вторник, 15 декември 2009 г.

Референдумът като пушилка

Доживяхме! Властта пита народа-демокрация в действие! Не че и Аристотел не е бил скептичен към способността на народа да управлява в своя полза, но когато компетентността на управляващите не достига, трябва да се компенсира с други форми. Аристотел, обаче, и цяла плеяда политически мислители след него твърдят, че народът трябва да участва в управлението като определя „дневния ред”, въпросите, които са важни за общото благо. Ето това е генерално сбърканото в България. Властта и сателитите й определят за какво ще си говорят днес хората на опашката за хляб или в обедната почивка в стола. Властта определя кое е важно и кое не, а народът само кима с глава и цъка, че пак не е разбрал за какво всъщност иде реч. Направи ли ви впечатление, че нито веднъж до тук не стана дума за общество? И как да стане, след като, за да бъде народът общество, трябва когато каже нещо, властта да го чуе. Колкото и да е слаб и неуверен гласа му, колкото и рядко да се обажда-ако бъде чуто, все повече ще заприличва на общество. Но не би. В момент когато може би не Обществото, но една сериозна общност от хора е сериозно притеснена от реалната възможност на властта да се сдобие със законови средства за следене и контрол, изведнъж властта се изтъпанва и обявява, че ще прави референдум за новините на турски по БНТ. И ...всички зяпват. Това ли е най-големия дерт на България в момента? Това ли е, от което зависи правото на хората на труд, на свобода на мисълта и словото, на личен живот? Наистина ли ГЕРБ и Атака мислят, че българите много, ама много се вълнуват от новините на турски език и ги приемат като нарушение на правата си? Точно каквото е съкращението на работниците от един завод, ударен от кризата? Или правото на МВР да знае къде си с точност до 30 метра, благодарение на мобилния ти телефон? Или масираните атаки на престъпността в последните дни по банки, офиси и пътища? Защо, след като е дошъл моментът за първия национален референдум у нас, не бяхме питани за промените в Закона за електронните съобщения? Защо не бяхме питани за промените в изборните закони? Защо не бяхме питани с колко пари да участваме във фонда срещу промените в климата-сигурно щяхме да съберем повече от срамните 20 хиляди евро, обещани от премиера. Колкото и да съм скептична по отношение на управленския капацитет на властта, изобщо не вярвам в сериозните им намерения. Това е класическа машина за мъгла в действие. Винаги когато властта не харесва потенциалната първа новина в емисиите и по страниците на вестниците, произвежда друга-с машината за мъгла. И ефектът е поразяващ-който не ще да е в мъглата, просто слага противогаз и се скрива. А останалите-те са важните, те се надишват и после отиват да гласуват. Отговорът е да. Някой знае ли какъв беше въпросът?

Share

22 коментара:

  1. И за талибана, и за гей-браковете, и за Коледа...

    ОтговорИзтриване
  2. Добромир Добрев15 декември 2009 г. в 20:03

    @Анонимен, никога не е бил поставян въпроса за гей бракове в България - да има или да няма, а за фактически съжителства, което е съвършено различен институт. Респективно правата/задълженията на партньорите в брак и в съжителство са различни. За да избегна спекулации ще кажа, че не може да има приоритетизиране на социалната проблематика и човешките права. Ако за една социална група като пенсионерите е важно да вземат достойни пенсии, за младите майки е важно да получават високи суми детски добавки, за гей- и лесбийските двойки е важно те да бъдат регламентирани, за хората с увреждания е важно да имат достъпна среда, за учениците е важно да няма насилие, за работниците в завода хикс е важно да работят при ниско ниво на шум и прочее. Така че, хайде да не разсъждаваме кой проблем е по-важен, защото е излишно упражнение :)

    ОтговорИзтриване
  3. Това няма да е референдум за или против едно десетминутно телевизионно предаване. Това ще бъде референдум за или против българските граждани от турски произход. Или поне те така ще го възприемат. Евентуален положителен резултат (т.е. новините остават) ще забие последния пирон в ковчега на ДПС. Защото ако ние покажем на българските турци, че няма причина да се страхуват от етническите българи, те ще спрат да гласуват за ДПС и партията ще загине. Евентуален отрицателен резултат ще разруши мира в България.

