сряда, 25 ноември 2009 г.

Спи, моя палава сестричке...

Спи, моя палава сестричке,
спят зайчета, щурци и птички.
След малко тихо през комина
ще дойде Новата година.
И кой каквото си сънува
наяве тя ще му дарува:
на катеричката – бадеми,
на Зайо – моркови големи,
на тебе – кукла за другарче,
на мене шарено букварче.
Спи, някой идва през комина.
Дали е Новата година?

Стихотворението се казва „Срещу Нова Година” и е на Леда Милева. И е един от-най-хубавите ми детски спомени. И до днес стиховете, които съм запомнила за първата си нова година в детската градина, сиреч на 3 години, изникват в главата ми винаги, когато децата ми пишат писма на Дядо Коледа или си разопаковат подаръците. Нищо, че ги получават на Коледа, а не както аз-на Нова година. Времената се менят, празниците също, дори и в празнуването модата е изместила традицията. Но има неща, които не се променят. Като истински хубавите стихове, написани по детски за големи. Разбрах го, когато сутринта дъщеря ми застана мирно в кухнята и каза на един дъх същото това стихотворение. И аз, детето на социализма, се разплаках, че едно дете на несвършващия преход, казва същите думи, със същото вълнение, със същия разтреперан глас, както аз, когато бях на три години. Благодаря на децата си, че носят светлината, която търся.

Снимка: www.chudesa.net

Share

5 коментара:

  1. Тези неща не се забравят.. Наскоро попаднах в къщи на една стара грамофонна плоча с нашите песнички от време оно - У дома часовник трака, Шаро и първия сняг и т.н., и ми се просълзиха очите :) Бих ги пяла и сега, както преди, помня всяка думичка..
    Усмихнат ден! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Мда. Това го могат само децата.

    ОтговорИзтриване
  3. Радост,сега и шрифта отговаря на стихотворението.
    С уважение.

    ОтговорИзтриване
  4. Замечательное стихотворение! Прекрасно, что маленькие ребятишки тоже читают такие хорошие, настоящие стихи.

    ОтговорИзтриване
  5. Вие описахте себе си ,а всякаш говорихте за мен . Същото стихотворение,на същата възраст Това е най топлия спомен от детството ми

    ОтговорИзтриване