петък, 10 септември 2010 г.

Рицарите на Черната дупка

Понякога наистина си мисля, че живеем в черна дупка, която всмуква необратимо всичката човешка енергия и изкривява времепространството в грозна гротеска, на която и Веласкес би завидял.

Излъгах, не понякога. Все по- често. И всеки път се питам по силата на какви природни и човешки закони и мутации България е „огледалния свят” на нормалността?

По каква причина по тия краища всичко човешко е ерозирало, цивилизацията е деградирала, а 21 век предстои след поне 10 века феодална тъмнина?

В „Баудолино” Умберто Еко пише, че има една нова сила, по-велика от религията и кралската власт, която тепърва ще управлява света- науката. Годината е 1111. 12 век.

В лето Господне 2010 у нас науката е слънце, когато не вали и само ако обичаш да четеш. Но и това не топли. Щото думата ми не е за „вишето”.

За хората, преживели младостта си в бурните години след промените казваха, че са изгубеното поколение. Защото се оказа, че са се родили през 1989-а и предишният им живот го няма. После се оказа, че изгубеното поколение са техните деца, защото докато родителите им са прохождали родния частне бизнес, те са израснали с „Радка пиратка” и първите благини на капитализма като варени турски дънки и ранен секс.

Сега, обаче, е ясно, че изгубеното поколение сме ние, днешните 30-40 годишни хора. Които са инвестирали в образованието си, професията си, кариерата си, самоусъвършенстването си, вместо в гърдите си. И са се оказали непригодни за реалността на „цуцетата” в „Мерцедесите”, на евтината, безкритична и безпросветна работна ръка, на политическия бизнес с характерни абревиатури, на политическото шарлатанство с изхабени абревиатури.

20 години след 10-ти ноември имаме нова класа. Препраните. Децата на незаконно забогателите, които се връщат с вносни дипломи и наследяват узаконен бизнес. И децата (и внуците) на бившите комунистически величия, които патриотично „инвестират” семейното богатство в родината или просто го харчат, още по-патриотично.

Тази нова класа е бъдещето на бизнеса и на политиката. Българската меритокрация. Или мутрокрация, защото „заслугите” й са от друго естество. Само че днешните мутри изобщо не са ония с ланците и черните костюми. Те са в „Армани” и „Версаче” и много внимават да съчетаят подходящо чантата с обувките. Управляват компании, хотели, медии. Спонсорират партии и влизат в политиката, защото е добре богатите да управляват, за да не крадат, нали?

Някои дори са се научили да говорят. Други не се преструват, защото това се харесва. Друго си е и последния тираджия да се припознае в теб, да ме прощават тираджиите.

И ако в простоватостта има някакъв наивен пасторален чар, войнстващата простащина е изкривила до неузнаваемост образа на българското обществено пространство. Гетото отдавна е превзело жълтите павета и вече е културата на елита.

Все повече си мисля, че изгубеното ни поколение не бива да губи тази битка. Все още имаме своя шанс, макар че все повече искаме да избягаме далече, далече...

Но дължим на децата си, докато сме тук, да не допускаме черната дупка да ни победи. Дължим на себе си, на това което сме, на това, което все още мечате да бъдем, да продължим да опитваме.

Винаги ще сме малцинство. Но важното е да ни има. Важното е да не забравяме, че има смисъл да продължим да бъдем себе си, да правим това, което обичаме и да го правим добре. Винаги ще се намери някой, когото ще купят вместо нас за 30 сребърника менте. Но някой трябва да помни началото и посоката. Някой трябва да знае къде искаме да стигнем и макар и с едно око, да показва пътя.

А когато стигнем там, ще се познаем.

Снимка: wikimedia

Share

35 коментара:

  1. УЖАСНО ТЪЖНО И УЖАСНО ВЯРНО А И ХУБАВО НАПИСАНО. САМИЯТ АЗ СЕ ОПИТАХ НЕЩО ДА ПРОМЕНЯ И НЕ УСПЯХ, ПАК ЩЕ ОПИТАМ МАКАР,ЧЕ СЪМ НАД 50.ТАКА,ЧЕ НЕ СПИРАЙТЕ ДА ОПИТВАЙТЕ НЕПРЕКЪСНАТО И ВИЕ РАЛИЦА (ИМАТЕ ДОСТА ВРЕМЕ ДО НАД 50).