    Този референдум е най-сериозната възможност, с която разполагаме за да унищожим ДПС.

    ОтговорИзтриване
  4. Добромир Добрев15 декември 2009 г. в 22:42

    Такъв референдум изобщо няма да се състои. Не защото политиците са прекалено конструктивни или не могат да пилеят пари на вятъра, а защото ще са постигнали целта: в пушилката някой е завъртял поредна далавера - я с външния дълг, я с отсечка на метрото, я с магистрала...

    ОтговорИзтриване
  5. Ралица, в подкрепа на твоето "генерално сбъркано в България" ще кажа следното: Преди доста години слушах лекция на тема: "Рискове и заплахи за националната сигурност на РБългария". Тезата на лектора и до днес ми обяснява доста "странни" неща от вътрешно- и външнополитическия живот в страната. На черната дъска с тебешир (тогава) лектора постави "тире" на първо място, като поясни, че ще го отрази последно и продължи да изрежда и коментира по темата - външна политика, вътрешна политика, въоръжени сили, социални дейности, образование, етноси и т.н, и т.н. И на последно място "разбирай първо" като най-големите риск и заплаха за националната сигурност постави българската народопсихология. Липсата на гражданско общество, на обществено мнение, на "всяко чудо за три дни", т.е. къса памет, на налегналото ни овчедушие...... Още да изреждам ли? Ето така стои и въпроса с новините на турски език. Блеейки ще си гласуваме по внушение, а после ще се вайкаме, че сами сме си виновни... И после пак ще си гласуваме ... "Сбъркани" или "объркани" - изберете българското!

    ОтговорИзтриване
  6. бе кви новини кви пет лева бе мамка им турска да си ходят y тyрция кат искат

    ОтговорИзтриване
  7. Опашка за хляб? Цъкаш и неразбираш народ? Аз лично наистина ще гладувам ЗА новините на турски, не за друго, ами защото не ми пречат, а поне малко интегрират турското малцинство, но тази статия е написата идиотски, от човек, който вероятно се причислява към "народа" кретеноид, за който ридае.

    ОтговорИзтриване
  8. колко ли средства ще се похарчат за нещо толкова безсмислено! И то в условията на криза! В навечерието на Коледа толкова хора не получават заплатите си, и от от няколко месеца вече! Значи няма пари за коледни бонуси, мизерните 25 лв за горките пенсионери и ...милиони за референдум! На това му се вика приоритеризиране на потребностите.......

    ОтговорИзтриване
  9. Ralize ! Koe spored Was e naj - wasnoto w momenta sa BG ?

    ОтговорИзтриване
  10. Референдум за турските новини!? Сидеров поръчва, Доган черпи, Борисов се кефи и на двамата, но… - http://rodopi24.blog

    ОтговорИзтриване
  11. Референдум за турските новини!? Сидеров поръчва, Доган черпи, Борисов се кефи и на двамата, но… - 24rodopi.com

    ОтговорИзтриване
  12. И аз мисля, че нашумелите напоследък случки с исканията от някои турци цели дестабилизация в страната на верско-етническа основа. Някой има полза от обтягане на отношенията. Това са чиста проба правокации и трябва да сме мъдри и да не им се връзваме нито ние, нито българските турци. Не боли да си правят паметници - колко български паметници имаме и са неподдържани; ако си ги уважават, да си ги правят. Ако много държат на новини на турски - да си ги слушат - нали слушат и сателитни медии и т.н.Важно е всички да разберем, че някой се нуждае от дестабилизация в района и този някой не мисли за доброто нито на българи, нито на турци; Той идва да ни ограби, а не да ни даде!!!; Малко ще са облагодетелстваните; Останалите сме използвани; Влияят професионално на тънките ни емоции. Това искам да до напища на голям плакат и да го сложа навсякъде в България: Манипулират Ви;И за съжаление сигурно опитите ще продължават.

