петък, 11 март 2011 г.

Mozart is a great composer!

Помните ли филма на Никита Михалков „Сибирският бръснар”? Изобщо не става дума за сълзливата Джулия Ормонд или на някакви великоруски страсти, казвам го заради тези, които вече плюят под статията. Става дума за онзи дребен паралелен сюжет, в който един младеж, американски войник, пробяга 10 мили с противогаз, защото вярваше, че Моцарт е велик композитор. На финала неговият старшина или както се казва в американската армия, крещеше с цяло гърло „Mozart is a great composer!” Такъв беше облогът.

Та ви припомням тази киноистория, защото често се чувствам така. Не че харесвам Моцарт, изобщо не! Напоследък се хващам, че силно предпочитам обърканата душевност на Рахманинов. Но често се чувствам като тичаща с противогаз из държавата в опит да докажа нещо на пръв поглед нелепо.

Защото съгласете се, че за един тексаски фермер, станал армейски началник средна категория, Моцарт е всичко друго, но не велик композитор. Той изобщо не знае кой е този Моцарт, камо ли дали е велик. Все едно, както се шегуваха депутатите по време на вота на доверие към кабинета „Борисов”, да бъркаш Том Джоунс с Дау Джоунс. И преди да са ви засърбели пръстите да ме насолите каква претенциозна снобарка съм, веднага ще ви опровергая: аз съм фен на Bijelo Dugme. Освен на Рахманинов, на Omni Trio и на Guns & roses. И на още хиляди неща, за които дори не се сещам в момента.

Но за противогаза ми беше думата. Той е чудесна метафора за това как се чувстваме в собствената си страна. Тия дни си говорих с една тийнейджърка, която обяснаваше как Linkin Park не били музика, щото не можели да се сравняват с Uriah Heep и Nirvana. Не успя да ми отговори защо е нужно да ги сравнява и защо това че нещо е хубаво автоматично означава че друго не е. Ето за тази крайност ми е думата, твърде характерна за така нареченото ни общество.

Ние сме или от Левски или от ЦСКА; или червени бабички, или сини мравки; или евроидеалисти, или евроскептици; или професори, или хамали; или просяци, или милионери; или предвзети ерудити, или заклети простаци. Няма средно положение за нищо, няма еволюция, няма промяна. Ако веднъж си щракал с пръсти на Азис, ти си обречен никога да не пуснеш сълза на Casta Diva. Защо отказваме да чуем различното, непознатото? Защо отказваме да видим новото, да разберем неразбираемото?

Един познат твърди, че генът на българите е сбъркан. Аз тъй като нямам основания да се броя за друга, освен за българка, не приемам това обяснение. Не се намирам за сбъркана. Прекарвам дните си в четене и учене на нови неща и все не мога да смогна, светът се променя по-бързо, отколкото мога да го разбера. Но това значи ли да спра да опитвам? Да замръзна и да се вкаменя с надеждата, че все някое сечение на реалността ще се припокрие с моята представа? Да спра да слушам музика само защото тя се е променила от Depeche mode до Underworld? Да спра да обичам пресен чесън с бяло сирене само защото обичам Camembert?

О, извинете, ако съм засегнала фините ви рецептори! Това е същото като догмата за червеното вино през зимата. Ами ако предпочитам бяло? Или през лятото ми се допие червено, защото просто ми харесва вскуса му? Забелязали ли сте как някои хора се срамуват да си признаят, че не са чели някоя известна книга или не харесват някоя велика група? Е, аз мразя Beatles! И не съм чела “Война и мир”, а пък на Ана Каренина така и не й разбрах драмата. За сметка на това, харесвам Лоис Макмастърс Бюджолд и Харуки Мураками.

Та да се върнем към началото. Mozart is a great composer! Готови ли сте да тичате с противогаз, за да докажете тезата си? Да отстоявате вярванията си? И същевременно, да откриете нещо ново? Аз съм на 35 и внимателно слушам децата си- на 8 и на 5. И винаги си откривам пропуски. Вие слушате ли внимателно човека до себе си? Децата си? Света? Mozart is a great composer! Кой може да твърди, че не сте прави? Просто свалете противогаза и дишайте!

Share

42 коментара:

  1. Чудесна статия! Много ценни мисли! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко е казано много добре, само някой дребнавец ще коригира, че се пише Uriah Heep.