    ОтговорИзтриване
  2. Отдавна предложих да си откупим остров Белене от държавата и да си построим там благоденстващ анклав. Като бройка ще се вместим и ще остане. Ще го оградим с бодлива тел от оногундурите и даките и ще въззовем цивилизования свят да ни пази.

    ОтговорИзтриване
  3. Преди 6000 се заражда нова наука - науката Кабала. Тя дава отговор на въпросите защо е всичко това, какъв е неговия смисъл, защо е възникнал света и какво представлява...

    ОтговорИзтриване
  4. Ралица, не се плашете! Всички ние няма за какво да се плашим, докато има честни хора като вас, например. И по-лошо е било и няма гаранция, че няма да бъде още по-лошо, но там, където хората успяват да се обединяват чрез доревието, което имат един към друг, там черната дупка няма никакви шансове.
    Както се казва в православното учение, рогатият няма собствено битие, ние му го даваме с лошотията си.

    ОтговорИзтриване
  5. Маргарита, каббала е менте, което е на около 2500 години - такава е нейната история, каквото и да ви говори Лайтман. Лъжата му е в това, че според него човек може да влияе на Бога, което е световна глупост. Не може да има "тайно учение" предадено от Бога на човеци, защото Бог дава на хората това, което трябва да знаят като откровение - на всички, не на "добрите каббалисти".

    ОтговорИзтриване
  6. публикацията е много добра. моля другите (Margarite) да не намесват пошлости като "кабала" в коментарите, а ако все пак държат, да си намерят пост на тема "занимавам се с кабала" и да коментират там.

    ОтговорИзтриване
  7. Публикацията е много хубава. В България винаги хората с героична натура са били убивани и предавани, така че има много рядко хора, които поне да се замислят върху същността.
    Черната дупка - това което изпива хората е това че не са способни да живеят правилно. Системата така се е променила (по американски модел), както Вие казахте, че кадето и да погледне човек вижда "ментета". Хората вече не могат да общуват норамлно, а само играят театри. Вместо да живеят, те се прибират и си пускат телевизора или компютъра. Вместо да се движат, са се превърнали в мишки.
    Скоро "Черната дупка" ще стане още по-голяма и българите все повече ще заприличват на американци - сами, кухи и безсмислени. Целият им живот е една голяма илюзия в която те са пионки без никаква идея накъде отиват и защо. Живеят за парите и кариерата - и с тях си остават. Там няма думите разбирателство, човещинка, сговор, приятелство и т.н. Всеки се спасява както може и при първа възможност стига да има изгода ще набута всички хора около себе си.

    ОтговорИзтриване
  8. Майната им на всичките "неизгубени!Ценностите ги създаваме ние,изгубените.Не материалните,а ония,другите,които ще останат и за по-другото време-времето на изгубените.
    А след всичко на човек му е достатъчна една дупка метър на два и мир със със самия себе си.Дали всеки може да го има това?

    ОтговорИзтриване
  9. Дупката е лесна, но с живот като тоя няма как да си отидеш в мир...

    ОтговорИзтриване
  10. Поздравления за Орловия поглед. Малко хора успяват да видят нещата от толкова високо, че да обгърнат цялата ни Вселена и всичките и Черни дупки

    ОтговорИзтриване
  11. Блажени да са създателите на интернет!
    Благодарение на тях аз, 50-годишна жена, жителка на малко провинциално градче, имам достъп до написаното от тебе, Ралица. И задушаващото усещане за безнадежност се отдръпва.

    ОтговорИзтриване
  12. добре де, не ви ли писна това оплакване.
    никой не ни е карал да сме "инвестирали в образованието си, професията си, кариерата си, самоусъвършенстването си, вместо в гърдите си".
    желязната завеса падна, всеки е свободен да отиде да си оправя живота където сметне за добре.
    това всъщност е важното.
    самата идея, че не трябва да се "губи битката" значи, че битката е наполовина загубена.