    ОтговорИзтриване
  13. Съгласна съм, че за първи референдум е доста маловажна тема. Може да се проеведе запитване, анкета, подписка, петиция и тн. и да се премахнат от БНТ.

    ОтговорИзтриване
  14. Изобщо не ИМ трябват ни българи, ни турци - Трябва им КОНФРОНТАЦИЯ и огнище на КОНФЛИКТ (в случая - етнически).

    ОтговорИзтриване
  15. Как може така да расъждавате бе хора?Това е въпрос за достойнство на една нация.Ако се чувстваш БЪЛГАРИН на какъв език ще говориш?Решенията са много за хора които практикуват ДРУГИ езици(турски,руски,арменски,цигански и т.н.),но не и по НАЦИОНАЛНАТА телевизия.Утре някой ще поиска да сложим на НАЦИОНАЛНОТО знаме символи на малцинствата.НЕ РАЗБИРАМ като какви се самоопределят хората от въпросните МАЛЦИНСТВА?

    ОтговорИзтриване
  16. Тези новини са си поредната българска простотия. Никде няма подобно нещо, макар че в Германия например живеят над 2 милиона турци. Това първо.

    Второ: новините по БНТ не са на турски, а на някакъв архаичен език, който никой не разбира. Затова и никой не ги гледа. Те трябва да бъдат свалени тихомълком от екран, така както са сваляни преди това куп некадърни, нискорейтингови предавания.

    ОтговорИзтриване
  17. Приказките за този референдум са чиста рекламна акция на политиците.
    Няма да се проведе, защото в ГЕРБ не са чак толкова луди – 20-ина милиона на вятъра, след като икономисват и от цветята за посрещане в министерския съвет!
    А са на вятъра, защото:
    - За да бъде признат референдумът, в него трябва да гласуват най-малко точно толкова избиратели, колкото и на последните парламентарни избори (съгласно действащият в момента закон за референдумите).
    - За да бъде легитимен резултатът, за „да” трябва да са дадени 50%+1 глас.
    Направете си сметка дали може да стане

    ОтговорИзтриване
  18. НЕ ТОВА СЪС НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ НАИСТИНА Е ТЪПО.
    КОГАТО ОБЯВИХА ПРЕДИ ГОДИНИ, ЧЕ ЩЕ ПУСКАТ НОВИНИ НА ТУРСКИ ПО НАЦИОНАЛНАТА НИ ТЕЛЕВИЗИЯ НЕМОЖЕХ ДА ПОВЯРВАМ И МИСЛЕХ ЧЕ СЕ ШЕГУВАТ.
    КАЗАХ СИ, ЧЕ ТОЗИ АБСУРД НЕМОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ.
    НО СЕ СЛУЧИ.
    И КАКВО СЕГА?
    ЗАЩО ТОГАВА НЕСКОЧИХМЕ ВСИЧКИ ЗАЩО СЕГА ЧАК НИ ДОЙДЕ ДО ТИКВИТЕ НИ ГЛУПАВИ, КОЛКО ГОДИНИ СА ТОВА.
    ТОВА Е ПОРЕДНИЯТ РОБСКИ ПРИМЕР, ЧЕ БЪЛГАРИНЪТ СИ Е РОБ И РОБ ЩЕ СИ БЪДЕ.
    ТОВА СМЕ НИЕ.
    РЕФЕРЕНДУМА КОЙ ДА ГО ПОДКРЕПИ,ЦИГАНИТЕ ЛИ,ТУРЦИТЕ ЛИ.ТА ТЕ ДОРИ НЕ СА ВЕЧЕ МАЛЦИСТВО.
    И КОЙ ОСТАНА БЪЛГАРИТЕ НА КОИТО НИ ПУКА НО СМЕ СВИКНАЛИ ДА ГЛЕДАМЕ ОТСТРАНИ КАК НИ СЕ РЕШАВАТ НЕЩАТА И АКО СТАНЕ ДОБРЕ УРА!АКО НЕ ЩЕ ИМА ПОНЕ ЗА НЕЩО ДА СЕ СПОРИ В КРЪЧМИТЕ!!! (!)

