четвъртък, 7 май 2009 г.

Защо жените плачат, докато мъжете препикават тоалетната чиния?

Или нещо подобно беше заглавието на една известна книга от соцтипа „Мъжът и жената интимно”, но американска. Точно така ми звучат изследванията, кръглите маси и прочее вопли, че  жените в България страдали повече от икономическата криза. Защото получавали по-малко от мъжете и били дискриминирани на работното си място. Дали заради феминизацията на журналистиката и други професи, с които пряко общувам, но аз такива жени не познавам. В смисъл, ощетени, защото са жени. Така че мога да съдя за видовете жени само от медиите и то като потребител, т.е. четящ вестници и гледащ телевизия (малко). Та според този ми бръснещ поглед, жените у нас следва да бъдат:

-фолк и др. звезди, които не дават признаци кризата да ги лови. На издръжка от богати любовници, в много случаи едни и същи за голям брой девойки. Източник: „Вип Брадър”, „Шоуто на Азис” и „веселата част” на вестниците.

-производни на горните манекенки и всякакви подрастващи, с единствена мечта да са много руси и да си намерят траен спонсор. За тях „криза” е да пропуснат един час при манкюристката. Източник: салоните за красота.  

-учителки, лекарки, шивачки и други традиционно женски професии, които така и не са излизали от кризата поради простата причина, че им плаща държавата (общината) на принципа „за всеки по малко”. С изключение на шивачките, които са на същия хал, но със собственик чужденец, който от 90-та година насам им дава колкото да не умрат от глад и това е напълно легално, защото той е „инвеститор”. Източник: лични впечатления.

-труженичките в производства тип „Кремиковци”, които още преди 20 години е трябвало да разберат накъде духа вятърът и да станат детегледачки. Може и в чужбина, но и в България е доста доходно. Източник: плащах доскоро.

Един любопитен детайл-независимо от окаяното си положение, жените са много по-слабо политически активни от мъжете, показва социологията. В смисъл, че докато той бистри политиката на чашка с приятели, тя окайва битието си, просълзена от съдбата на „Просто Мария”. Значи, жените в България, независимо от национализацията, индустриалиализацията, еманципацията и демокрацията, всъщност не са излизали от кухнята.

Ще завърша с това, с което започнах. Аз такива жени не познавам. Но щом ги лови социологията, значи има такива. И не съм сигурна, че всичко горенаписано не се отнася и за мъжете. И защо, по дяволите, им е виновна горката криза, дето я има от има няма 1 година и всички са скочили срещу нея?! Та те така са свикнали! Открай време. Ако има лесно, има. Ако няма-квото има. Важното е да няма за всички. Е затова ли сте социалисти?!  

Share

Няма коментари:

Публикуване на коментар