неделя, 27 юни 2010 г.

И накрая германците печелят...

Гледам футбол от дете и винаги съм била срещу Германия. Виках за Италия и Холандия, най-вече заради пристрастията си към триото Ван Бастен-Гулит-Рийкард. От години вкъщи се гледа английското първенство и даже децата ни знаят кой е Джерард. Как се случи така, че да крещя и толкова да се радвам за победата на Германия над Англия с унизителното 4 на 1 на Световното в Южна Африка?

Помня германския отбор преди 10-ина години, винаги сред елита, но все с поколенчески проблеми, чести смени на треньори, търсене на успешна стратегия. Докато дойде Клинсман и започна да подмладява отбора, хулен, че не уважава „звездите” и налага млади играчи. Наследникът му Льов продължи безпощадно тази линия, нищо, че му се смееха за шалчетата и за средната възраст на отбора. И сега германците бяха един от трите най-млади отбора на световното, но какво от това? Те са отбор, екип, хомогенна спойка между 22-ма взаимозаменяеми играчи. Както казал Линекер-22-ма души, които ритат топката, съдия, който обикновено греши и накрая германците печелят.

Германците направиха своя отбор със същия маниер на непоколебимост и професионазимъм, с който правят пътищата си и управляват държавата си. Уважавам това, че за пореден път доказаха на света, че могат да хванат нещо от нулата и да го направят печелившо. Това, което направиха с националния си отбор, англичаните, а да не говорим за българите, трябваше да направят отдавна- да започнат на чисто, с ясни идеи и цели. Без „звезди”, без фасони, без лицемерни реверанси към публиката, която на моменти силно негодуваше- например за любимия си Балак.

Затова се радвам за германския отбор. Защото така правят силните нации и силните хора-използват провалите, за да отскочат по-високо.

Снимка: www.dfb.de

Share

9 коментара:

  1. Поздравления за себеотрицанието в това изказване.

    ОтговорИзтриване
  2. Това ми хареса много..."Защото така правят силните нации и силните хора-използват провалите, за да отскочат по-високо."

    ОтговорИзтриване
  3. Споко, аз те компенсирам – аз пък винаги съм бил ЗА Германия :)

    ОтговорИзтриване
  4. това хич не се връзва с последните два европейски шампиона - Гърция и Испания :) не се връзва и с Бразилия

    ОтговорИзтриване
  5. И аз се зарадвах на немците - стилът им на игра е изцяло променен, няма го онзи конски футбол, който едно време ни отвращаваше с методичната последователност и липса на фантазия...
    Кой знае, може пък светът да се промени и извън футбола? Тук се сещам за един виц, пресъздаващ до съвършенство националните ни предубеждения:

    В рая ни посреща англичанин, готви ни французин, забавлява ни италианец, а цялата организация се ръководи от немец.
    В ада пък ни посреща французин, готви ни англичанин, весели ни немец, а всичко е организирано от италианец :-))))

    ОтговорИзтриване
  6. Deutschland über alles, както се казва :-)

    Най-добре развитата страна, нямаща колонии...

    ОтговорИзтриване
  7. Честит рожден ден, Ралица! Бъди здрава и щастлива!
    Нека те радват децата ти и дано да изпиташ поне част от всичко хубаво и ценно, което даваш на своите читатели като талантлив автор и непримирима личност!

    ОтговорИзтриване
  8. :) И продължават да печелят.С 4:0 :) Adios,Diego Armando :)

    ОтговорИзтриване
  9. И отпаднаха :) мислех, че ще бият Испания

    ОтговорИзтриване