    ОтговорИзтриване
  19. Съгласен съм с анализа на автора, че референдумът е димна завеса, но не за да отклонят вниманието ни от закона ограничаващ на практика личните ни свободи. Та кое ли правителство досега се е съобразявало с тях?
    Още повече, че министър-председател в момента е лице, чиито звания само да се изброят, и веднага се разбира за какво става дума: милиционерски генерал, пожарникар, боди-гард на комунистически диктатор и на съглашенски цар.
    Не вярвам и в подтезата, че властта компенсира недостиг на компетентност чрез допитване до "масите". Иначе трябваше да се притесни не само от изявленията на Аристотел, но и от реалното осъждане на Сократ от агората.
    Според мен, това си е чисто и просто "заиграване" на ББ с политическия опонент, както навремето правеше,обекта му на охрана ТЖ, от който той до скоро открито се възхищаваше.
    Поводът му за това е Ахмед Доган. Слизането на лидера на турците от аван-сцената на политиката, принуди този последният да опита отчаян пи ар, като направи изявление срещу довчерашния си поддръжник президента. Момента беше подходящо избран, защото именно по това време ББ отново беше завъртял кормилото към президентската ладия.
    Или за да обобщя, пиарското противопоставянето на Доган на политиката на Герб, накара ББ (според както си му е и в манталитета)да се вкопчи в пехливанска схватка с него. В резултат на всичко това, българите бяха "ощастливени" с първия си демократичен референдум с недемократични цели.- Не поддържам предаванията на турски език по бг тв, поне докато официално не са ни обявили за федеративна държава, но едно подобно допитване до нацията, само би задълбочило разделението й разгаряйки шовинистични страсти.
    Не трябва обаче някой да си въобразява, че референдумът, който е без никакъв аналог в европейската практика, ще оцелее, и без това ББ има навика да се отмята от вече казаното.
    Той си е просто едно "заиграване" с противната страна, но жалкото е, че цяла една нация е впрегната в обслужването на тази цел.

    ОтговорИзтриване
  20. Да се забранят новините на турски език!
    Това е безобразие в държавата!
    Живушите в България са длъжни да пишат и говорят на български език!

    ОтговорИзтриване
  21. Не им трябва референдум на управляващите за новините, защото те не са пуснати с допитване до народа, а с един прост административен акт, така и сега да ги спрат с него. Не съм против турците, които се мислят за такива в България, тяхна си работа, ако искат да живеят с една илюзия, но Господ е един за всички и това трябва да бъде движещата сила на всички политици в България, за да бъдем обединени. Хора, погледнете девиза ни на сградата на Народното събрание- там пише "Съединението прави силата!" Иначе нищо няма да постигнем.Само рием на едно място. За тези по върховете няма Аллах, няма Бог - за тях има само Пари - това ги свързва и обединява. А ние останалите се делим по всякакви признаци. Вижте и турци и българи и арменци и т.н. всички страдаме от правителствата през последните години. Аз мисля, че единствения път за България - е -Да се забранят партиите, или да има само две партии и толкоз. А у нас - всеки иска да е лидер и хоп - прави партия.Като искаш да си лидер - направи си фирма, работи , печели и ето ти си президент, свободен.

    ОтговорИзтриване
  22. А бе тоя алкохолик амет джолан го мани други хора му дават наклона.

    ОтговорИзтриване