четвъртък, 29 октомври 2009 г.

Пряпорец и АЕЦ

Подозирах, че с Президента имаме различия в ценностната скала, ама чак пък толкова...С недоумение открих, че от далечна Австралия той е коментирал с присъщия си държавнически патос....изказването на македонския премиер Никола Груевски, пак в Австралия. Пред местната македонска диаспора и няколко кенгура Груевски бил предявил териториални претенции към България?!? И тъй като сутринта не видях макенодски знамена на Народното събрание, реших, че има грешка. Според разни медии, включително македонски, точните думи на Груевски били: „Македонците в Австралия се радват на уникалната възможност да живеят заедно със своите сънародници от Егейска и Пиринска Македония, което не се случва в нашата родина,” заявил Груевски, като ги призовал да не се разделят на тази основа, тъй като „няма вардарски, егейски и пирински македонци, а само македонци”. Простете невежеството ми и очевидно пълното отсъствие на родолюбив трепет и национална чест, но аз не се почувствах заплашена от тези думи. Виж, пряка заплаха усещам от неяснотата около АЕЦ „Белене“, през която очаквам да се промушат я руските, я други, корпоративни интереси с неясен произход и цел. Лично заплашена се чувствам и от размахването на разни секретни документи по медиите, пращането им по пощите и възкресяването на ченгеджийско-параноичния дискурс а ла Студената война отпреди 30 години. Но да не би Президентът случайно да се е изказал по тези въпоси? Не. Да не би да е решил да прекрати визитата си, преди да е видял птицечовка на живо? Не. Ни дума, ни вопъл, ни стон, както се гордееха комунистическите поети. Не го разбирам това чувство на национална гордост, господин президент, честно ви казвам! То не е да махаш на южнокорейчета с български флагчета, нито да ходиш на мачове по цял свят. Нито пък да пишеш „програмни“ статии по енергийна геополитика, но когато има реален проблем и реална нужда от коректив и задаването на правилните въпроси, да браниш териториалната цялост на Родината от Австралия! И цялата журналистическа клика в президентската делегация дружно да плюнчи моливите и да внимава да не пропусне нещо. Щото току виж, ако сбъркат, македонските взели, че нахлули откъм Дунава и превзели площадката на АЕЦ „Белене“. Тогава Божидар Димитров да ни е на помощ!

Снимка: corbis.com
Share

4 коментара:

  1. Поздравявам Ви за уместния коментар! Гоце Първанов открай време в ДС е работил по т.н. "македонско направление" заедно с Божо Димитров, така че намесата му по случая чак от Австралия потвърждава това, че той все още продължава да си е агент на ДС на постоянно разпореждане (ясно коя е централата, на която той се подчинява: Кремъл-Лубянка, Москва)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудя се, чудя се и немога да се начудя? Толкова ли е трудно да и се каже на Русия:
    Избирайте,
    или прекратяване на Белене без неустойки и Южен Поток
    или Белене, както го искате и без Южен Поток
    Ако пък сме толкова зависими от Русия, та неможем да кажем не, как тогава въобще можем да мислим "да" и да удвоим зависимостта си.

    ОтговорИзтриване
  3. E Българийо една жена повече увижда отколко всички политици ни

    ОтговорИзтриване
  4. Не се чувстваш застрашена от думите на Груевски, защото не си българка и не живееш тук. Може да се поинтересуваш за сериозността и дълбините на проблема.

    ОтговорИзтриване