вторник, 23 февруари 2010 г.

ГЕРБ, спрете цигарите!

От 4 януари тази година със съпруга ми спряхме да пушим. Решихме го малко преди Нова година и за разлика от повечето обещания от типа „От догодина няма да...”, това го спазихме. Казахме си, така и така ще забранят пушенето на обществени места, цигарите ще поскъпнат...Я да ги спрем и ние. И какво стана сега? Нямало да забранят пушенето съвсем и навсякъде. Защото според депутатите от ГЕРБ това било лошо за бизнеса. Затова предлагат промени, с които собствениците на малки (до 100 квадрата) заведения сами да решават да се пуши ли там, а в големите да има зала за пушачи. Което, простете, напълно обезсмисля идеята за забраната на пушенето на обществени места, реализирана вече в ЕС, чийто член България е. Дали, обаче, след като депутатът историк от левицата Андрей Пантев определи забраната като античовешка и призова да се опълчим на европейските директиви и препоръки, та макар и с тютюневия дим. Дори и бившият пушач у мен се изчерви от тези призиви, по-неудобни от заканата на Цецка Цачева да протестира гола срещу „Октоподи”-те. Последната ми надежда остана министърът на финансите Симеон Дянков. Поборникът на по-високите акцизи за цигарите с цел по-малко пушене и повече здраве. Но не би. Според финансовия министър тоталната забрана на пушенето може да влезе в сила от началото на средващата година, а отлагането да се брои за антикризисна мярка. При това без да са направени никакви разчети колко евентуално би загубил бизнесът от влизането в сила на забраната от 1 юни. Ама господин министър, какво стана със здравето, за което толкова миляхте, когато вдигахте акциза?! Сега изведнъж бинес интересът стана по-важен от белия дроб на народа. Отгоре на всичко е спорен и здравния ефект от вдигането на акциза, защото на места контрабандата, казват, достигала 80 процента от пазара на цигари. Ако трябва да теглим чертата, кой печели? Очевидно държавата не печели по-високи приходи. От там и обществото не печели нито повече средства, нито повече здраве. Не е ясно и колко ще спечелят кръчмарите от толеранса от 7 месеца. Ясно е само, че се взимат непоследователни и конюнктурни решения. Аз, за разлика от господин Пантев, не искам да се опълчвам на Европа, а да живея в нея. Господа управляващи, аз спрях цигарите. Спрете ги и вие!

Share

44 коментара:

  1. Дааа, поводът пропада и жалко за проявената силна воля. Може би да ги почнат отново, за да не се чувстват жертви на заблуда. :Р

    ОтговорИзтриване
  2. Не, не се чувствам прецакан. Напротив спрях и да кашлям. Да не говорим за другите ползи, като усещането за процеса дишане. Въпроса е принципен и дори и да не бях спрял цигарите пак щях да съм възмутен от игричките на иди ми дойди ми, които вече са стил на тия, дето се водят управляващи.

    ОтговорИзтриване
  3. Ако искаш стани и ти хейтър!
    Яко е!

    ОтговорИзтриване
  4. Не само не трябва да забраняват цигарите, ами трябва да дават социални надбавки за пияници и наркомани. Еми той тоз народ много жилав, кюрди да бяха, досега да са ги затрили.

    ОтговорИзтриване
  5. Що да не дават надбавки за пияниците - алкохолът нали не е срамно, неевропейско табу? Никъде не пише, че е. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Странно ми е, че когато има увеличение на акцизи това не влияе на бизнеса по време на криза, а тютюнопушенето влияе.

    ОтговорИзтриване
  7. Стига сте ревали за тия цигари.Помислете си колко жалки стават хората ,отдавайки се на този порок.Без цигари може,те не са жизнено важни за човешкия организъм. И всякакви оправдания са излишни.Какво печели човек от цигарите-нищо само си влошава здравето,както да речем лошата миризма от устната кухина,никотина по ноктите,и хронична кашлица.Това е най малкото,което изброих но да не влизам в подробности,които всички ги знаят.И не на последно място от икономическа гледна точка ,това са доста пари дадени за нищо.Хора осъзнайте се и ликвидирайте това докато не е станало късно..

