четвъртък, 21 януари 2010 г.

Голямата депресия

Седях с крака на бюрото, отпивах бавно от бърбъна направо от бутилката и мислех, че нещо не е наред. Макар че на пръв поглед всичко си беше по старо му. Големият Добър ставаше все по-добър, бързо се учел, казват. Сутринта беше уволнил секретарката си, защото не разбрала, че той е отменил пълния член и го използвала. Новоназначената на найното място пък беше обвинена от вестниците, че е неграмотна и Големият Добър я освободи по болест няколко часа по-късно. Големият Лош пък беше в ареста за пореден път през последните дни. Бях забелязал, че застудееше ли го прибираха, а стоплеше ли се го пускаха. Големият Лош идваше винаги навреме в съда, дори когато играеше шах с Големия Добър-спираха играта на най-интересното място, за да не изтърве заседанието. Понякога пуфтеше с досада, но знаеше, че няма как да си спести разкарването, снимките с белезници бяха важни за бизнеса (него го движеше Малкия Лош, докато Големия Брат се правеше, че го търси). Така всички бяха доволни: Големият Брат печелеше народното доверие в органите на реда, Големият Добър си вдигаше рейтинга, Честните Съдии печелеха премии и потупване по рамото от Голеия Красьо, Умните Прокурори печелеха доверието на Големия Добър, успоредно с благоразположението на Големия Лош, Големият лош печелеше пари и влияние, защото конкуренцията се отпускаше и ставаше небрежна, докато мислеше, че този път песента му е изпята. Хвърлих поглед към телевизора. Народната любимка с Големите Дини пееше за несподелената си любов с едно Порше Кайен. А аз...аз пиех топъл бърбън от бутилката и се чудех какво да напиша във вестника довечера, за да угодя на Голямата Кака. Която отново щеше да надвеси туловището си над бюрото ми и с гласа на Марлон Брандо от „Кръстника” да каже: Ей, Тъпо копеле, пак си риташ трудовата книжка”. Този път щях да я изненадам. Отпих Голям Гълток от бърбъна и решително написах Голямото заглавие: „Големият си е Голям”. Обмислях да й предложа то да остане постоянно чело на първа страница, а да сменяме само подзаглавието според случая. Ау, забравих, че вече няма пълен член. „Големия си е Голям”. Да, така е по-добре.


Share

22 коментара:

  1. Яко е, обаче само като си помисля колко оставаме от година на година тези, дето сме чели Чандлър, и ми става тъжно...А колко ли ще членуваме с пълен след още някоя година?...Нацията изпростява тотално, май наистина е време да си иде - 1330 години са си възраст, колкото и да е "освежаван" генофонда.

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам колко оставаме, които сме чели Чандлър, но и той е Голям :) За първи път чета блога ви и мисля, че съм на точното място :)

    ОтговорИзтриване
  3. Не напразно следвам този блог...Благодаря ти Ралица, Голяма(та) Работа си...(усмивка!!)

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, тоя Голям добър! С тоя бърбън! И с тая пура! Все едно - ще ни докара до "небесната лъчезария" - дори и да не щем:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Щом Чандлър е станал белег на голяма начетеност и предполагам на висока култура, работата наистина е много, ама много зле...

    ОтговорИзтриване
  6. Както е тръгнало Големия Добър може да вземе да филтрира Големия Свободен Интернет. Там е пълно с едни малки, но също добри хора, които обаче всеки ден започват да си говорят, че Големия Добър ставал все по-малко Добър.

    ОтговорИзтриване
  7. Ами, като почти всички виждат какво става и накъде вървим, защо трябва да се спотйват и да се мълчи!
    Докога може да изтрае това Уголемяване и прекланяне пред Голямото Благоденствие, или по-добре така за да не дойдат отново старите Трима по-Големи или още по-добре е да се чака да дойде някой ни-Голям, ни-Малък, а един по-нормален със Среден ръст!

