понеделник, 23 ноември 2009 г.

Внимавай, идва Бойко Борисов!

Внимавай как се държиш, че ще дойде Бойко Борисов!-казва гневна майка на детето си на детската площадка. Изненадана съм, навремето ме плашеха с Торбалан, например. И не съм изненадана, защото тонът е зададен от самия Бойко Борисов. Първо, той е навсякъде, по всякакви теми, вездесъщ и всесилен. Това е отдавна и нарочно граден медиен образ, който се базира на фундаменталната инфантилна нужда от строгия баща-закрилник, ментор и коректив. И очевидно работи, ако съдим по изборните резултати и по изобилния фолклор а ла Чък Норис. Отгоре на всичко, този спонтанно-непринуден тон към „народа“ се мултиплицира сред цялото правителство и ражда една фамилиарност, различна от откритост и прозрачност, неуместна за отношенията между управляващите и управляваните. Защото априори гражданите очакват от министрите си компетентност, деловитост, интелигентност, т.е. едно по-високо ниво от опашката пред зарзаватчийницата. Да познаеш тънката червена линия между уместното и неуместното е истинско предизвикателство. Точно както и да знаеш колко трябва да са високи токчетата на една дама-политик, в зависимост от работния й график. И когато с присъщата си небрежност премиер и вицепремиер наричат кмета на столицата „Данчето“, когаго финансовият министър си позволи да каже (и направи!) всичко, което му мине през ума, без оглед на поста и положението си, когато демонстрацията на „близост“ с електората вече граничи с една нехигиенична интимност....Тогава знакът се обръща и добрата медийна стратегия почва да върти лоши шеги. Това, което е работило преди 2 години, вече не работи. Ако срещу суховатия, леко префърцунен и словоблудстващ Станишев, Борисов само печелеше с простия, на моменти простоват език и хлапашко поведение, сега вече е време да порасне. Защото той задава тона. И ако премиерът си подсвирква „...води ме в някоя квартална кръчма“, ще го последват всички. Ако провокативността е подходяща в предизборна кампания, в продължителен период тя уморява публиката и изхабява актьорите. Вярвам, че за политиците трябва да се съди по делата, а не по приказките. За целта обаче приказките трябва да бъдат по-малко и по -тихи. За да може и правителството да чува не само собствения си глас, а и гласа на гражданите.

Снимка: http://www.slava.bg
Share

18 коментара:

  1. И все пак... Прилича си на торбалан :-)))
    Иначе си спомням как така, уж на майтап, разни "интелектуалци"-телевизионни водещи легализираха чалгата, а вестникарите пък наложиха езика на жълтата преса. Така че е малко опасно да се играе на криеница с простащината, когато моралната норма никаква я няма.

    ОтговорИзтриване
  2. mnogo dobre - ima mnogo neumestni neshta v povedenieto na tia chovecheta - familiarnost, prostashtina, razviavane na zadnitzi po tv v tanchuvalni predavania ... ako ne mogat da se durjat na nivo ne im e tam mestoto

    ОтговорИзтриване
  3. С малкия вкъщи (почти 3 год.) редовно си говорим "Аз съм Бойко Борисов", "Не!Аз съм Бойко Борисов". На всичкото отгоре той започна и дори не знам откъде го е чул при положение че аз новини не гледам. Доста се забавляваме с това име за момента...

    ОтговорИзтриване
  4. Да, отдавна му беше времето да прастне, но това не се случи. Според мен дори и да поиска, едва ми ще може, пък няма и да му разрешат.

    ОтговорИзтриване
  5. Ами и моя син /на 3 год./ разпознава премиера от раз и даже ме вика да го видя, ако съм пропуснала. Стана май като едно време всички знаеха кой е Тодор Живков. В нормалните страни хората доста чевсто не знаят кой управлява, пък и не ги интересува:)

    ОтговорИзтриване
  6. Който критикува, което и да е управление през последните 20 години в следващите избори да заеме поста на Бойко Борисов , пък да видим какво ще направи той/ критика/.Умръзна ми от критици. Направете нещо за нашата България с личен принос.

    ОтговорИзтриване
  7. До последно кометиращия Анонимен.

    Виж сега човече, отдалеч си личи, че си герберинче - аспиринче. Не се чуди откъде идва това "герберинче - аспиринче". Ще ти обясня. Основната маса от привържениците на Бойко и ГЕРБ сте аспиринчета, т.е. електорат, опериран от способноста да мисли и взема решения самостоятелно. Мозъците ви са достигнали степен на гладкост, характерна за таблетка аспирин Баер. И то там идва това "герберин - аспирин".
    Оставям настрана факта, че 95% от активистите на ГЕРБ в парламента, правителството и на местно равнище в градове и паланки са все бивши некъдърни комсомолско - комунистически кариеристи, изгонени отвсякъде, сменили поне по две - три партийни бои за да все с власта.
    Но ако Бойко няма такива поддръжници то как ще му се изпълни заветната мечта да управлява повече години от учителя си Тодор Живков. Пък и в крайна сметка все още е член на БКП / БСП

    ОтговорИзтриване
  8. Към nickfox
    Виж сега пък ти човече! Аз не съм анонимния на когото писа по-горе. Искам само да подчертая, че съм привърженик на ГЕРБ и съм абсолютно мислеща жена на 51 години, минала през преходи, нежни революции и подобни, преживяла, изживяла всичко това в центъра на събитията. Не съм членувала в нито една партия. Бойко е човек, които от цялото си сърце иска България да стане една наистина нормална държава. Остави настрана разни активисти, парламентаристи и т.н. Манталитета на българина е един и същ, независимо в коя партия членува. Бойко не може да си ги внесе от чужбина. За мен е важно какво ще направи самия той. А той прави точно това, което трябва. Ако на тебе не ти харесва, проблема си е твой, явно ти пресякоха далаверките. Е, не става цял живот да разчиташ само на това, трябва и да поработиш, да се поизпотиш малко, както го правя и аз и по-голямата част от българския народ. Хайде със здраве!