    ОтговорИзтриване
  13. Първо поздравления за статията. Всичко е пределно точно написано . Но битката отдавна е загубена. Началото на краха е някъде много далеч назад във времето , когато се е формирала т.нар. народопсихология . След това идват някои лоши стечения на обстоятелствата като работническо-селската власт след 1944 година и пладнешкия грабеж след 1989 година. Мисля , че в далечни времена по Политикономия учехме как битието определя съзнанието. Тъй бил рекъл Маркс. Само че процеса е двустранен и съзнанието също определя битието. И тези които са инвестирали в образование и самоусъвършенстване се опитват да хармонизират и битието си в съответствие с моралния си статус , но няма как да успеят в общество богато на тотални дегенерати . И какво правят? Капсулират се или бягат. Някой казва – свят широк , възможности много , отивай и си търси късмета. Не става , когато си минал 40-те и все пак си изградил нещо . Когато си на 20 и животът е пред теб е друго. За нас е късно. Можем единствено да се нагаждаме към действителността. Битката отдавна е загубена. Казвам го от позицията на човек с широки обществени контакти на всички нива , работодател и родител . Борбата с вездесъщата и всепроникваща простащина е обречена . Тук и Дон Кихот отдавна да е метнал нанякъде копието и да се е покрил вдън земя.

    ОтговорИзтриване
  14. "Тяхната пръснатост създаде симфоничното начало на света."
    Радой Ралин
    http://www.youtube.com/watch?v=sAmLlDImNNA&feature=player_embedded
    За да не изглеждаме като дрогирана / невменяема нация, ето моето предложение по повод всичко, което се изписа и изрече от лятото до сега: Крайно време е за действия!!!
    Как ви се струва да се съберем пред МК в Петък - 15.10.10.???
    (По-добре би било като дата: 10.10.10. но... гледам, че се пада в неделя и МК няма да работи. То като се е разработило, ама... ;-))
    А на 15-ти октомври, ако се започне в петък, с надеждата да се продължи до събота & неделя, за да имат възможност хората на изкуството от цялата страна да се присъединят през уикенда?
    Защото ако ние - в София не започнем мирен протест, то е ясно че останалите няма да се втурнат да пътуват без да знаят какво ще заварят пред МК.
    Би ни коствало малко усилия и доста повече взаимност! Дано!!!

    ОтговорИзтриване
  15. мирен протест срещу какво?

    ОтговорИзтриване
  16. Mного рядко публицистични текстове ме разчувстват истински. Благодаря ти за този, от мое име и от името на поне двама приятели, с които вчера давихме същата тема с бира :)

    A propos, аз съм оптимист. Именно за нашето поколение. Ако удържи (не спечели, просто удържи) окопа, за който пишеш, то ще промени България.

    ОтговорИзтриване
  17. Поздравления г-жа Ковачева! Тъжно, но е истина!

    ОтговорИзтриване
  18. Николай от втория коментар11 септември 2010 г. в 21:20

    Това да се съберем "на живо" ми харесва,все още не на протест но така да се убедим в това, че съществуваме и сме такива за каквито се представяме.Чакам предложения.

    ОтговорИзтриване
  19. Територия на,, ЧАЛГАТА'' живееш с усещането за преливане от празно в пусто

    ОтговорИзтриване
  20. Публикацията е много хубава. Вярно е че сега сме малцинство (имам предвид хората мислещи като вас), но мисля че в бъдеще ще ставаме все повече. Не може вечно да сме в черната дупка! Трябва да има някаква светлина в края на тунела, дори ако трябва самите ние да я запалим!

    ОтговорИзтриване
  21. Нехленчещият в блогове12 септември 2010 г. в 1:18

    Текст пълен с много емоция, но и с клишетата за прехода на хленчещата журналистика. Носталгията за детството е хубаво нещо, но изкривява възприятията - отпреди 20 години, а и сегашните. Като малко по-възрастен от Вас, мога да заявя, че почти всичките ми познати сега живеят много по-добре отколкото преди 20 години. Познавам хора, които започнаха от малки работилнички с двама души работници, а сега са собственици на по няколко фабрики, работещи за само за износ, при това успели без протекции, без връзки с предишния режим, без червени куфарчета и прочие. Но хора, които работеха по 18-20 часа в денонощието в продължение на години! Разбира се, освен само хъс за работа, си трябва предприемчивост и мъничко късмет, защото бизнес без риск няма, а рискът се нуждае от този късмет. Колкото до хленченето, не си спомням някой да е успял с хленчене. Може би само циганките-просякини пред Света Неделя...