    ОтговорИзтриване
  8. Спрете с този менторски тон!
    Който иска да пуши, но да се съобразява!
    Най-мразя тези, дето са отказали цигарите и сега апелират за пълен отказ от всички!
    Когато ми дойде времето, тогава!

    ОтговорИзтриване
  9. Ралица Ковачева, моите поздравления ... за спирането на цигарите имам предвид, но ти не си човека, който ще реши дали аз, дали било човек "Х" ще спрем цигарите / между другото не пуша /, това че ти си преценила и си ги спряла и факта , че по някакъв начин пушенето на обществени места все още те дразни не е фактор да искаш да ограничиш личната свобода на хората под аргумента за тяхното здраве, всеки сам прави своя избор.

    ОтговорИзтриване
  10. И аз направих своя - отказах цигарите м. ноември 2009 г. Поради тази причина не искам да бъда и пасивен пушач. Който желае да пуши - да пуши вкъщи!

    ОтговорИзтриване
  11. Ралица, обяснението е просто... мутрите, спонсорирали герб-а сега искат отмяна на забраната - мислят, че ще се спасят, но никой не ще да почива в бетонните им паметници на малоумието и алчността. :-)

    ОтговорИзтриване
  12. нека тогава по този пример да даден отпор и на ГМО

    ОтговорИзтриване
  13. Тия от ГЕРБ само фитили пускат! Ами че те досега нищо реално не са направили! Дай им само да викат: Ние това, ние онова, болници ще закриваме и ... накрая - ми тооо... И айде по старому!

    ОтговорИзтриване
  14. О ...толкова се надявах закона да влезе в сила:(...Една моя приятелка ми се похвали,че докато пушила пред един ресторант в Болоня(в Италия пушенето в заведенията е забранено)се запознала с много готин италианец и сега се виждали от време на време:)

    ОтговорИзтриване
  15. Професор Пантев,жалко за образованието Ви.Вие сте срам за БГ.

    ОтговорИзтриване
  16. За пореден път се убеждавам,че съм взел правилното решение /макар да бях на 50 годии/ като съм дошъл в Калифорния ! Тук където живея сега, политиците също понякога вземат грешни решения... но никога не го правят когато става въпрос за здравето / физическо и психическо / на хората. Хората пък се стараят да живеят здравословно и винаги така , че да не пречат на тези около тях. Тук наистина никой не продава алкохол на лица по 21 години...; тези лица не ходят до ранни зори по кръчми и дискотеки...;улиците, стадионите и спортните площадки са пълни с хора от 3-4 годишна до 70-80 годишна възраст ... които се занимават със някакъв спорт и то така , все едно се готвят за следващата олимпиада. Да, и в България имах такива познати и приятели... но всички ни гледаха като "извънземни" когато рано сутрин тичахме на стадиона или по половин почивен ден играехме тенис !!!
    Не виждам за какво се спори по въпроса за пушенето... явно голяма част от управляващите "цоцат" мангизи от производството, продажбата, рекламата... и от кой знае още какво покрай отровата никотин ! ...
    Явно от време оно на политиците в България не им пука за народа...а и на 90% техните деца учат в чужбина / може би и за това не им пука за българското образовани / , те самите имат достатъчно пари да се лекуват в чужбина / може би за това не им пука и за здравеопазването / !
    Жалко , много жалко... прекрасна страна и шибана държава !! Извинявам за грубия тон и отрицателно избълваната енергия... , но понякога не мога да се възпра да не го напрявя ! Извинявам се още вднъж !

    ОтговорИзтриване
  17. Пуснете подписка против тютюнопушенето и ще видим колко хора ще ни подкрепят, а подписката ще връчим на премиера.

    ОтговорИзтриване
  18. Не е въпроса в прецакването а в изказването на един народен представител ,че виждате ли в България този закон така или иначе няма да се спазва значи не си заслужава до се прави такъв закон.Та питам аз кой закон се спазва точно в България и след като е така каква работа вършат те там и защо въобще са ни след като само си приказват и никой ги не слуша.

