вторник, 19 януари 2010 г.

Пожарът Желева

Статията е публикувана в електронното издание euinside.eu

Оттеглянето на Румяна Желева от конкурса за еврокомисари надмина по мистериозност номинирането, че и представянето й на изслушването пред Европейския парламент. Най-напред, в късната сутрин на 19 януари, се появиха съобщения в западни медии, цитиращи евродепутати, че Желева се е оттеглила. След това стана ясно, че новината ще съобщи лично председателят на ПГ на ЕНП Жозеф Дол. Междувременно премиерът Бойко Борисов говори пред журналисти за протестите на гръцките тираджии на Кулата и на журналистически въпрос отговори, че няма „Пожар Желева”.

Точно в 12 часа българско време на брифинг, предаван на живо от телевизията на Европейския парламент, Жозеф Дол обяви, че Желева е подала оставка от всички заемани от нея длъжности. Последва и съобщение на пресслужбата на правителството: „Премиерът Бойко Борисов прие днес оставката на министъра на външните работи Румяна Желева. Тя поиска да бъде освободена от всички заемани от нея позиции, за да може правителството да предприеме необходимите действия за оттеглянето на кандидатурата й за български еврокомисар. Решението на г-н Борисов е мотивирано с отговорността за предотвратяване на институционална криза в ЕС в момент, когато предстоят отговорни институционални реформи, и с цел безпрепятствено сформиране на силна, единна и работеща Европейска комисия.”

Около час по-късно, премиерът Бойко Борисов втрещи журналистите като им съобщи лично, че не приема оставката на Желева като външен министър. Според премиера, Желева се е оттеглила по лично желание, едва ли не за да спаси Европейската комисия, и той е бил принуден да приеме тази жертва. Виж, що се отнася до министерския пост, той заяви, че се надява Желева да не настоява да напусне и него, защото това ще означава, че "комплотът срещу нея много й е повлиял".

Ключовата дума в изречението разбира се е „комплот”. За същото говори и самата Желева в писмото си до премиера:„Предвид преднамереността на голямата част от членовете на тази комисия (по развитието-б.а.) по време на самото излушване, директните обвинения, отправени ми в залата, както и месеци преди това в пресата от представители на групата на Зелените, на Либералите и на Социалистите в ЕП и небезпристрастното водене на заседанието от страна на председателката г-жа Жоли, си позволявам да изразя своите съмнения относно предстоящия вот. Твърденията за моята некомпетентност бяха разпространявани месеци преди изслушването на 12 януари, а след самото изслушване почиваха на внушения, налагани чрез непозволени средства като „неофициално становище”, „предварителна оценка” и т.н.„.

В писмото-оставка изрично се уточнява, че всякакви съмнения за почтеността й са снети и че документите й са напълно изрядни. Така с чиста съвест и неопетнена компетентност г-жа Желева очевидно се оттегля в полза на безпроблемното гласуване на Европейската комисия, но ще продължи да изпълнява министерските си обязаности.

Как изглежда това в очите на българските граждани?

Първо, въпросът с компетентността, така упорито загърбван и от самата кандидатка, и от българския премиер, и от председателя на ЕК. За еднозначното обществено отношение към представянето на госпожа Желева свидетелстваха изобилието от критични журналистически материали (за сметка на доста по-малкото от типа „Други бяха по-зле” и „Да покажем зъби на Брюксел”) и спонтанно възникналите групи и каузи в социалната мрежа „Фейсбук”, които настояваха Румяна Желева да се извини за представянето си пред Европейския парламент и да подаде оставка от всички постове. Е, това отчасти стана - Желева беше прибрана набързо вкъщи, нищо че на партньорите от ЕНП им било много мъчно (по Б.Борисов).

И второ, въпросът с почтеността. Да, неколкократно беше подчертано становището на правната комисия на ЕК, че документите на Желева са изрядни. Това обаче не означава нищо повече от това, че са изрядни към настоящия момент, но не и че тя не е била в ситуация на конфликт на интереси преди 3 години като евродепутат. Българските власти, както знаете, излязоха с твърде образни и иносказателни тълкувания, от които не стана ясно, всъщност някой у нас знае ли какво е конфликт на интереси, как се удостоверява и какво следва от това.

В същото време журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов разкриха, че Румяна Желева все още се води управител на фирмата "Етко – Шнайдерс" ООД. А според закона за администрацията (чл.19 ал.6 в сила от 01.01.2009 г.) „Министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите, заместник-министрите, посочените в чл. 19, ал. 4 еднолични органи и техните заместници и членове на колегиални органи, областните управители и заместник областните управители не могат да упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици".

И колкото е интересен фактът, че това никъде не е споменато и Желева може би все пак е в конфликт на интереси, толкова е интересна и самата фирма "ЕТКО-ШНАЙДЕРС". В нея участва дружеството "ЕТКО-ДУНАВИЯ", регистрирано през 1990 г. като филиал на лихтенщайнската фирма "ЕТКО ЮРОПИЪН ТРЕЙДИНГ ЕСТАБЛИШМЪНТ". Второто пък е едно от легендарните задгранични дружества, създадени от бившата ДС. „Връзката на госпожа Желева с подобна компания е сериозен удар по нейната почтеност", коментира не кой да е, а бившият външен министър, а сега евродепутат, социалистът Ивайло Калфин пред електронното издание „Юрактив”.

Не са ли твърде много въпросите към личността и делата на госпожа Желева? И защо правилата, които важат в Брюксел и Страсбург, лесно биват заобикаляни в София? И не е ли крайно време, половин година след като спечели гласа на българския избирател, премиерът Бойко Борисов да се опита да спечели и уважението му?



Share

22 коментара:

  1. Поздравления за статията!
    И за позицията!