    ОтговорИзтриване
  3. И като е за вино- наздраве за новия текст на Ралица, че феновете й се бяхме оклюмали!

    http://www.youtube.com/watch?v=AkOiHkJKkQ8&feature=fvwrel

    ОтговорИзтриване
  4. Дишайте, консумирайте, гледайте филми, слушайте хубава музика, четете, опознайте този свят, за да можете един ден, когато сте готови да започнете да пишете, да правите музика, филми, хубаво вино или каквото Ви е дал Господ.
    Така, живота Ви няма да е напразен

    ОтговорИзтриване
  5. Статията е готина и точна, но имам забележка :) Не може човек да не харесва Моцарт и Битълс :)))

    ОтговорИзтриване
  6. филма „Сибирският бръснар” е страхотен!

    ОтговорИзтриване
  7. Брутално силно завиждам на Сашо за съдържанието на главата на жена му (не че опаковката е по-лоша, ако добре си спомням)!!! Невероятно стойностни думи от първата до последната. А пък с Бело дугме и Каста дива ме закопа... Аз съм селянина-македонец, но пък невролог, може би се получава нещо средно, нещо развиващо се... Без майтап, гордея се, че ви познавам със Сашо!

    ОтговорИзтриване
  8. За да компенсирам недостига на зли заядливи хейтъри сред коментиращите, ТАСС ме е преупълномощила да заявя следното:

    - "Сибирският бръснар" беше нелоша, но като цяло досадна помпозна клоунада, в която именно сценката с противогаза беше един от най-слабите и излишни моменти;

    - да кажеш "не бе, не съм сноб, слушам Бийело Дугме", мразя Бийтълс (аз пък просто не ги харесвам, безразлични са ми) но им признавам значението за музиката), но чета и слушам еди-що-си (всичко надлежно изписано на латиница) е повече от забавно;

    - Roses в Guns & Roses не се ли пише с главна буква? Същото съответно за Депеш Мод;

    - Анна Каренина се пише с две "Н";

    - ако тийнейджърката беше отговорила по друг начин нямаше да е истинска тийнейджърка - било то българска или не;

    - ако някога беше била от Левски или от ЦСКА, или дори от Лудогорец Разград, дамата щеше да знае, защо не може да си едновременно и от Левски, и от ЦСКА, и от Дунав Русе, както и че в махалата всички се смеят на момчетата, които си "сменят" отборите;

    - като по-сериозен ефект от горното, може би щеше да знае, че повсеместните обобщения и изводи с народопсихологически отенък, но на база лични впечатления, са любимо заболяване на всеки пишещ из българското публично пространство;

    - въобще - някой разбра ли каква й е драмата на дамата, че се вълнува толкова?

    Пролет, нещо?

    ОтговорИзтриване
  9. Бреган Горанович16 март 2011 г. в 13:36

    Поштовани Алене Исламовичу, тъй като сте очевидно интелигентен и ерудиран човек, не може да бъдете заядлив хейтър в българските изразни форми на тази психологическа категория. За "Сибирския бръснар"- подписвам се с 2 ръце под казаното от Вас. Това е разпасана и много лъжлива кичова възхвала на руската имперщина. Майсторски направена, няма спор, ако обаче вземем критериите за кино от шейсетте години на ХХ век. За Бийтълс- също. 3-4 парчета от непретенциозния им първи период и толкова. Останалото - революции, пози, стойки, всичко е фъни, ако си представим свят без собственост (ами че ние не си го представихме, а го преживяхме). На "Бийело дугме" и аз съм фен. За правописния педантизъм- ОК! Иначе Ралица Ковачева е казала някои човешки истини по свеж начин, а с казаното може и да се спори. Есето позволява такава свобода. Не ми изглежда, че в този текст тя се е захванала да обяснява всичко с народопсихологията. Това е една празна дума за една куха псевдонаука, с която почват и свършват "анализите" си - тук сте прав напълно- мързеливите мозъци и клавиатури. Щях да кажа "пера", но е демоде.Няма драма, има текст, който някои харесват, други не.

    ОтговорИзтриване
  10. Бреган Горанович16 март 2011 г. в 14:00

    И още нещо. Важно е кой публицист говори по морални теми. Ако такъв текст (с едни или други качества и кусури) беше написала, да кажем, Валерия Велева, или някоя друга медийна слугиня, нормалният човек би се изплюл ма монитора. Само че Ралица Ковачева тича по рейсовете, не я познавам лично, само съм я виждал. Та кара я някак, не обслужва властници или мафиоти, не е метреса на медийни босове. Това й дава право да каже "нещо по за душата".

    ОтговорИзтриване
  11. Чао Брегане,
    пуно хвала за конструктивния подход!

    Всеки има право да каже каквото си иска, дори и Варелия Велева, за съжаление.
    Да би била Ралица Валерия обаче, не би ни ти, ни я ни чели, ни писали...