    ОтговорИзтриване
  19. Браво , напълно подкрепям идеята за пълна забрана на пушенето на обществени места. В крайна сметка цигарите не се забраняват, има ги в магазините, който иска да си купува и да си пуши, обаче тем където не ми речи- в къщата си , в колата си , по дворове и където иска, обаче ДА НЕ ПРЕЧИ НА НАС И НА ДЕЦАТА НИ. Отвратителни са младите майки по детските площадки, сякаш като е на открито цедата им не поглъщат тая гадост, че и нашите покрай тях. Мразя да ме умирисват в ресторанти и в кръчми, в магазини и в кафенета. Пушете си на воля, обаче без да ми поставте в опсаност здравето, и понеже няма как на закрито дима да не се поеме от останалите /пасивни пушачи/ есествено е да има подобна забрана, въпрос на цивилазиация. иначе няма лошо, дрогирайте се, пийте- няма как да поема от вашите дози за разлика от цигарения дим, от който можем да се защитим само по пътя на забраната. Въпрос на цивилазация ,дано от ЕС най-после да ни го наложат.Имате човешко право да пушите, но нямате право да поставяте с това в опасност живота и здравето на другите.

    ОтговорИзтриване
  20. Само да вметна, че болестите предавани по полов път са над 100...давайте всичко да отказвамеи да живеем forever. й, злобари, я се осъзнайте! Оставете всеки да направи собствен избор за това как да живее, какво да яде, с какво да се трови и кого да "оправя", а и кога да реши да се променя! Бъдете малко по толерантни, моля. Антипушачи- моля за статистика на броя смъртни случаи вследствие "пасивно пушене" - но не цитирайте неверни данни, анализирани по верен начин - наблягам на смъртни, а не здравословни... За вредата от цигарите е изписано доста, но и вредите от други дейности не са по-малки. И престанете да злобеете. Ако има забрана и заповед, тя трябва да се спазва. Ако няма такава - всеки решава индивидуално. И между другото съм непушач :), но обичам да ми ухае на хубав тютюн.

    ОтговорИзтриване
  21. "От 4 януари тази година със съпруга ми спряхме да пушим."
    Всички хубави жени-Омъжени,ЛОШО!

    ОтговорИзтриване
  22. Аман от тъпи овце!!! Ами отказала си ти отказала избора е твой!! Аз искам да пуша и ще пуша до когата аз реша и никоя овца, била тя и мериносова няма да ве откаже

    ОтговорИзтриване
  23. Защо не спрат със закон и сиренето без мляко, саламите без месо... Те не са по-малко вредни, а ги консумират всички! В Европа има контрол. Пушачите са пълнолетни хора, сами ще преценят как да се погрижат за здравето си. Съггласна съм за забрани и контрол на тютюнопушенето /и употребата на алкохол/ на непълнолетните. Но държавата не прилага такъв.

    ОтговорИзтриване
  24. Като им е толкова зор за печалбите на бизнеса, да обявят за антикризисна мярка и пиенето на корем и да престанат да гонят шофьорите за консумация на алкохол. Какво по-просто от това?

    ОтговорИзтриване
  25. Мисля, че когато става въпрос за здравето на хората, всякаква форма на оригиналничене трябва да бъде считана за проява на цинизъм и простащина. Затова съм убеден, че всяка мярка в полза на тютюнопушенето е ретроградна и антихуманна.

    ОтговорИзтриване
  26. Абе хора, въздържайте се от определения и "животински" оприличавания.

    ОтговорИзтриване
  27. Като ви чета, оставам с впечатлението, че съм попаднал в клуба на безсмъртните. От себе си ви пожелавам и вечна младост. Колкото до тая Ралица, явно и пушенето й е било като журналистиката- ден до пладне.

    ОтговорИзтриване
  28. Като е толкова вредно пушенето на тютюн, защо не криминализират производството и разпространението му, така както марихуаната? Тя била вредна и ето, че е забранена. Питам се кой е преценил, че точно тези дроги - алкохола и тютюна - трябва да са легални? Те са дори и по - опасни от някои забранени дроги. И си отговарям, че става въпрос за финансови интереси на много високо ниво, а не за здравето на хората. Борисовия екип действително няма последователна политика за каквото и да било и това безпорно му е една от многото слабости. Но пък и по - досадни хора от бившите пушачи няма. Не знам как са я измислили тая забрана европейците, но тя си е дискриминационна. Не може да има заведения само за непушачи. Обратното също е дискриминация. И като ЕС е наложил някаква директива, защо трябва да й се подчиняваме безрезервно?Толкова ли е безгрешен този ЕС?