    ОтговорИзтриване
  2. Систематизирано и ясно.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. А тоя се фанал с наглите, по нагъл от него и нея в момента няма.

    ОтговорИзтриване
  4. Щом са решили- и Б.Борисов ,и Р. Желева- нека се излагат един друг до края!Ясно е че краят им ще е заедно! Българите сме търпеливи-но много ни идва!

    ОтговорИзтриване
  5. Според мен оттук нататък за Р.Ж. или добро или нищо. И проблемът не е тя, а целият ни """елит""" (не само политически), чието олицетворение е Р.Ж. справка - Цецка, Фандъкова, самият Бойко. Вижте Краси Аврамов. Вижте Антония Петрова...списъкът е безкраен - липса на самокритичност, компетентност, морал, талант,наличие на гьонсуратлък. Очевидни са резултатите на един ИЗКУСТВЕН ПОДБОР, извършван от ДС, който е определящ в България от седемдесет години насам. За съжаление процесът не е само български - справка Аштън, Дол и многото гарги накацали по банките на европарламента.

    ОтговорИзтриване
  6. Хайде сега да прочетеме и едно подобно журналистическо разследване и за Антония Първанова!

    И един сравнителен анализ на представянето на Ащън, която се води нещо като министър на Външните работи на ЕС.

    ОтговорИзтриване
  7. Краси Димитрова19 януари 2010 г. в 19:50

    Толкова ме беше срам докато я слушах!

    ОтговорИзтриване
  8. Браво! Много добра статия! Който иска да ни управлява, нека да знае, че ние не сме чак толкова прости вече. Сега има възможност да получаваме информация от различни източници и който има разум може да си направи изводи за истинската ситуация.

    ОтговорИзтриване
  9. коя е зодия на Б.Б.питам ви, защото според мен той е едни нарцис-не търпи критика, обича себе си ,има магарешки инат, а това ми малко намириса на диктатор

    ОтговорИзтриване
  10. Забелязахте ли, че покрай него предимно коколести изрусени и високи жени, това показва че той е има комплекси

    ОтговорИзтриване
  11. пардон, кокалести жени и властни, което отразява същността му като един не много стабилен индивид, защото такива мъже по принцип зависими и се водят от жени

    ОтговорИзтриване
  12. Още втората дума на Желева в изложението й я излага. Преднамерени могат да бъдат действията на членовете на комисията, но не и самите хора.

    ОтговорИзтриване
  13. Статията е написана много точно. Ще добавя само, че ако г-жа Желева беше чела малко повече, щеше да знае мисълта на Максим Горки, че човек е като дроб - числителят е мнението на другите за него, а знаменателят - собствената му самооценка.

    ОтговорИзтриване
  14. По добре квазиминистър,отколкото университетски "преподавател"......

    ОтговорИзтриване
  15. VAL,мислиш ли ,че останаха журналисти в България,които да разследват комунистки като Първанова и Кунева?Забравяш за куфарчетата на БСП.Те ги използват рационално.
    Баронеса Аштън ли?Та Желева ако бе смешна колкото Аштън,те щяха да я разстрелят насред Брюксел.НО,Англия си няма БСП,нито журналя-клакьори.

    ОтговорИзтриване
  16. Великолепен материал! Особено съм впечатлен от заключителния въпрос, формулиран с висок професионализъм и граждански патос! Този въпрос, повече от ясно е, трябва все по-често да се задава!

    ОтговорИзтриване
  17. Да бе,защо си мълчи и дума не обелва за кунева-пръмова,за доказания убиец,а сега шеф/!/ на ЮНЕСКО,за бодрата рота червени педали,български евродепутати?Мъка и пак мъка,май?

    ОтговорИзтриване
  18. Проблемът Р.Желева , по мое лично мнение , е малко по-комплициран. Всеки един министър във всяко едно наше правителство , включително и настоящото , представлява нечии икономически интереси . И самоволното му оттегляне от поста представлява сложен казус. Със сигурност всеки от тях не е идеален вариант за съответното министерско кресло. И Желева , ако си бе останала просто един външен министър с предимно представителни функции , можеше нивото и на компетентност да остане на по-заден план. Но се наложи да се изявява в своеобразен дебат в Брюксел , а не в София , а там натуралистичната българска поговорка за двата гарвана и окото явно не важи . В крайна сметка ще я заменим с друг човек , представляващ същите кръгове , но можеше да не става "по български". Явно и тези , чието протеже е въпросната дама не разсъждават по-различно .

    ОтговорИзтриване
  19. za te tova "Твърденията за моята некомпетентност бяха разпространявани месеци преди изслушването на 12 януари, а след самото изслушване почиваха на внушения, налагани чрез непозволени средства като „неофициално становище”, „предварителна оценка” и т.н.„."
    iskam samo da kaja - a ma! nie da ne sme tupi i da ne moje da te vidime i chueme u interneto che si nekompetentna - nema nujda nekoi da ni kazva tova vseki moje da go pretzeni sam

    ОтговорИзтриване
  20. Зодията на Борисов е Близнаци.Може би затова така често си променя мнението.

    ОтговорИзтриване
  21. Ако срещна някъде г-жа Първанова, лично ще ѝ зашлевя два шамара (та да се оправи, както казваше учителят в "Улицата"). Тя и нескопосаните заяждания на Левицата ала постпреходна компроматна война са причината Желева да се изживява като праведна мъченица... Не че въпросът с фирмите не е важен.. Но ако беше само изслушването дори и на кухите глави щеше да им е ясно, че основният проблем е че Желева е некомпетентна...

    ОтговорИзтриване
  22. Много некъдърници и некомпетентни в България и все те най-високо..Виновни сме дето ги пускаме да се катерят по раменете ни и стигат високо.

    ОтговорИзтриване