    ОтговорИзтриване
  9. М-дааа...! Тъжна е тази участ да си под управлението на парвенюта, които са наследили едни други парвенюта и твърдят обратното. Но делата... си показват ясно. А на неграмотно пишещите (Умръзна се пише с О неграмотнико!) ще напомна за оня с полупроводниците дето му викахме тато - евфемиьъм за това че ни ...!
    Тогава беше тъжно и пошло, сега е обратното - нали!

    ОтговорИзтриване
  10. Ей хора .. видяхме докъде ни докара псевдо демокрацията за 20 години. Защо се притесняваме и се плашим че можем да тръгнем и по - правилен път ? :-) На тоя народ му трябва здрава ръка и демокрацията е ясни правила и желязна ръка да следи да се спазват иначе става България през 20 годишен преход. Човека поне има воля и желание нека ние имаме малко търпение

    ОтговорИзтриване
  11. nickfox се е впрегнал и то яко. Което ме навежда на мисълта че е имал бизнес отношения с миналите правителства и си е живеел добре а сега са му резнали клона. :-) Е всичко има начало и край така че продължи напред и се научи как да си изкарваш парите с работа и акъл :-) Хайде със здраве

    ОтговорИзтриване
  12. Стига сте коментирали Бойко Борисов.На неудачниците , които правят гаф след гаф шута а той да си създаде здраво работещ и честен екип от отговорни министри .Само така ще постигне нещо значимо за България и народа .Да им поставя конкретни срокове за изпълнение на дадени задачи и който не успее шут от екипа .Няма незаменими хора .До шест месеца си подбери качествените хора а след това яко работи за майка България и нейния неуправдан и лъган народ , докажи че си най-отговорния до сега министър председател , който да оправдае доверието на обикновенния човечец дал гласа си за теб. Изпълниш ли тези препоръки следващия път и аз ще гласувам за теб.Погледни ипрочети всичките си предизборни обещания но несамо твоите а и на твоите министри защото например министър Цветанов- изпълняващ и вицепремиерски пост обеща, че ще пусне в движение затворения път между с.Горски Горен Тръмбеш и с.Царски извор област В. Търновска.Или поне си записа в тефтерчето ,като накара застъпничката си да направи това по време на предизборната кампания на територията на съответната област.А това селце е откъснато от господа и света след Стражишкото земетресение.Изпълнете напролет поне обещанието поръчението на Ваши избиратели и симпатизанти от Вашия изборен район.Очакваме това от Вас с търпение вяра и надежда, че поне Вие сте честен и отговорен човек, заслужаващ място в екипа на Бойко Борисов.

    ОтговорИзтриване
  13. Бойко Борисов освен да критикува предишните управляващи и да присъства на всевъзможни откривания друго не знам да прави.А сетих се.Прави избори по Бай Ганьовски.В Разлог на частичните местни избори имаше полиция най-малко от 3-4 управления,Гражданска защита и най-лошото-присиствие на мутри и охранителни фирми в избирателните секции и пред тях с пълномощни подписани директно от Цветан Цветанов.След първият тур, след като се видя преднината на кандидата на патриотичен съюз(20%) се задейства цялата държавна машина на областно ниво и се започнаха масирани проверки и затваряне на магазини,офиси,складове,мандри,заведения които са с предизборни материали на опонента на ГЕРБ.Също така имаше проверка на черквата в Добърско от културното министерсво.Разлог беше блокиран град.Имаше заплахи и предизвестия за уволнения от мощните фирми в региона.

    ОтговорИзтриване
  14. До къде го докарахме. Бойкото, новият бай Ганьо прави избори в Разлог. Ако го зърне Алеко ще обърне 5 пъти в гроба. За около 100год не сме направили крачка напред. Върнали сме се при Алеко и неговият Ганьо Балкански, с пищов кожено яке и дънки, и пресни,и смешни генералски пагон

    ОтговорИзтриване
  15. Госпожи и Господа,какво очаквате от един прокъсан пожарникарски маркуч-"Да потуши огънят ли?"-няма да стане

    ОтговорИзтриване
  16. В България има- освен байганьовци- и личности като автора на "Бай Ганьо", които със своето слово и с примира си биха могли да преобразят нашата действителност?!И ако се умножат благородните и честни хора в нашето общество, няма ли да изчезне от него завладялия ни почти животински материализъм, който не зачита никакви писани и неписани законови и морални норми?
    Аз се възхищавам на Господин Борисов,
    защото той проявява непоколебимост на дело, когато трябва да се устовява с вяра в трудни обстоятелства!
    Желая му успех!

    ОтговорИзтриване
  17. Бойко е подсъдим в Люксембург в Европейския съд - заради боклука. А-бе той не можа с един боклук да се оправи, та сега ... държавата ще стане на боклук. Само знае да сочи някой, че му е виновен за некадърността . Срам ме е!!!

    ОтговорИзтриване