петък, 8 януари 2010 г.

И замирисва на МВР

"Няма да се навлиза в личното пространство на гражданите, а тази възможност ще се ползва при разследването на тежки престъпления". Така премиерът Бойко Борисов реши въпроса с промените в ЗЕС, срещу които се надигна ако не обществото, то солидна (и солидарна) интернет общност. Според Борисов това му изявление обезмисля и обявения за 14 януари протест пред парламента, защото "въпросът вече е решен".

Дали? И как по-точно?

Тепърва ще стане ясно от предстоящото обществено обсъждане и дебатите в парламента. Ясно е обаче едно. МВР се опитва да спечели своето, извивайки ръцете на мобилните оператори чрез гражданското общество. Разделяй и владей! Видите ли, ние ще се откажем от интерфейса, ако вие ни давате данните до 2 часа. Ама не може, много е кратък срокът, скъпо е оборудването...мънкат операторите. Да, но това иска народа!, отсича МВР с устата на Цветан Цветанов.

"Ние сме заявили още преди няколко дни, че МВР обсъжда варианта да се лиши от възможността на този интерфейс, но някой трябва да гарантира, че в кратки срокове, не по-големи от два часа, ще можем да получим информацията, която е необходима от съответните оператори, за да можем да документираме и да си свършим нашата работа".

И подкарва позната песен, че операторите бавят данните и това фатално пречи на работата на МВР. Затова в закона трябвало да се запише срок от 2 часа, който е ясно, че е неизпълним, но пък от втория час ще текат жестоки глоби, а може и да се отнемат лицензи. В момента срокът е 8 часа и също не се спазва-пречи ли нещо на МВР да засили контрола, в това число и глобите? И какво кара МВР да смята, че след като сегашният 8.часов срок не се изпълнява, бъдещият 2-часов ще ще се спазва? Или това е идеята, че няма значение?

И замирисва на МВР- каквото и да стане, МВР печели. При това без властта да губи от авторитета си, защото хем е проявила законодателна активност, хем се е вслушала в гласа на обществото. Сега най-важното е никой да не протестира. Няма протест, няма проблем. Но виждате ли, някой трябва да плати масрафа! Защо пък да не са мобилните и интернет операторите, но и с тях ще се разберем нещо, хора сме все пак. Важното е да няма протести и някой да гарантира. Че МВР ще си свърши работата, че законите ще се спазват, престъпниците ще са в затвора, а правата на гражданите ще останат ненакърнени. Някой трябва да поеме отговорността. Ехооооо?

Share

9 коментара:

  1. Аделина: И ехото вдигнало безпомощно рамене :)))))

    ОтговорИзтриване
  2. Когато на човек му липсва свой творчески почерк, той започва да го копира от другите. "И замирисва на МВР", представете си! Звучи ви познато, нали? Но откъде се е взело? Ха сега влезте в блога на оня безобиден журналист Инджев, прочетете неговите заглавия и веднага ще се досетите, откъде е зает стилът.

    ОтговорИзтриване
  3. А бе, Анонимният! Свали никаба! Поради что се срамиш да си кажеш името?

    ОтговорИзтриване
  4. Днес един човек попита толкова ли Борисов се нуждае всички да го обичат, че дори се отмята от интерфейса.

    Моят отговор е:

    1. Да, ама независимо от това не всички го обичат. В крайна сметка има хора, които обичат жените си, (респ. мъжете си), гаджетата си и т.н., но не и Бойко.
    2. Не се отмята, а се прави на тарикат и иска да замени интерфейса с "точка на включване" :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Не познавам ГСМ мрежите и как са устроени(чел съм навремето нещо в университета). Не знам дали данните пристигат real-time в определени дата центрове и бази от данни. Но знам че данните не са толкова много за единица време примерно минута. Ако средно говорите на всеки 10 минути(което е много за усреднено от всички потребители) това означава че 1 от 10 от всички (да кажем) 6 000 000 говорят в момента => 6 000 000 разговора на минута делено на (усреднено) 3 оператора => 200 000 разговора на минута(пак е твърде много) предполагам че са не повече от 50 000 та за съвременните бази от данни и хардуер предполагам че на доставчик от рода на мтел ще му струва не повече от 70-80 000 лева хардуера. Което пак не е малко.

    Истинския проблем е с Интернета. Там не смея и да мисля.

    ОтговорИзтриване
  6. Stan: Много е лесно да критикуваш човека който е дръзнал да напише нещо истинско/реално. Ами погледни го от друга гледна точка - Може Ралица да се е вдъхновила от Писание на Иво и така да е изникнала идеята за заглавието.

    А май е време вече да спрем с тези ДС методи - вместо да коментираме и критикуваме написаното като мисли и идеи, да критикуваме човекът който го е написал и неговите качества.

    А този фарс с МВР си е като всеки един предходен фарс на ББ и компания - тука има, тука няма да има щтот аз казах.

    А според мен въпросът е - защо ББ се опитва да си отваря нова вратичка за подслушване, вместо да затегне старите процедури и да вкара съдебната власт в правата пътека. Нека да получава всеки път съдебна заповед с кратки срокове и няма да има проблем - ама неможе да намери някой съдия дет да му стиска и да не е обвързан с престъпния свят.

    ОтговорИзтриване
  7. А защо ми няма предишния коментар?

    ОтговорИзтриване
  8. Лично аз съм за краткия срок за предоставяне на данните. Има смисъл от това и бързата реакция при разследване на престъпление може да е животоспасяваща. Ако има кой да си върши работата, защо да не е улеснен с един кратък срок за предоставяне на данните? Много по-ефективно би било от интерфейс, и много по в духа на едно нормално увеличаване на ефективността. Лично мен не ме интересува, че мобилните оператори "мънкали". Ако е чак толкова неудобна инвестиция, бихме чули нещо повече от мънкане, струва ми се... Не притежавам МТЕЛ, така че това не е мой проблем. Откровено го казвам. Не ме интересува. Така че аз не съм критична към това ново предложение, напротив.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен каза...

    Лично аз съм за краткия срок за предоставяне на данните. Има смисъл от това и бързата реакция при разследване на престъпление може да е животоспасяваща.

    Алоо поддръжникът на краткия срок, ми що си не напишеш данните тук, или те е страх, че някой ще се възползва, а пък теб те е шубе.
    И един въпрос за "краткия анонимен" - ама верно ли хич не те е страх от МВР, верно ли мислиш, че МВР се бори с престъпността! Ха то не излезе въпрос а удивление, тюх.

    ОтговорИзтриване