” е дясно-центристка фирма, мисля си.
Или:
- Синята коалиция вероятно ще влезе в управлението на страната. Победа ли е това?
Ако Мартин Димитров стане министър на икономиката, това ще бъде победа за Иво Прокопиев, Шулева и прочее. И за RЕ:TV.
…..............

Междувременно ще арестуват няколко души, защото са досадили на всички. RE:TV ще им покаже белезниците в едър план.

Със същия успех в дадения контекст д-р Михайлов би могъл да спомене и северното сияние, по примера на досегашния министър на икономиката Петър Димитров. Той, обаче, има друго на ум. Очевидно. Но да оставим Re:tv, в интервюто има и други интригуващи моменти. Да направим „дълбочинен анализ”, както казва друг известен аналитик, но от ляво-Р. Петков.

„Преходните партии не подлежат на усъвършенстване, а на екстремен групов цинизъм и видиотяване, това знам от собствен опит”- след това признание интервюто би трябвало да приключи по инициатива на питащия. Но не би. „Тук е мястото да се възхитя безусловно на инженерното изкуство на бившия ми лидер. Начинът, по който беше конструирано лабораторното чудо, наречено Синя коалиция, е наистина уникален.” Ще ме прощава доктора, далеч не мога да се меря с него в анализата, но този мазохистично-любовен дискурс много напомня на отношението на жена към бившия й мъж: тя го мрази, защото я е зарязал заради друга, но изтръпва при спомена за прекрасния секс. И още: „Блудството по спешност за удовлетворяване на нагона за оцеляване не е брак и не е меден месец.” Това е определението за Синята коалиция. Която, според потока на мисълта на д-р Михайлов, ще вкара мутри с екзотични имена в управлението и ще им даде еврофондовете. И тук вече явно се намесва някакво провиденческо- месианско проникновение, иначе откъде ще знае доктора детайли около този сексуален акт, за който говори с отвращение, може пък на някого да му е било хубаво?! И за еврофондовете и мутрите с италиански имена, да не им е писал проектите?! Вижте, д-р Михайлов. Може и да не сме много гражданско и много общество, но докато някой ни говори с тона на майката, зарязана от бащата: „всички мъже са един дол дренки, гледат да те изчукат и после те захвърлят, затова по-добре си стискай краката и гледай майка си”, никога няма да станем. Да, Бойко Борисов може и да е момчето от махалата, да, може и той да си има бизнес-приятели, както и Костов. И сигурно си има. Това значи ли, че вместо да гласуваме, трябваше да мастурбираме тайно? Сигурно много пороци ще има следващото управление, но това значи ли да го заплюем априори, за да запазим електоралната си девственост? Предпочитам сто пъти да сбъркам избирайки, отколкото да се самосъжалявам публично в клетката на политическите си комплекси. И половината от българите на тези избори предпочетоха същото. Може и да сме с бели чорапи, но ще трябва да ни приемете. Защото демокрацията е активно действие, не пасивно словоблудство. И тъй като не намерих по-точни думи за автора на тези мисли от собствените му, ето го, описан с епитетите, с които той е определил политическите лидери:” ...Говори гладко и леко невменяемо. ...му куца осъзнаването, плаши се от суровите прозрения... има едно... “метапослание”: “Аз съм велик, вие не сте, ще трябва да свикнете с тази „асиметрия”.... екстремно властолюбив.... Напоследък се изпуска по нарцистична нужда, прави едри гафове от дребна суета.... Жадува митологизация приживе.”

Share

1 коментар:

  1. Чудесен коментар, Ралица! Ще е най-добре да се основе "Партия на отвратените от политиката" (ПОП) с членове Николай Михайлов, Явор Дачков, Харалан Александров, която да си избере за председател Великия реформатор Стефан Гамизов.

    Иначе много съжалявам, че с Тома Биков вече не четете вестниците, беше наистина забавно. (Нищо против Н. Чадаров, който също е страхотен водещ, но просто е по-сериозен.) Надявам се, че причините за смяната не са политически...
    (Наясно съм, че не е твоя работа да коментираш кадровата политика на работодателя си и не очаквам отговор, просто споделям болката си :-)

    ОтговорИзтриване