понеделник, 28 септември 2009 г.

Безвъпросните хора

Имало едно време една далечна страна, от обратната страна на Атлантика и от другата страна на Босфора. В страната царувал цар, който не обичал въпросите. Каквото и да го питали, той казвал, каквото си е наумил. Или обръщал гръб на питащия.

И така лека полека поданиците свикнали да не задават въпроси. Първо спрeли да питат царя. После спрeли да питат царедворците. Дори дворцовия готвач не смеел да пита какво да приготви за царската трапеза.

После хората спрели да питат съседите си как са, жените спрели да питат мъжете как е минал денят им, а мъжете спрели да питат децата били ли са послушни. И Дядо Коледа вече не питал „Деца, слушахте ли тая година?!”. Децата спрели да питат защо това, защо онова, както били правили векове преди това.

И настанало кротко мълчание, нарушавано само от гласа на царския вестоносец, който известявал за това или онова. В началото хората били доволни, после не толкова. Накрая решили, че така повече не може. Но не знаели какво да направят. Само най-старите помнели, че имало време, в което нещо можело да се направи-да се говори. Но били забравили как точно се правело това.

Ако очаквате края на историята, няма такъв. Защото всички, които не искали да си мълчат, избягали през девет царства в десето. А безвъпросните хора мълчали толкова дълго, че светът забравил за тях. Днес никой не знае има ли ги още там, от обратната страна на Атлантика и от другата страна на Босфора. А и те вероятно не знаят има ли го останалия свят. Защото не знаят как да попитат. И няма кой да им отговори.

Share

4 коментара:

  1. Интересно, коя е причината за тази метафорична алегория която ни разказваш и с която искаш да ни убедиш , че мълчанието не е злато:))

    ОтговорИзтриване
  2. Ралица точно безвъпросните хора ЗАБОГАТЯХА по времето на прехода.Точно ТЕ а не такива които обичат да задават въпроси.Така стана в България. Иначе си умна и по принцип не влизам в блог, но от уваженшие към интелекат ви го направих.Боговете не са значимото в Интернет -пространството, а ФОРУМА е водещия елемент. Форума е колизеум на словото, Флагман за въздействие в/у интелекти влизащи в Нет-пространството.Но това е голяма тема и неможе така с две думи да се обясни.Вече не съм в активна дейност но ви предоставям най читаемият лик в цялото НЕТ-пространство сама да прецените и направите извод.http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=right&sql=MjcxNjszMQ==&mater=MjcxNjsyMA==&stat=right

    ОтговорИзтриване
  3. В бързината по горе съм допуснал 4-5 граматически грешки, но мисля че е разбираемо и ненужно да коригирам една по една.

    ОтговорИзтриване
  4. Много вярна статия, а името на държавата няма нужда да го споменаваме - то е ясно на всички.

    ОтговорИзтриване