петък, 26 февруари 2010 г.

Спомен или бъдеще за "Втора атомна"

Българските правителства говорят за АЕЦ „Белене” като за срамна тайна-винаги заобиколно и неясно. Както титанът Петър Димитров (БСП) беше казал по повод тайните договори с "Газпром", "ще падне булото и ще открием, че булката е с мустаци”.

Строежът на една ядрена централа би могъл да разпалва ожесточени политически, икономически и чисто професионални спорове между енергетиците. Би могъл да предизвика протестите на еколозите и подкрепата на синдикатите. Но може ли да се превърне в Гордиев възел от страсти, демагогия и идеологеми за повече от 20 години и да стане една от разделителните линии на целия така наречен български преход?

Оказа се, че АЕЦ „Белене” е точно това. Няма правителство на прехода, което да не се е занимавало със съдбата на проекта и което да я е решило веднъж завинаги. И няма правителство, което да е подложило проекта на обществено обсъждане по същество - според реалните икономически нужди и ползи, но не тези отпреди 30, а на тези след 30 години. „Белене” стана символ на разделението между сини и червени, десни и леви, млади и стари, между еколози и енергетици, русофоби и русофили.

В търсене на истината за проекта „Белене”, euinside се върна 30 години назад:

Спомен или бъдеще за "Втора атомна"

Share

10 коментара:

  1. Ех, Ралица, за пари ли? За малко пари ли? Какво ли не прави човек, когато е безработен, а има деца? Знам го от собствения си живот...

    Да напишеш подобно нещо без да дадеш глас и на другата страна, а такава има - и сред професионалистите-енергетици, и сред незалитащите много наляво или надясно икономисти - не е особено професионално. Личи ти.

    Аргументите на цитираните носталгици-социалисти-енергетици за славното минало (и на Белене, а и на любимия им СОЦ), когато са били фактор, а сега не са, са несериозни - сривът в енергосистемата в края на 90-те беше простичко следствие на няколко неща - първо, адски енергоемка и неефективна, задъхваща се амортизирана соц-индустрия, която все още креташе, а не се срутваше само защото цените на енергоносителите бяха изкуствено планово (тоест, нереално) ниски, второ, нарасналите битови "луксове" на социалистическото население, което имаше силно потребителски насочен (но не чрез нормалната, а чрез "втората", "сивата икономика") начин на живот, свързан с особено голямо енергийно разхищение (ето пример - прословутият и фамозен чушкопек, който е с мощност 2 кВт, и който, за да изпече два чувала чушки (около 25-30 кг.), набрани от раздадените парцели за "самозадоволаване", или просто от роднините на село), трябваше да работи не по-малко от 7-8 часа, за да насмогне, а това са си 15-тина кВтч за десетина буркана, а те например се правех с хиляди, милиони дори, за да могат такива като нашите славни енергетици да оцеляват физически през зимата, въпреки че и тогава бяха най-високо платените в страната). И т.н. И т.н.

    Абе, разочарование, мила, и то голямо...

    Бъди жива и здрава.

    ОтговорИзтриване
  2. Сори, забравих и третото условие за срива на енергосистемата ни тогава, който уж е много сериозен аргумент в устата на "героите на социалистиеския труд" (убеден съм, че поне единият е такъв)от репортажа - огромно количество електроенергия, произвеждано за износ в Гърция и Турция с твърди договори, чиито обеми трябваше да се спазват, за сметка на вътрешното потребление. И затова уж им трябваше Белене. "Евтин" уран от СССР, конвертиран чрез АЕЦа в конвертируема валута по първо направление. Която пък се използваше все за "народополезни цели" - все още сме живи тези, които помним това. И няма да го забравим. И няма да спрем да го припомняме на героите на социалистическия труд.

    Лека нощ

    ОтговорИзтриване
  3. @аномимен: Напротив, на тези чугуни трябва да им се дава думата (след което разбира се да следват уточненията от вашите коментари). Защото и днес има подобни тикви във властта, които вярват в глупостите, наприказвани от тия двамата, а и голяма част от населението е хипнотизирано с подобни дивотии. Разбира се има и тарикати, които използват тези дивотии за да си прокарват далаверите в мъглата на соц-носталгията. Има и руска "пета колона".

    Така че, аз не бих атакувал Ралица, а по-скоро бих "разконспирирал" доводите на соц-енергетиците с един коментар след текста.

    ОтговорИзтриване
  4. Драги ми Анонимен, изключително неприятно е човекда прочете мнение като Вашето, защото то е авторитарно по стил и убеждение. Излиза, че Вие не допускате да се чуе различно мнение, от което следва, че вие не търсите решение, не търсите справедливостта, а търсите някой да изговори Вашите виждания и тогава ръкопляскате, ришервате из Интернет и спите спокойно! Та, тогава Вие не сте по-различен нито от Тато, нито от Бойко, нито от Путин, а още по-малко от Буш или Обама - различните страни на една и съща монета. Жалко, наистина, жалко, защото съм убедена, че упражнявате правото си на глас

    Поздрави от Аделина

    ОтговорИзтриване
  5. Да се включа и аз, за да кажа, че според мен по темата Белене трябва да се чуят всички мнения и това е трябвало да стане много отдавна. В статията няма другите позиции, защото те са навсякъде и са широко популярни. Могат да се прочетат и на euinside, така че това, че не са цитирани точно в тази статия не създава проблем с обективността и представянето на различните гледни точки. И пак да повторя, мисля, че единственият начин проектът да се оцени правилно, а не просто идеологически, е да се познават всички мнения и да се знаят колкото се може факти.

    ОтговорИзтриване
  6. Белене ще се строи, защото комисионните ще са стрхотни. Това ще е най- големият удар на герберите, с който те ще си оправят райски живота. Точно затова те в никакъв случай няма да пропуснат тоя "гивеч"!

    ОтговорИзтриване
  7. И икономическото безмислие на централата бих преглътнал, и комисионите, за които някои споменават, и заемите,които всички ние ще изплащаме десетилетия напред. Всичко бих преглътнал сал за едно моля Господа - дано Белене не се превърне в нашия Чернобил, защото после България няма да има.

    ОтговорИзтриване
  8. О, АНОНИМ БЕЗУМНИЙ,
    че малко ли ти беха петдесет и кусур години, в които се чуеше только твоето мнение? Марш в кремълъския киреч, драги, твай!

    ОтговорИзтриване
  9. АЕЦ Белене е Енергийна Бомба !
    Трябва да се поканят свеще ници от цял свят за да опеят избитите невинни българи !

    Само Иво Инджев свързва АЕЦ Белене с Концлагера Белене.

    Медиите, убийците на хиляди българи, електората им,
    всички партии се страхуват да споменат името на Лагера на смъртта .

    Това място е прокълнато !

    Г-н Инджев, само Вие свързвате АЕЦ “ Белене” с “ острова на несвободата, известен като символ на комунистическия ГУЛАГ в българския му вариант “ .

    Защо никой не обръща внимание на местоположението ?
    Под хиляди тонове бетон се скриват чудовищни престъпления на руските агенти в РБългария.
    Изложбата за "Белене" продължава до неделя

    Това място е прокълнато !

    Не вярвам, днес, да има достатъчно “ чисти “ свещенници, които да осветят остров Белене и опеят невинните българи избити там.

    Това е Енергийна бомба, която ако избухне – ще изчисти с огън Революционните области на България.

    ОтговорИзтриване
  10. АЕЦ Белене е абсолютно неизгоден. Ядрената енергетика в света е в катастрофална криза.

    ОтговорИзтриване