вторник, 5 януари 2010 г.

Ах, този сняг!

Когато за втори път тази зима снегът затисна София, станаха няколко интересни неща. Първо, но не неочаквано, фирмите концесионери (защо все ми звучи като консилиери?!) отново не почистиха. Този път не можели да преценят ако снегът е завалял в 7, в колко да изкарат техниката да чисти. Даже пуснали живата сила в оранжевите якета да брои колко снежинки падат на квадрат, но се оказало, че живата сила не може да намери корен квадратен от 674, а докато смятали, то взело че натрупало и те решили да не развалят хубавите преспи. Случи се и още нещо. Общината не само че не глоби фирмите, не само че не им натри публично носа, (ма неудобно е, нали те са добрите, след лошата „Новера”), ами призова столичани да се смирят пред природните сили. Е това и за Минго Герджиков е нагло. Дори Емел Етем май не се позоваваше на природните стихии с такава лекота. Значи, мисля си аз, след като официалната политика на държавата (нали София все още е столица и любим град на премиера!) е смирение пред природните сили, следващата стъпка е омилостивяването им. Е как-с жертвоприношения, разбира се. Според предпочитанията на съответните сили. За да предотратим подобни проблематични снеговалежи може да замразим истинска девица на статуята на света София. Срещу наводненията пък може да принесем в жертва 9 теленца сукалчета, заченати по САПАРД.Срещу перманентното обоклучаване на София трябва да направим курбан пред Министерския съвет, а любимата певица на премиера Ивана да изпее най-кръшното си маане, облечена с оранжева жилетка и да се помолим на стихиите на боклуците да ни отминат, поне докато построим завода. Срещу стихиите на престъпността ще ни помогне куршума, който Азис лее в клипа на „Как боли”. Макар че МВР и без това си събира гилзи от местопрестъпленията. Ето и днес, насред София, посред бял ден беше застрелян един радиоводещ, че и журналист, и апологет на мафията (пак се сетих за консилиери!). Жертвоприношение ли е, какво е. Тъкмо колегията гадаеше каква ще е шашката, дето ще отвлече вниманието от непочистения град и то взе че гръмна. Разбира се, не искам да кажа, че човекът е бил застрелян само заради снега. Но принципно е така. Всичко е заради снега. Заради онзи лош, лош сняг, който си позволява да вали през януари и да компрометира новата власт! И заради онези нагли, нагли престъпници, които ни излагат пред Европейската комисия, та сме под наблюдение, а сега и стрелят, вместо да ринат снега! И рабира се, заради Станишев и Доган, които са си пуснали топлото време и се смеят на нацията, че зъзне! Но ще дойде и техният час, а дотогава, смирение братя! Блажени са смирените, защото техните лопати ще разчистват държавата от преспите.

Снимка: Дневник


Share

7 коментара:

  1. Раличке, като чета душетрепетните ти вълнения разбирам, че отписването на една телевизия от историята никак не е било случайно. Помисли си за преквалификация. Защо не пробваш с плетиво и ръкоделие? Сега това много се цени по бутиците.

    ОтговорИзтриване
  2. Брях, тук изобилства от интерес и коментари! Време е да направиш и дуплика на блога; форумното пространство не може да вмести всички желаещи. Дано поне сърцето ти е широко...

    ОтговорИзтриване
  3. Подобни статии са несериозни. Как се чисти сняг при силен снеговалеж и големи задръствания и какъв е смисъла изобщо!?
    Но пък е много лесно матириалче, а и ще се радва на добра популярност от обичащите да мрънкат недоволстват и реват срещу всичко българи

    ОтговорИзтриване
  4. Хей, форумци, писна ми да си говоря сам, къде сте? Все едно, че излъчват ReTV- сигнал има, а зрители йок.

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления за хубавия коментар! Безспорно може да се чисти по-бързо снега особено когато е пределно ясно кога ще вали. Живял съм шест години в Мюнхен и там не съм видял криза с трафика поради "изненада от времето". А не е като да не валеше сняг. Даже и велосипедните алеи бяха почистени.

    Иначе се оказа голям кеф да ринеш сняг, не го бях правил от години, когато ме караха насила. Та днес почистих пред входа и се пораздвижих.

    Само искрено се учудих как толкова добре си запозната с творчеството на Азис ;-)

    ОтговорИзтриване
  6. Отново пак чудесно?!! Умирам си да Ви чета, харесва ми! Но виждам, че и тук нахлуват анонимни разбирачи...от тези- "душевно- нетрептящите"!
    Винаги съм мислил, че е хубаво всеки да си намери нещото, което кара душата му да затрепти,например: свежа чалга, партия идейна, платена работа като подлога, или красива медия със съдържателни реклами...не знам?!...
    (Костадин се казвам, в случай, че на анонимните им трябвам...)

    ОтговорИзтриване
  7. Намирам се в Берлин, където по принцип рядко вали сняг, а ако вали, не натрупва сериозно. Тази зима обаче натрупа към 30 сантиметра. Със сигурност има още какво да се желае, доста от преспите си стоят, но градският транспорт върви без закъснение, а аз продължавам да карам колело без да има опасност да си счупя врата. Улиците не са изринати, но са опесъчени или каквото там се прави. Още нещо - тротоарите са опесъчени и проходими. Щом един град, в който снеговалежът е рядкост, може да се справи с него за около 7-8 часа, защо софийска голяма община не може да се справи с едно толкова регулярно за София явление? Никой не може да ме убеди, че е нормално да мръзна 40-50 минути на спирката или да прескачам с детската количка еднометрови ледени коловози. Толкова пари се изляха за техника и за почистващи фирми - време е да се види някакъв резултат.

    ОтговорИзтриване