    ОтговорИзтриване
  8. Голям или малък, или със среден ръст...все едно, всички ни показват Среден Пръст!

    ОтговорИзтриване
  9. .....Обикновените хора по-скоро вярват на голямата лъжа, отколкото на малката. Това съответства на примитивната им душа. Те знаят, че за дребното и самите те са способни да излъжат, но да излъжат за повече, май че, биха се притеснили. Голяма лъжа даже няма да им дойда наум. Ето защо масите не могат да си представят, че другите са способни на къде по-чудовищни лъжи, на къде по-безсъвестно извращаване на фактите. И даже, когато им разяснят, че става въпрос за чудовищна измама, те все още ще продължават да се съмняват и ще бъдат склонни да смятат, че вероятно тук все пак има частица истина. Ето защо виртуози на лъжата и цели партии, изградени основно върху лъжата, винаги прибягват именно към този метод. Тези лъжци прекрасно знаят тази черта на масите. Излъжи, само че повечко, и нещо от лъжата ти ще остане....

    Цитат Mein Kampf.

    ОтговорИзтриване
  10. Сигурно сме много прости, щом не можем да схванем Великия Добър Подтекст на статийката.

    ОтговорИзтриване
  11. Поздравления! Дано все по-често се пише толкова интелигентно и толкова чувство за хумор!
    За тези, които не разбират нещо: не автора на материала имитира Чандлър, а действителността, според желанието на Големите - добри и лоши. Ние само си отпиваме от бърбъна (защо, все пак, не ръжено уиски?).

    ОтговорИзтриване
  12. С Голямо, Голямо удоволствие чета материалите Ви!
    Юлияна Иванова

    ОтговорИзтриване
  13. Шефът извикал секретарката, за да пишат спешна телеграма. Тя се видяла в чудо и смутолевила:
    - Ама, шефе! Днес имам само червено мастило под ръка.
    Шефът изръмжал и влязал в кабинета си.

    Секретарката се поуплашила, па влязла при шефа и му рекла:

    - Шефе, ако телеграмата е чак толкова спешна, можем да я бием и устно...

    ОтговорИзтриване
  14. Е, то простащината и при минус 273 градуса няма да изпадне в покой, разбира се.

    ОтговорИзтриване
  15. За първи път съм тук, а се чувствам закъснял... Поздравления за Хубавия текст, Ралице!

    ОтговорИзтриване
  16. Ей, през последните години много интелегентни и умни неща се исписаха. Много качествени анализи се направиха и какво? Гласува се за пореднта комунистическа марионетка, дошлам да дозамаже престъпленията на по-предишни престъпници-за един духовно и интелектуално беден човек, както се изразяват повеяето пишещи братя. Като има толкова разбиращи и знаещи, защо положението отива все по на зле? Няма ли сред всичките умни журналисти някой който да поведе тая пасмина наречена народ в правилна посока?

    ОтговорИзтриване
  17. :) има,Волен Сидеров се казва, но откак поведе, спя да анализара.. :))

    ОтговорИзтриване
  18. Радвам се да прочета още една добре направена пародия на един от любимите ми автори. :) Аа съжаление, това няма да промени факта, че всички продължават да спят Големия сън.

    ОтговорИзтриване
  19. Голям гъдел, само гдето русата мацка я няма.Определено си струва да те чета. И коментарите....

    ОтговорИзтриване
  20. Бърбън с пура е много вдъхновяващо...
    благодаря за емоциите

    ОтговорИзтриване
  21. Отдавна не бях чел нещо написано толкова стилно.Раличке,благодаря ти и давай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  22. Към Анонимен от 21 януари 2010 23:54: Чандлър може да не е белег за начетеност, но все пак е част от общата култура. Като имам предвид обаче, че в тази страна все повече хора не са и чували за него, то тогава вече наистина нещата отиват на много зле. Впрочем, господине, не виждам какво Ви пречи да харесвате и обичате Чандлър и пак да сте начетен. А този Големия(т) добър надали дори и него е чел.

    ОтговорИзтриване