вторник, 16 февруари 2010 г.

До пълната победа на Интерфейса и Хищната рапица.

Пенсионната реформа се отлага. Ако изобщо увеличаването на възрастта за пенсиониране или на необходимия стаж, са реформа. Отлагането за неопределено бъдеще си е направо отказване. Разбира се, под натиска на общественото мнение. Здравната реформа също се отлага. Ако изобщо заплахата, че масово ще се закриват болници и сградите им ще се разпродават на парче, е здравна реформа. Всъщност, нищо не се закрива, само се въвеждат критерии за болниците, за да работят със Здравната каса, при това някои от болниците, които не отговарят на критериите, ще получат гратисен период да ги изпълнят, други изобщо няма да се налага да ги изпълнят, защото са в трудно достъпни райони. В края на краищата нищо съществено няма да се промени. И това, разбира се, под натиска на общественото мнение. Да се чудиш колко е силно общественото мнение в България и колко внимателно управляващите се вслушват в гласа му. Добре, че са ЗЕС и ГМО-тата, за да не сме прекалено наивни. Истината е, че въпреки реалните и виртуалните протести, МВР като същи трактор (ще ме прощавате за алюзията!) прокарва промените за следенето на мобилната телефония и интернет връзките. А що се отнася до генномодифицираните организми, мъглата е толкова пълна, че никой не разбира напълно мотивите нито на истеричните противници, нито на хипнотизираните привърженици. Ясно е само, че зад целия този напън стои голям интерес и той съвсем очевидно не е общественият интерес. Можем само да гадаем за интересите, напъващи за промените в ЗЕС второ правителство поред. И какво излиза: за пореден път социално скъпи и трудни, но животоспасяващи реформи (на пенсионата система и здравеопазването) няма да бъдат извършени, обществените средства ще продължават да бъдат изразходвани непрозрачно и непочтено, при това с циничното оправдание, че това иска обществото. Отгоре на всичко, влагат се сериозни усилия да ни вменят, че това, което лелее обществото изобщо не е например, хората да имат работа, достойна заплата и ясни правила, които се спазват. Не, обществената мечта е Алексей Петров по фанелка, проснат на земята, под дулата на оръжията, в праймтайма на всички телевизии. Не че престъпниците не трябва да бъдат наказани, напротив. Но до наказанието още не се е стигнало. Нито веднъж. Засега е само екшъна и пушилката. В която потъват и болниците, и пенсиите, и училищата, и науката, и изкуството...До пълната победа на Интерфейса и Хищната рапица.

Share

3 коментара:

  1. Ралица, само мога да аплодирам написаното. Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Рали, мила, права си във всичко.
    И аз като теб обаче съм с разбити надежди и никакъв оптимизъм в тази отвратителна "държава".
    Но това все някога ще има край.

    Вече съм си намислил и за кои ще е той.
    Само Бог да е с нас!

    ОтговорИзтриване
  3. На Анонимния по-горе само искам да кажа, че не смятам заемането на гражданска позиция за признак на разбити надежди. С изрази като "отвратителна държава" само обижда себе си. Всеки с начина си на живот може да допринесе, или да не допринесе нещата да се променят за по-добро за всички. Кой ни е обещал, че животът ще е лесен, след като от историята знаем, че никога не е бил такъв за повечето хора и всяко постижение е плод на много борби, постоянство, работа, любов към хората сред които си се родил и, разбира се, на съвместни усилия.
    А на Ралица пожелавам да продължава да откликва все така задълбочено, балансирано, искрено и градивно на темите, които засягат повечето от нас, нашите семейства, род и народ!

    ОтговорИзтриване