    ОтговорИзтриване
  29. Ковачева,отказала си цигарите,отказала-не ни пълни главите с личните си проблеми.Ама ГЕРБ били вдигнали акциза и сега както винаги се измятат.Ами вдигнаха го ,за да намалят печалбата на БТ и съответно да продадат за безпари Булбанк,кочто държи основният пакет.Успяват-печалбата намаля според както чета с около 40%-засега.Народа пуши шанаджийски цигари-пуши и ти.Само те да бяха дето те тровят здраве му кажи.Забрави ли че дишаш Менделеевата таблица и я ядеш +ГМО.Аз например си купувам домашни отрови и шанаджийски цигари,за да не и плащам акциз на шибаната държава-ами всеки отмъщава както може.Ама другите от ЕС били забранили пушенето на обществени места-може щом са опряли дотам,значи и здравеопазването им е наред,и контрола на храните и.т.н..Ние сме още далече ,а като гледам политиката на ГЕРБ няма и да стигнем до тяхното положение-които оцелеем де.Така че ако сънуваш че пушиш-пуши.Не си докарвай допълнителен стрес ще ми се поболееш.

    ОтговорИзтриване
  30. До американеца: То хубаво, че не пушат, че спортуват, ама нещо не виждам да им остава време да четат на тези промити мозъци... Като гледам скакви са им комедиите, шоутата и целият им начин на живот, отразен във филмите-мерси. А такава полицейщина пък, ако някой иска тук в България да стане като в Америка - по-добре той да си ходи там. Имаме си кусури, но сме си по-добре.

    ОтговорИзтриване
  31. Много гадно замериса на тютюнджии. Помня тази смрад като и аз бях "избрал" свободата да бъда в кочината на великото "удоволствие". Не само кръчмарите плачат, най-вече фармацевтичната индустрия - сектор онкоболни, а и погребалните агенции.

    ОтговорИзтриване
  32. Гражданска петиция против облекчаване на забраните за тютюнопушене и за отстраняване на депутата Емил Димитров от парламентарната група на ГЕРБ

    http://bgpetition.com/bez-tsigaren-dim/index.html

    ОтговорИзтриване
  33. Нужно е понякога да си давате сметка, че ставате зверски досадни. Като не ви се пуши - не пушете! Браво, че сте отказали цигарите!!! Ми ходете сред природата, та съвсем да ви се очистят дробовете! /между другото - не съм пушач/ Но - много лигаво вече звучат тея вопли... Хайде -поискайте и да не се пие в заведенията -че съвсем да сме здравословно ориентирани. Може би следващото ви искане ще е да правим всяка сутрин асани, че съвсем да се одухотворим. :)

    ОтговорИзтриване
  34. Ми що да не забранят и заведенията .Ще си ходим само на сладкарничка и ще се тъпчем с безвредни пастички.И кротко и бездимно ще ди дебелеем.
    Не мога да разбера защо влизате в заведения в койтосе пуши.Ходете там където не се пуши
    Няма ли кой да пусне и една петиция от нас пушачите?

    ОтговорИзтриване
  35. Ралица, от една страна – поздравления, че насред тази махленска говорилня про-анти пушенето си се фокусирала върху съществения проблем: че властта все по-системно започва да действа на принципа "иди ми – дойди ми".

    Това обаче далеч не е само по отношение на пушенето. Ако непоследователността беше само по този въпрос, берекет версин, дето се вика.

    И все пак, именно казусът с ограниченията на пушенето като че ли показва едно РАЗВИТИЕ на метода "иди ми – дойди ми". Вече не става въпрос за схемата на доброто и лошото ченге, играна от Борисов и някой от министрите му; става въпрос, че И ДЕПУТАТИТЕ свикнаха, че всяко решение на властта е ден до пладне и винаги може да бъде обърнато наопъки.

    Това е опасното. Защото вече се превръща от чисто тактически прийом (който в някои случаи може да е оправдан) в НАЧИН НА УПРАВЛЕНСКО МИСЛЕНЕ.