    ОтговорИзтриване
  22. Тук няма никакво хленчене, всичко е изключително обективно и истинско.
    И пак относно някои от коментарите по-горе : само психически болни анонимници могат да се опитват все още да ни пробутат мита за "хора, които [работят]по 18-20 часа в денонощието в продължение на години" и които, видиш ли, стават милиардери с пот на челото. Аз такива новобогаташи никъде не виждам! Може би защото в българското общество икономическият елит е съставен изключително от ченгета, получили субсидии от БКП, присвоили си държавни предприятия, представляващи руски интереси, трафиканти от всякакъв род и подобие и прочие наглеци.

    Нашето изгубено поколение няма нищо общо с романтиката на Lost Generation или със скуката и нихилизма на Базаров. Родихме си при комунизма, посрещнахме прехода с младежки надежди, които скоро след това ни накараха да погребем. Ето, вече 16 години съм зад граница и животът ми е свързан с България единствено чрез блогосферата. Но това по никакъв начин не може да премахне усещането, че съм част от това изгубено, прокълнато и прокудено поколение.

    Направо съм очарован, че Ралица е успяла толкова добре да опише трагизма на човешката ни съдба без да изпадне в оня патос, който поне на мен не ми позволява да напиша нещо смислено по въпроса.

    ОтговорИзтриване
  23. всъщност в т.н. ИТ сектор има точно такива хора - станали богати точно благодарение на работа.
    и от такива не съм чул досега мрънкане, как аджеба
    чалга звездите им пречат. или призиви за протести срещу незнайно какво.
    както казва нехленчещият по-горе - квото и да си говорим в момента живеем по-добре отпреди 10-ти и определено имаме шансове да успеем.
    така че на работа и без много приказки.

    ОтговорИзтриване
  24. prekracno,prekracno,prekracno.az cam na 60 god.i nikoga niama da ce primiria c procta6tinata i c ynijenieto .viarvam,4e dobroto niama da iz4ezne.

    ОтговорИзтриване
  25. Нехленчещият в блогове15 септември 2010 г. в 20:38

    Сандьо, по-внимателно с квалификациите, ако обичаш! А? Анонимността в интернет е право на личен избор. Както е личен избор да публикуваш снимката си с маймуна! Интересно ми е, след като 16 години си зад граница, защо трябва да даваш генерални оценки какво може да се случва тук в България и какво не може да се случва. Годината отдавна не е 1994-та. Тогава работех на три места едновременно, а семейството ми едва свързваше двата края. Но не дезертирах! Борих се и успях. С много труд и години без отпуск и почивка. Всичките ми приятели останаха в България, и - ще повторя - всичките успяха, независимо дали са държавни служители, със собствен бизнес или работещи за частни фирми. И продължаваме да се виждаме и да сме приятели. Това е най-ценното, което на сънародниците ни зад граница липсва. В предишния си пост започнах и завърших с хленченето. Това беше основното. Ти, Сандьо, видя нек'ви милиарди, които изобщо не съм споменавал. Успехът не значи само пари! Който разбрал, разбрал!

    ОтговорИзтриване
  26. Браво, мадам! Пишете много добре и пишете от Сърце! Поздравления! Черпя ви с тази песен!-

    БАШ КОЕ Е РЕДНО

    Безброй са хората различни...
    Безброй са всичките им мисли...
    Но общото, което ги събира
    Е всичкото, което ги нервира.

    И нервни тръгват гневно...,
    Но в няква - никаква посока.
    Не знаят баш кое е редно...
    И Доброто газят и го хокат...