    Предозирането на позирането в подобен род "нещо по за душата" обаче го прави вече нещо друго.
    Прави го "нещо по за суетата".
    Но и това не е проблем. Всеки има право да си пресолява манджите, да е суетен и да си доставя удоволствия по начина, намерил за уместен.
    Аз също, очевидно ;)

    Меджутим - макар и да уважавам правописа, правописен педант не съм (пропуснал съм кило запетаи). Поне не, докато не ме предизвикат.

    В този ред, виждам още два пропуска - имената на Лоис Макмастърс Бюджолд и Харуки Мураками не са изписани, съответно, на латиница и с приложимите йероглифи. Язък, че не е споменат Амос Оз, че и там щяхме да имаме интересен правописен казус.
    Позор, позор, фините ми рецептори крещят в неистов ужас!

    Приятно! Поздрав из Сарайева!

    ОтговорИзтриване
  12. Не, няма да тичам противогаза. Нямам никакво желание да им отварям очите. Много хубава статия, адски точна. Предполагам причината се корени в български/балкански комплекси

    ОтговорИзтриване
  13. a "Вагнер не е инженер...", нито Джулия Ормонд...сълзлива...)

    ОтговорИзтриване
  14. На вниманието на коментиращите!
    А всъщност в този малко нервен но иначе хубав текст думата не е за това кое как се пише или дали е хубаво или не а за черното, бялото и цветовете помеждутях, за звуците, които ни карат да се смеем и плачем и зщо не ни трябва противогаз за да видим и чуем света.
    П.П.
    Някой от коментиращите да е тичал с противогаз?

    ОтговорИзтриване
  15. Явно Никита Сергеевич е бил така прехласнат по идеята да се види на бял кон в ролята на всеруския император Александър III, че нещо не е обмислил много добре този преекспониран финал, и така е допуснал една от най-глупавите си режисьорски грешки. Ако гореспоменатия бял кон се разхожда в императорско-режисьорски тръс пред строените кадети, в т.ч. и пред Андрей Толстой през 1885г. /така пише на киноафиша/, то чрез проста математика стигаме до извода, че още през 1903-1905г. противогазът вече е бил на въоръжение в тексаските казарми и е използван безуспешно от един тамошен фелдфебел за издевателство над сина на същия Толстой! Странно. Десетина години преди Първата Световна война и изобретението на Гарет Морган!... Освен ако Джейн - героинята на сълзливата Джулия Ормонд и натурализираният сибиряк Толстой все пак не са се срещнали за втори път, там в тайгата, но в последствие Никита Сергеевич е изрязал тези сцени...

    ОтговорИзтриване
  16. И сега аз не разбрах, за да слагам ли противогаза или да го махам?

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесно казано! Пишете си каквото Ви е на душата, а за грешките не берете грижа. Все пак не всички имаме редакционен поглед върху текста и затова ви хареса. И не само на мен. Пишете!

    ОтговорИзтриване
  18. В предния текст да се чете "и затова НИ хареса."
    Извинявам се!

    ОтговорИзтриване
  19. Съгласна съм с всяка думичка.
    А на Анна именно противоречията й са красиви.
    Искрени и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Радвам се,че има все още хора в страната,чиято последна прочетена книга не е "Под игото"(и то до трета глава).Това обаче не ми помага в скептицизма по отношение на обществото ни.Нета е хубаво място за интелектуален излив,но повярвайте не е толкова wide,за да промени нещо в главите на хората(Лари Кинг имаше хубав виц преди време -75% от американците вече ползвали интернет,останалите опитвали да правят секс по нормалния начин).Тъжно,но факт.Надявам се всички коментиращи или просто прочели Ралица да я послушат за едно-слушайте се-в къщи,на улицата,в планината-дайте на децата си сърце и очи за красивото.Колкото и тривиално да звучи посейте нещо в тях и рано или късно в този чалга гнилоч нещо ще поникне,нещо което ще сложи противогаза,в името на това, в което вярва.

    ОтговорИзтриване
  21. да не харесваш бийтълс и моцарт, и даже да ги мразиш, наистина трябва да си сбъркан. не става въпрос за предпочитания и вкус, а за оценка на шедьоври в изкуството, в културната история на човечеството, които всеки трябва да познава, да се помни и да се опитва да разбира, дори да не обича, но без да мрази.

    ОтговорИзтриване
  22. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  23. А ако не искам да бягам с противогаз и да доказвам каквото и да било на когото и да било ?

