сряда, 27 май 2009 г.

Един неразделен клас

Този рефрен все по-често звучи в главата ми, провокиран от клаксоните и обратното броене на побеснелите абитуриенти. И не само. С наближаването на изборите соцспомените се роят изненадващо бързо. За първи път от доста време си спомних лимоновите резенки. Като четох водачите на листи на БСП. И идеите за мажоритарни кандидати. Какво ми казва тази партия? На изборите излизаме с „А” отбора. А именно, успешните лица на едно успешно управление: Емилия Масларова-любимката на пенсионерите, която ги прати на море и на хотелиерите-че се погрижи за хотелите им; Асен Гагаузов-човекът-емблема на спрените еврофондове, прочул се с фразата, че като си запретне ръкавите, лично ще оправи „Пътния фонд (и заместникът му Димчо Михалевски, който подаде оставка като директор на програма ФАР в министерството, но отказа да поеме отговорността за спрените пари); Евгений Желев-здравен министър по неволя и извечен кмет на Стара Загора, където може и да се опитваха да го взривят, но сега ще си го изберат; Меглена Плугчиева, която беше твърде ценна, за да стане евродепутат, но чак толкова, за да води листата в Русе, Михаил Миков, който и до днес се представя като вътрешен министър, с извинение; а какво да кажем за водача в Плевен-Румен Петков-бивш вътрешен министър, без извинение; а Добрич има честта да се води от светилото на политикономията- човекът открил ролята на северното сияние в ценообразуването на тока, Петър Димитров. И разбира се, вечният Майор Деянов, острието на БСП в сърцата на социалистките от всяка възраст, министърът на културата Стефан Данаилов. А мажоритарните-те вече са черешката в кутията с лимонови резенки. Първият български космонавт Георги Иванов. За червения електорат той е човекът, полетял около Земята на кораба „Союз”33 под командването на Николай Рукавищников на 10 април 1979 година. Сега обаче бившият покорител на звездите има ново хоби-строи голф игрища! Колко актуално! Пръв правителствен приоритет! Ако не вярвате, вижте стратегията „Гагаузов”.  Друг мажоритарен кандидат-Евгения Живкова. Кой ако не Татовата внучка ще събуди топли електорални чувства-всички помним кърпените чорапи на дядо й...От тях до висшата мода пътят минава само през съдийските тоги, които Живкова шие. Бившият здравен министър Радослав Гайдарски пък щял да се бори с лицето си (както се казва в „Ледена епоха”, това отпред или отзад му е) във Видин, където един тираджия му взе частната болница. Един почти цял напразен мандат...Та ако се върнем към началото, какво ми казва тази партия? Това е бъдещето. Няма измъкване. Един неразделен клас-под червеното знаме, в кутията с лимонови резенки

Share

4 коментара:

  1. Статията е чудесна, но цитираните персонажи са далеч по-несмилаеми от кутия резенки. Вече 65 години се мъчим с тях и лежим болни на легло.

    Бих сравнил изборите с ходенето на почивка нейде из Черноморието - всеки път тръгваме с желание и надежда за нещо ново и по-добро, а се сдобиваме с традиционния гастро-интерит, защото канализацията на курортните селища все така се излива директно в морето... За Бога, хора, сменете дестинацията!

    ОтговорИзтриване
  2. Малко офтопик (без лоши чувства към космонавтиката и космонавта наш): Първият българо-съветски космически полет завърши с аварийно кацане. Дано сегашното управление на тройната коалиция не завърши със захождане за такова кацане. Сигурно е, че такава маневра няма да се случи до изборите.

    ОтговорИзтриване
  3. Като стана дума за космическите приключения, май пропускате важни години и детайли от биографията на Летеца - космонавт, отпреди да подхване голфа.

    Имаше една "бутикова" авиокомпания - Ер ... не-знам-си-кое-си (наистина не помня), в което съдружници бяха националната икона и дежурната дъщеря на генерал от не-знам-коя-си патриотична служба.
    Та, тази авиокомпания що кристално-чисти пратки разнесе из разни весели страни по Африка и други екзотични дестинации - сигур само тов. Рукавишников знае :)

    ОтговорИзтриване
  4. През годините на "изгрева" на Масларка... я срещнах една вечер на Театър-а на "канала"... с едно доста младо за нея конте...и поведението й - не особено като за "публична личност"...не зная, но си помислих тогава "Кой на кого е 'гейшата' тук?" Незная колко и какво е научила от контето, но в политиката се задържа дълго-дълго и все в ущърб на хората за които се "показва", че работи. До кога това лицемерие и надменност (а по "медиите" - все майка Тереза...)?!?

    ОтговорИзтриване