    А То, бедното, какво да прави?
    Като знае колко са безумни
    Всичките им действия и нрави -
    Седи – ги гледа – и се чуди :

    „Времето е толкоз кратко,
    А Вие го губите в омраза...
    В нечисти и нечестни схватки...
    И Аз как да се опазя?!”

    ...Почуди се известно време
    И пак отпусна се блажено...
    Пося отново от доброто семе,
    Защото знае баш кое е редно!



    П.С.: ... като Нас!

    ОтговорИзтриване
  27. Жалкото е, че е имало наивници, които са си мислили и си мислят, че е предстояла битка и тя е била загубена.
    Всичко стана ясно на първите "демократични" избори 1990 г.
    Няма такива същества по целия свят.
    Бъдете сигурни, че в ситуация като нашата, дори в Северна Корея нямаше да се получи такъв вот.
    КАмУнизЪмът е отровил безвъзвратно населяващите нашите земи.
    Даже и Бай Ганьо го няма, побягнал е ...

    ОтговорИзтриване
  28. "Сега, обаче, е ясно, че изгубеното поколение сме ние, днешните 30-40 годишни хора."
    Мдаа, и какво толкова направихте, за да не се превърнете в изгубено поколение. Нима не виждахте, че ви яхат комсомолските секретари и жениживковици?
    Да не се заблуждаваме, голямата част от тези хора искаха да стане това, което стана.

    ОтговорИзтриване
  29. Всички, които са имали някакви илюзии, че нещо би могло да се промени, да стане чудо, защото чудото става, когато го искаш, са разбрали и са били попарени в деня на убийството на Големия Георги Марков.
    Мракът, сатанинският московски и болшевишки мрак е покрил територията ни отдавна и завинаги.

    ОтговорИзтриване
  30. Ставаш все по добра.Чудесно е! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  31. Az sashto sam ot pokolenieto na " izgubenite",koito izbiagaha v chujbina.
    Ne sajaliavam za tova si deistvie, no vse oshte mileia za Bulgaria.
    Iska mi se da stane edna dostoina i silna evropeiska strana.
    Hubavo e ako mojem da vzemem nai- dobroto ot drugite strani I da se pouchim ot tiah.
    Hora kato nas, koito sme v chujbina bihme mogli da pomognem s nashia opit i znania, ako ne sreshtnem ogromna saprotiva ot burokratzia i shurobajanashtina.
    Vse mi se struva Che ne sa parite i znaniata koito ne dostigat v Bulgaria.

    ОтговорИзтриване
  32. Чудесно написано.
    Но малко в повече песимистично, може би.
    Аз съм на 40 и не се чувствам като част от някакво 'изгубено поколение', нито като превзет от простащината.

    Като коментар към спора по-горе, познавам доста хора, които са станали богати благодарение само на способностите и труда си.

    ОтговорИзтриване
  33. Хареса ми написаното, равносметка е, очевидно, на един натъжен човек.
    Аз загубих битката.
    Аз съм от онези, като приятелите на нехленчещия, останах, работих и учех, направих бизнес без протекции, семейство създадох и го запазих, деца имам, дом и известно състояние...
    Деца имам! И когато искам да им кажа нещо обнадеждаващо за България, устата ми не се отваря. Виждам какво става около мен, знам как родителите ми са били длъжни да премълчават, а аз не мога така... Срам ме е да лъжа децата си, че сме "земен рай", когато сме нещо като бунище - визуално и осезаемо. Опитвам се да обясня ЗАЩО сме на това дердже по най-мекия начин, но дори така нещата не звучат приемливо. Показаха ми безсилието ми и ме оставиха сам да се оправям, ето как ме победиха. Отвратих се от Родината си - какво по-лошо можеше да ми сторят?!
    Пращам децата си да учат далече в чужбина, уж само за добро образование, а знам, че ги пращам завинаги... Казвам им, че тук е тяхната Родина и тук винаги ще са у дома си, но това е глупост, самоуспокоение на самотен татко. Те са деца, но ще станат възрастни и ще видят всичко със своите очи, а аз ще си остана този, който реши да им даде шанс сами да решат къде и как да живеят, въпреки че знаех какво ще решат. Какво повече можеха да ми сторят?!

    ОтговорИзтриване