    ОтговорИзтриване
  24. Сцената с противогаза не мога да си спомня. Иначе Моцарт не е лош композитор, но понякога има нужда и от Прокофиев.
    Виж-ни, черешки... А "чалгата", някой беше нещо споменал в коментарите, отдавна не е това, което беше. Едно от малкото "свежи" неща, които ни отличават от останалите народи и ни самоидентифицират като българи. Пиша това от позицията на вече почти година живеещ в странство... Текстовете на масово въртяните парчета по английските радиа по нищо не се различават от тези на нашенската "чалга" - същата емоция, повечко пари за видеото... Нека да уточня - харесвам умно направената чалгия.
    Наслаждавйте се на малките радости и на великите постижения. Не се поддавайте на дребнави задявки... Keep it positive...

    Скоро поемам към топлите страни (Малави)... Надявам се да свърша нещо добро за хората там.

    ОтговорИзтриване
  25. Добре, със всичко съм съгласен, но за Beatles - не! Те са променили толкова много музиката, че няма как да не бъдат забелязани. Е, може човек да не ги харесва разбира се...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  26. Нансен Новачков3 юни 2011 г. в 15:42

    Нямам думи. Въпреки по-горните забележки материала е перфектен. Моите поздравления!

    ОтговорИзтриване
  27. Нищо не си разбрала от филма:)

    ОтговорИзтриване
  28. Чета Ралица и в euinside, но напомням, че повечето нейни читатели очакват текстове като този. За стрес-тестовете на юробанките който си иска, може да чете колкото си иска и където си иска. Ралица, виж датата на публикацията, остави се да те гепи нервът и напиши нещо ново!

    ОтговорИзтриване
  29. Филма е невероятен!

    ОтговорИзтриване
  30. Като Ралица не е разбрала романа, значи е една белоградчишка РаПица

    ОтговорИзтриване
  31. Чета за пръв път и статията ми хареса. Не се заяждайте за Ан(н)а Каренина, това е дублетна форма и в различните издания са ползвани и двата варианта (Вж http://chitanka.info/book/3066-ana_karenina. Иначе и аз не й разбрах трагедията на тази женица. Не знам за тичането с противогаз, аз напоследък препускам срещу стени, отхвърчам при сблъсъка, но после отново се засилвам, за да пробвам захождане под друг ъгъл. Не е задължително нещата да стават заради Моцарт, има и по прозаични мотиви. Важно е обаче да успееш да се засилиш :) Поздрави на Ралица

    ОтговорИзтриване
  32. Хубава статия, но препълнена с крайности. И аз не си падам по Бийтълс, но чак пък за омраза да говорим?
    Относно "Сибирския бръснар" - може би трябва да изгледате филма още няколко пъти. Освен, ако не сте русофоб - тогава сигурно отново няма да Ви хареса. Това е един невероятен филм посветен на руските офицери от онова време. Става въпрос за чест и достойнство .. такива работи.
    Наистина щом ти харесва Азис, трудно ще харесаш друга музика .. случва се, но рядко .. някои хора НЕ еволюират. А драмата на Анна Каренина наситина е драма и то голяма. Това, че харесвам тази книга не пречи да чета с удоволствие Бюджолд и Мураками. Изобщо всеки има праов да чете каквото си иска, да харесва филм или да не го харесва, да харесва музика или да не я харесва. И не разбрах Вие бихте ли тичали с противогаз за да докажете правотата си, като оня наследник на един достоен руски офицер?!

    ОтговорИзтриване
  33. Невероятен блог за първи път го посещавам. Наистина ли има хора, които умеят да създават такива забавни четива ?!

    ОтговорИзтриване
  34. А ти, Ралица, прочете ли си молитвата!

    http://www.dnevnik.bg/comix/001178/

    ОтговорИзтриване
  35. Ооо Bijelo Dugme фен супер. Това е незабравима група. Това е легенда в балканската рок-балада естрада. Преди време ги гледах на малък концерт Pattaya, Thailand hotel. Невероятно представление изнесоха.

    ОтговорИзтриване
  36. Поздравления за чудесната статия!
    Добре сте усетила този може би най-голям проблем на българското общество - тоталната, абсолютна и пълна липса на толерантност. (Толерантност, не непукизъм - защото много българи май бъркат двете понятия).
    В България или си бял, или черен. Ако си от "левите", задължително ненавиждаш "десните". Ако обичаш Америка, задължително мразиш Русия. Или си от "наште", или - от "ваште".
    Ако не можеш да си като нас - кучета те яли.
    Ако си емигрирал в чужбина си "мръсен предател", ако си останал в България си "тъп идиот".
    Правилно няма - и така лошо, и иначе лошо.
    Както и да е...Поздравления за статията още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  37. MOZART IS REALLY A GREAT COMPOSER!
    LISTEN TO THIS:

    Adagio from Piano Concerto No.23 in A major K.488
    http://www.youtube.com/watch?v=De5hnkZSUD0

    ОтговорИзтриване