събота, 17 април 2010 г.

Ейяфиалайоекул












Ако у нас си имахме един Ейяфиалайоекул (Eyjafjallajoekull) и той изригнеше ненадейно, би било истинско облекчение за всички. Първо, България ще изчезне от европейската карта моментално и обективно. Без да се налага някой да поема политическа или, не дай Боже, лична отговорност за това. От този факт следва а) Европа си отдъхва и б) България въздъхва (и се закашля от пепелта). Европа си отдъхва, защото пепелта напълно скрива необходимостта да си дава сметка, че България съществува и отгоре на всичко е член на ЕС. За кратко поне, няма да се налага да се чертаят апокалиптични сценарии за бъдещето на Общността с българския принос в нея и особено ако кандидаства и за еврозоната. По европейските летища няма групи възторжени пристигащи, говорещи като че на руски, а всъщност на български диалекти.

В същото време, властите в София също ще си отдъхнат под облака вулканична пепел. Няма кой да пътува, че да се ядосва на летището. Няма кой да пита какъв ни е бюджетния дефицит, че да се червим. Няма кой да критикува съдебната система, че да се налага полицията да нахлува в къщите на хората, за да си пише актив пред магистратите. Никой нищо не вижда и никой нищо не пита, щото кашля. А хората даже и не знаят, че е изригнал вулкан и мислят, че всичко е от „Мариците”. Или от наплива на пернишки турбоголфове към София.

И всъщност никого не интересува откъде е пепелта (освен ако не е от къщата на Биг Брадър, тогава трябва спешно да се пусне телевизора!). Важното е, че под прикритието на (не)обичайния мръсен сумрак ще може да се бият жените, да се краде, да се лъже, да се фалшифицира-въобще, всичко по старому, но на сигурно.

Ако у нас си имахме един Ейяфиалайоекул и той изригнеше ненадейно, бих искала да съм в кратера му. Dust in the wind.

Снимка: http://www.cbc.ca

Share

10 коментара:

  1. имаш право Рали и аз бих искал да съм в кратера му и да изгоря на момента

    ОтговорИзтриване
  2. ВСИЧКО Е ХАРАКТЕРНО ЗА БЪЛГАРИНА.ТОЙ ИЛИ ФИЛОСОФСТВА ЗА НИЩО ИЛИ ВСЕ ТЪРСИ ДА Е ПО-РАЗЛИЧЕН ОТ ДРУГИТЕ ВКЛЮЧИТЕЛНО С ПРОСТАШКИЯ СИ НИХИЛИЗЪМ И МНЕНИЕТО, ЧЕ НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НЕГО.
    ЗАБИВА СИ КОЛ ОТЗАД, НО НЕ ВИЖДА ГРЕДАТА В ОКОТО СИ.

    ОтговорИзтриване
  3. Всеки от нас носи по един Ейяфиалайоеекул в себе си. Но големият вулкан още не е изригнал. Нашата родна земица не е виновна за неуправията и простотиите ни.

    ОтговорИзтриване
  4. моля Ви хайде да престанем с глупостите или поне да ги намалим. За разнооразие може да се напънете да свършите нещо полезно!

    ОтговорИзтриване
  5. Не мога да разбера защо всеки се оплаква и мрънка за нещо...ако спрете да мислите за това колко е "гадна, гнусна и противна страната ни" и как разбираш ли всеки се опитва да ви прецака, може би ще ви озари ясната идея, че просто трябва да свършите нещо продуктивно :)Повярвайте ми, ще се почувствате мн по- добре отколкото ако обикаляте всевъзможни и форуми и споделяте колко е черна всъщност Земята. Пробвайте и няма да съжалявате :)

    ОтговорИзтриване
  6. А бе права си ама на много хора им е готино в тази лайнарница.

    ОтговорИзтриване
  7. Вече 20г. у нас се действа при такава мъгла. Краде се, лъже се, изнудва се и се замитат следите.Ито на доста по-малка височина. Като при вулканично изригване.

    ОтговорИзтриване
  8. За първи път не ми хареса. Всички пишещи, които са истински загрижени за България и нашия народ трябва с всяко послание да окриляват и да дават идеи, сила как да се изтеглим сами нагоре. Народът ни е много добър, талантлив, сърдечен, изобретателен, но някой трябва да го насърчи, да избута напред хубавите примери. Какви са тези пригласяния на общия хор консуматори, готованци и критикари. Кой и кога е обещавал, че демокрацията се постига лесно. Не се. Всичко е въпрос на постижения, отстояване, натиск и воля. Поне аз така усещам нещата.

    ОтговорИзтриване
  9. България, уважаема блогърке, не е само пернишки голфове и фалщификатори... В такъв случай и ти и аз сме в кюпа - аз лично не карам голф, а ти?
    Не сме й черни само ние на Европата и не само у нас се краде и се фалшифицира, лоши неща, както виждаме стават и в Гърция, но съм сигурна, че там блоговете, в които се призовава за изтребване на нацията и държавата с вулкан, пожар, земетресение или друго природно бедствие са много по-малко.
    Тъжно е това, което пишеш, още по-тъжно е, че се концентрираш върху него, а не върху позитивната промяна, която зависи от теб, мен, от всеки един от нас, който отказва да си изкарва прехраната с фалшификация...
    Споменаваш лошите качества на българина... Остави ме аз да ти кажа лошите качества на западноевропееца, където съм живяла и наблюдавала лично години наред - ниска хигиена, студенина и празнота, абсолютна липса на емоции и жертвоготовност дори и към собствените деца, постоянни депресии, самоубийства и поддържане чрез огромни количества антидепресанти, повърхностно гледане на живота, стиснатост, невъзможност да се забавляваш истински, както и имаш истински верни приятели... да продължавам ли?
    Лесно е винаги другите да са ти виновни за всичко...с какво пернишкият голф ти пречи да покажеш ти колко си способна, амбициозна, умна, талантлива и с възможности за развитие? Дори трябва да се радваш, че ще имаш възможност да блеснеш на този лош фон...

    Човек не избира страната, в която да се роди, както не избира семейството, в което да се роди...
    Хубав ден на всички!

    ОтговорИзтриване