четвъртък, 4 юни 2009 г.

Христо Самочувствието отива на избори

Ако все още се питате имат ли шанс Галеви и Данови да станат депутати, ако се чудите как според Станишев сделката с Ирена Кръстева за НАП е прозрачна и изгодна, или какви са симптомите на редкия синдром „Юруков-Радонов”, или кои са тези, които ще повярват на Яне Янев или които ходят на митингите на Волен Сидеров...Спомнете си Досиетата Х: Може би са между нас.    

Из интевю на Христо Стоичко във в. Труд:

....После дойдоха оня, Попа, и Станишев, подписаха нашето влизане в ЕС и си сложиха медалите. Ние, с тях и без тях, си бяхме в ЕС.

-Извинете, кой е Попа?

-Тоя от Мадрид.

- Защо го наричате Попа?

- Ами, защото си хвърли калимавката да стане министър-председател.

- Искате да кажете, че си е хвърлил царската мантия?

- Да бе, хвърли си калимявката, да стане министър-председател, за да може да окраде държавата....

В контекста става ясно, че това е псевдоним на Симеон Сакскобургготски, патентован от Стоичков. Но не става ясен семиотичният триъгълник, въз основа на който Стоичков замества короната с калимявка... Може би е по Ботев: Царе, папи, патриарси...А може би по Коритаров, според когото в дома на семейство стоичкови имало две книги: едната за Гунди, другата не я помня. И още патенти на Стоичков:

Какво направи Станишев последните 4 години? 300 000 души напуснаха България под негово ръководство. Само в Барцелона са 30 000. Да не говорим, когато беше Попа (Симеон Сакскобургготски - б.а.) колко заминаха.

И тук вече играта загрубява:

...То е като във футбола. Като не върви отборът, кой си отива - треньорът. Аз поех ангажимент към националния отбор, видях, че работата тръгна, но не отиде на добре и казах: “Боби, дотук съм аз!” Ставам и си отивам. Отборът продължава. Защо Станишев и Попа не си тръгнат, като виждат накъде отива държавата? 

Паметта явно върви ръка за ръка с интелекта. Колко години беше начело на националната „гарнитура” Стоичков? Три. Повтарям-три. Кажи- речи, един мандат. И кога си тръгна, на третата, след като стана ясно, че каквато и да е неустойката, по-добре да му я платят, отколкото още една година да берем тоя срам. Няма да припомням останалите треньорски подвизи на лицето, на което и аз, за да не споменавам името, ще му викам Бармана, по аналогия с тренер (спомнете си семиотичния триъгълник с Царя и Попа).

Всичко почва да се намества, макар и все още да е хлъзгаво, когатоопрем и до фройдизма:

...Нали знаеш, че има мъже с малко “М” и мъже с голямо “М”. Има жени с малко “Ж”, има и с голямо “Ж”.

Това всички го разбираме, въпреки че представата ни за 20 сантиметра е строго индивидуална. Но...нещата се объкват в социума:

....голямата личност с малко “М” и с голямо “М”, с малко “Ж” и с голямо “Ж”.

Е тая работа с личността с големите М и Ж не я разбрах. А не е като да не опитах. С големите Мангизи, с якото Желязо.....В края на краищата:

...Христо Стоичков ще остане Христо Стоичков в цял свят. 

Е тва е то. Христо С. Или Христо Самочувствието. Героят на нашето време. Героят на нашата политика. Героят на нашите избори (другият Христо да не се обижда). Той е пред всяка камера и пред всяка урна. И целият свят го знае. Преди беше Джо Водопроводчика. Сега е Христо Самочувствието с големите Мангизи и якото Желязо.

Много Жалко за нас. за които останаха само малките букви. 

Share

Няма коментари:

Публикуване на коментар