вторник, 6 октомври 2009 г.

Акциз "Летящо килимче"

Парите за пенсии и за здравеопазване не достигат и начин да се попълни липсата им е, да се вдигнат акцизите на цигарите и алкохола. Това проникновение принадлежи на министъра на финансите Симеон Дянков. Имам няколко уточняващи въпроса, пропити с малцово уиски и забулени в цигарен дим. Първо, господин министър, при положение, че миналата, а и предишни години, съм била съвестен данъкоплатец, какво общо имам с преждевременното приключване на парите за болници и пенсии? Освен това съм си доплащала в болниците, помагала съм на пенсионери и дори не съм гласувала за тройната коалиция, която евентуално е допринесла за положението. Второ, господин министър, да се пълни хазната за сметка на данъкоплатеца е твърде елементарно- дори и аз, без американски финансов опит, бих могла, да кажем, да намаля парите на децата си за училище и същевременно да им увелича полагания домашен труд и ще съм на далавера. Трето, господин министър, намерението да ме накарате да откажа цигарите като им увеличите цената е обречено на провал и е лицемерно. Пушачите ще гладуват, но ще пушат. Същото важи и за алкохола. И се лъжете, ако си мислите че хората ще работят повече, за да изкарат за цигари и пиене. Напротив. Ще пушат лоши цигари, ще пият домашна пърцуца и ще са все по-бедни, изпаднали, самосъжаляващи се и затъващи. А не по-здрави и работоспособни до 70-годишна възраст, както се надявате Вие. Съжалявам за бюджета Ви, г-н министър, но когато моят бюджет е на червено, не събирам такса „спомоществувателство“ от съседите в блока. А си простирам краката според чергата. Защото знам, че не е добре да ти я дръпнат тъкмо когато си я помислил за летящо килимче.
Share

6 коментара:

  1. Хубаво искат да изравнят всички акцизи с останалите държави от ЕС.А заплатите кога ще изравнят?И тези са като онези.Осигуряват си пари за крадене.А ние ще си останем същите мизерници.Ако продължаваме да стоим тук.

    ОтговорИзтриване
  2. забележителен пост, благодаря

    ОтговорИзтриване
  3. Хубави въпроси задаваш. Но се съмнявам че ще намерят подходящ отговор.
    Оказва се изпадаме в чалгаджийска, за кой ли път, икономическа ситуация. Имам големи силиконови, от калифорния директно доставени цици, ама като не мога да пея, те ше оправят разхода за имплантацията, пък аз нали, съм ногу красива, ше пея.
    Няма пари в бюджета, да вдигнем акцизите. Това е крайно иконимически тъпо. Този е един абсолютно некомпетентен министър, явно действащ служител на МВФ. Вместо да се стимулира производството и икономиката.
    Ще дам само един пример. Еспаня, като една най големите туристически държави в Европа, продължава да държи цена на “Marlboro„ червено, 3 евро на кутия.

    ОтговорИзтриване
  4. да уточня, при минимална заплата от 600 евро. Минимална!!

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм пушач от няколко години, а алкохол за последно не знам от кога не съм близвал. Увеличението на акциза на тези стоки не ме засяга, но... в стомаха ми се свива едно неприятно чувство,че това съм го виждал някъде, че тези думи съм ги чувал, че този филм вече съм го гледал.

    Гледам от екрана лицето на този самодостатъчен млад човек, неговата фанатична убеденост, че това, което върши е правилно, че то ще напълни хазната без да изпразни джобовете на неговите съграждани. Този френетичен, почти налудничав поглед доста силно ми напомня един също така млад архиерей от Пловдив, който наскоро заяви, че причината за нещастието на Охридското езеро е заслужено и се дължи на концерта на Мадона.

    Разбира се, от висотата на моята възраст и житейски опит, аз отлично знам, че това начинание е обречено на неуспех. Подобни глупости обикновено имат ефекта на бумеранг - връщат се обратно и неприятно поразяват създателите си. Тук не е необходимо да си прорицател за да разбереш какво ще се случи. Достатъчно е да се огледаме в близкото и по-далечно минало не само на страната ни, но и на света като цяло.

    Първото, г-н Дянков е, че ще забиете първия клин във всеотдайната досега народна любов. Знам, ще се наложат и други непопулярни мерки, но тази, с безсмислието си, с глупавите аргументи за необходимостта да напълните хазната по този начин, няма да бъде забравена.

    Второто е, че ако Вие наистина сте голям икономист, практик, какъвто заявявате че сте, а не книжен червей и дървен философ на какъвто все повече заприличвате, би трябвало да знаете, че този народ преживял комунизма, ще му намери цаката и ще се справи без хазната да спечели, без да преустанови пушенето и пиенето.

    Ще загубите единствено Вие - своя авторитет и народната подкрепа. Не забравяйте, че сте част от едно по-голямо цяло и че, заедно с Вашия авторитет си отива и авторитета на екипа с който работите.

    Тъй като така и така заговорих за авторитет и за свойството му да сублимира, искам да ви съобщя под секрет, че вече не ви вярвам колкото в първите няколко дни. Огромни облаци изпарен авторитет забелязах да се вдигат след срещата Борисов-Путин,а след Вашите изцепки също, но далеч по-малки, това обаче, е защото хората все още не осъзнават,че човек като Вас може да говори сериозно такива глупости

    ОтговорИзтриване
  6. Аз, като един психолог, психиатър и психоаналитик мога да предложа на това момченце Монката своята всеотдайна професионална помощ. Шизофренията и паническото разстройство, който са го налегнали предполагат той да постъпи на активно лечение в специализирано заведение за да спре да разплаква цяла България с патологията си на отличен нещастник и кукла на конци. На първо време бих му предписал Xanax, Seropram и Valeriana в двойни дози за да стопираме задаващата се психична криза в неговата крехка и изнежена душица.

    ОтговорИзтриване