понеделник, 17 август 2009 г.

България може? Ще видим.

Август е. Най-тегавия месец в годината. Обикновено по това време държавата е в сиеста, народът в отпуск, властимащите и те. Сега обаче е различно. Докато аз кротко се разхлаждах с обогатена мента на плажа и варих сладко от къпини в Балкана, държавата се тресе от усилен труд. Като дедите си на Хаинбоаз навремето новите управляващите с неуморим ентусиазъм и непресъхващ оптимизъм строят съвременна България. То не бяха проверки на данъчни и трудови инспектори, то не бяха реформи в митниците, проверки на агенции и проекти, даже дупката в бюджета е на път да се запълни. Бойко Борисов не успя да спре само земетресението на морето, но пък ще покрие щедро всички щети. Като гледа човек каква 99-процентова успеваемост в борбата с проблемите отбелязва новото правителство, може да си помисли няколко неща. Първо, ако е толкова лесно да се разкрият и спрат злоупотребите, какво е правило предишното правителство? Дърпало е конците? Мижало е с двете очи за по-сигурно? А ако приемем, че не всички са маскари и не е толкова просто целият държавен апарат да се разплете като чорап с едно дръпване, Бойко Борисов да не е Дъмбълдор, извинете? Представяте ли си как НАП разкрило нелегална търговия със зеленчуци на най-големите софийски тържища? Те да не са паднали вчера от Луната или никога не са яли розови домати за 5 лева килото, които по пазарите в не толкова цивилизовани краища на страната струват 80 стотинки? Винаги съм подозирала, че живеем в странна дъжава, но все така съм подозрителна когато някой успява да превърне думите в дела в ускорени срокове и за 1 месец да напарви неща, с които далеч по-бели държави са се борили с години. И медийния комфорт е разбираем, и общественото доверие, и надеждаата, че този път може и да сме случили на управлаващи. Но има само един начин да разберем дали сегашната пушилка ще се окаже оня пожар, който ще подпали чергата на много хора-когато нарушилите законите, корумпираните, политиците, свързани с организираната престъпност, злоупотребилите с еврофондовете и всички заслужили бъдат осъдени. Защото досега имаме само един факт-барбекюто и КПП-то на Ахмед Доган са незаконно построени. Така че си запазвам правото на скептицизъм, докато Доган бъде осъден за управление на летяща чиния без книжка.

Share

6 коментара:

  1. Аз съм Аделина и пиша анонимно, защото ... не ми се обяснява

    Само да допълня, че, ако може, с Доган да се почне, защото аз само с него не мога да се задоволя - искам още, само така ще има реален шанс тая държава да стигне на някакво по-читаво място, а не да виси от ръба на някаква пропаст и да се клати постоянно. Морска болест хванах вече

    ОтговорИзтриване
  2. DS-mediite ne sa spirali nito za mig manipulatsiata na naselenieto. Prosto Boyko e noviat izbrannik. Loshoto e che vsichki medii obsluzhvat edin centar - na DS.

    ОтговорИзтриване
  3. Ралице,

    Имаш големи заложби за детска писателка. Развий ги, за да оставиш нещо значимо след себе си. Политическите ти коментари одобрявам, но по-добре ги остави на професионалистите.

    Музика за арфа -
    http://archiman.livejournal.com/

    ОтговорИзтриване
  4. Венцеслав Димитров20 август 2009 г. в 17:06

    Скептицизъм?
    Мен просто ме е страх,че положението е по страшно!

    Ралица, ти си на 33, хубава си както виждам и имаш шансове да дочакаш по-добри времена.Имаш и време дори да емигрираш!
    Аз бях на твоите години през 1989 г. Гадовете ми прецакаха най-хубавите 20 години от живота чрез великия грабеж наречен преход от комунизъм към демокрация.
    Сега на тези години,единсдтвеното на което съм забогатял е безрадостното познание за невъзможността и неспособността на народа ни да се самоорганизира и да излъчи истински способните да го изведат в орбитата на цивилизованите държави.

    ОтговорИзтриване
  5. скептицизма е нормално да го има.. но на фона на предните няколко мандата - аз съм повече оптимист. Освен всичко един човек не може да оправи една държава като нашата - трябва всеки да го направи за себе си и после за околните - за това съм малко скептичен.

    ОтговорИзтриване
  6. Правилно! Като влязат Костов и Р.Овч. и Царя и т.н. по затворите, като си влизам в Пазарджик от магистралата, да им махам на входа на града (там е затвора), тогава ша му повярвам на Бат' Бойко. Иначе - само прах в очите е всичко! Нали така?

    ОтговорИзтриване