четвъртък, 19 ноември 2009 г.

Държавата на "Красьовците"

Лобисти с ланци бродят из България. Звънят по телефоните, пращат СМС-и, въртят постове срещу пари. Един Красьо, горкия, излезе, че всички за него говорят. При това му викат Черничкия, по разказите на член на Висшия съдебен съвет, а Красьо, поне на снимките на яхтата с гаджето си Магда, никак не е черен. Много си е бял даже. Ланци сигурно има, то и разни съдии, генерали, ректори, рефери и те имат и пръстени, и сигурно и ланци, ама какво-не можеш да кажеш, че са лоши заради това. Може би нямат вкус, но за това все още не вкарват в затвора. Иначе, да му мисли Маргарита Попова! Но! Да не се отплесвам. Седмици наред, ние, журналистите, публикуваме едни списъци с едни хора, подадени от прокуратурата-магистрати, говорили с Красьо. Излязоха и неколко политици, за цвят. Питам се обаче, ще разберем ли някога ВСИЧКИ хора, с които този предприемчив българин е говорил. И обратното, кои са ВСИЧКИ „Красьовци”, които т.нар. елит на държавата е използвал, за да не си цапа ръцете. И както се питам, така си отговарям, че никога няма да разберем как така един човечец от Плевен, бил той и гадже на фолкзвезда, се е изхранвал, при това твърде добре, от съобщаването на копрометиращи съобщения. Като например: Вземи ....хиляди и пусни този проект. И последващото: Проектът е уреден. Или: Спри това дело. Или каквото и да е. Като се замисли човек, на тоя пазар има хляб за доста народ. Това си е една добра пазарна ниша за „посредници”, които според филма „Синьо лято”, са лайно. Но според съвременната ни действителност, са очевидно доста търсени и полезни хора. И да ви кажа, не ми е болката, че Красьо или събеседниците му няма да отидат в затвора. Болката ми е, че заради работодателите на „Красьовците”, на всички отговорни позиции в държавата застават безлични, безотговорни, некомпетентни, но политически удобни хора. И това е така вече десетилетия. А може би и преди това, но Красьо е имал кон, не мобилен телефон. Затова кадърните хора бягат от тая държава. Затова честните хора отиват мнооого далеч. Затова хората с поне капка себеуважение винаги ще са шерпи на някой, който може и да е некомпетентен, но пък е толкова удобен, защото е послушен! Така е в държавата на Красьовците. И това не е въпрос на партия, на правителство или обществен строй. А въпрос на мислене. Което, за съжаление, е процес, който еволюцията не е отредило поравно всекиму, колкото и да им се ще на социалистите. А и да дясномислещите го е дал по законите на конкуренцията. Ако някой „Красьо” още не ви е потърсил, вие сте достойни хора. Е, да може би имате проблем да си платите парното. Но все още не сте загубени. След 20 години на „промени”, време е да се преброим. Винаги има избор, дори и когато Красьо звъни два пъти.

Share

4 коментара:

  1. Напоследък ме тревожат две неща.Първото е,когато ми звънне телефона и се изпише непознат номер.Веднага си мисля дали не ми звъни Красьо от Плевен.А второто е,когато отварям хладилника.Страхувам се да не се покаже Бойко Борисов от там.Поздрави и успешен ден на всички.

    ОтговорИзтриване
  2. Хубав текст,живо,точно и,за съжаление,истинско. Става ти тъжно,особено когато си писал толкова книги,чрез които си искал поне мъничко да направиш българина човек с въображение.И все пак,както казва Ралица,има някоква,макар и рехава,светлина. Да,да се преброим...Но кой ще е преброителят,Ралица?
    С поздрав от Париж: Димо Райков

    ОтговорИзтриване
  3. Не става тъй.Нека си съществуват всички тези Красьовци.Без тях не може, защото в тази "държава"не съществува никакъв ред.Защото тези който се възползват от услугите на този господин за мене са жалки същества които цял живот лазят по корем при всяка една власт.Не е виновен този Красьо.Виновни сме всички ние , че ги търпим тези хора около нас.

    ОтговорИзтриване
  4. На човек, душа не му остана вече да се омерзява...Спомням се като закриха "Свободна Европа". Тогава криза нямаше, но собствениците,радиохора, го продадоха без окото да им мигне. После същото се случи с Инфо радио.Дойде ред и на Re-tv. Каква криза,какви нови 5?!"Народа" иска хляб и Слави...Не вярвам, че нещо ще се промени. Или, че "гражданският проект" ще намери любящи "гражданството"спонсори.Надявам се поне да ви видим отново на някой тв екран или да ви чуем в радио ефир. А защо не и в нов вестник?! Я вижте Я.Д, К.П. и пр. колеги как си "спретнаха" галерията... Който не го може отива в институции и организации. /Справка - К.Бончева и В.Чобанов/Май се поувлякох, ама толкова ми е причерняло,че не удържах на графоманския порив.
    Благодаря на Re-tv във ваше име,Ралица, за това, че ви имаше, макар за кратко, този път.От душа желая много успех, здрави нерви и търпение.Ще ги отстоим! Дано да е по-скоро:)

    ОтговорИзтриване