    И още по-лошо: утвърждава се като практика на властта ЗА ВДИГАНЕ НА ПУШИЛКА. Пускане на димки за дезориентация и отвличане на вниманието. Резултатът: в момента голяма част от нацията е заета да се дели на пушачи и непушачи, които пък са заети да лаят (безсмислено) едни срещу други и да си мерят ония работи. При условие, че има куп събития, които изискват общественото внимание в много по-голяма степен.

    Ето това пък е още по-опасно. От една страна го няма вече пълното информационно затъмнение, налагано от предишните правителства; на негово място обаче има ИНФОРМАЦИОННА МЪГЛА. От която никога не си сигурен какво и кога може да изскочи.

    На всичкото отгоре тази мъгла е ловко маскирана като активизиран обществен дебат и вслушване на властта в обществените настроения. Демек, като демокрация.

    Не, не е демокрация. Напротив, това е йезуитски начин за СИМУЛИРАНЕ на демокрация. Който освобождава място за чисто тоталитарни практики. Освен че е перфектна работна среда за "рицарите на плаща и кинжала".

    Но фона на горното, гордостта ти от отказването на цигарите е дребен ученически трепет. Не отричам правото ти да се гордееш и да се похвалиш – моля, сигурно е важно за теб. Но когато си завъртяла статията си около това (лично твое и не особено значимо за мен, читателя) събитие, ти всъщност си я натикала право в непроизводителната про-анти говорилня. И до голяма степен си я обезсмислила.

    Така действа информационната мъгла.

    Казвам всичко това не за друго, а защото много ми се ще поне шепата (все още) мислещи журналисти, които сте останали, да не потъвате в мъглата. Щото ако и вие потънете, става съвсем зле.

    ОтговорИзтриване
  36. На живущите в нашия вход ни пречат по-вече двамата вечно пияни съседи,които пикаят в асансьора и по стълбището,а не пушачите на пейката пред входа.Пушачите си пушат кротко,а от скандалите на пияниците не спим нощем.Каква файда от чистите ми дробове,като нервите ми са накъсани?

    ОтговорИзтриване
  37. Не е нормално семействата на непушачите да си стоят по домовете и да не могат да седнат някъде навън, защото не искат да стават пасивни пушачи. Но то в тая държава кое ли е нормално?! Цигарите, подобно на секса носят удоволствие само на този, който ги пуши и спокойно могат подобно на секса да са забранени на публични места.
    С две думи - ако искате да дишате чист въздух отивайте да живеете в Европа.

    ОтговорИзтриване
  38. Който иска да пуши-хубаво, нека се трови, но да не трови и другите!!!!!ПУШЕТЕ СИ ВКЪЩИИИИИ!!!!!

    ОтговорИзтриване
  39. Аз пък ще си пърдя като отида на ресторант, защото това ми прави кеф и ми харесва миризмата на пръдня! Пък нека някой пушач или непушач ми се изрепчи, да му намеля канчето!

    ОтговорИзтриване
  40. Дали ги интересува здравето на народа или парите в банковите им сметки/на политиците/. Не може ли народът да събере подписка? Няма ли желаещи? За всичко друго може подписки, но за здравето не може! С нетърпение чакам подписка.

    ОтговорИзтриване
  41. Да, единственият проблем , е че пушачите тровят и другите около тях! И децата който раждат. Това е престъпление срещу човечеството. За пушачите трябва за всичко да ги таксуват повече. Здравните осигуровки трябва да са им по-високи, в заведениията трябва по-високи цени да плащат, всичко на тях да им е по-скъпо!
    ТРОВЕТЕ СЕБЕ СИ!!! НАРКОМАНИ ТАКИВА!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а ти на чужди гробища недей да плачеш.поколения пушачи в миналото създаваха деца здрави и красиви деца.ненапразно населението на България за 50 години от 6.5 достигна до 9 милиона.а за здравните осигуровки може ли да си гледаш работата и да не си вреш носа където не те питат.като не пушиш сигурна съм че си по болен от мене.пуша вече 30 години и за този срок съм ходила 5 пъти на лекар.недей да бръщолевиш глупости за неща които не знаеш капиши?

      Изтриване