вторник, 9 март 2010 г.

Държава на Божията милост

По света има едни предавания, в които хората ядат червеи или скачат от високо, или правят някакъв друг екстремизъм, за да изпитат куража и нервите си. Това нямаше да им се налага, ако живееха в София, особено през зимата. Опитайте това:

Сложете на гърба си 10 килограмова ученическа раница (това е субективното усещане, а не обективното тегло), вземете си лаптопа (защото ви предстои работа, но се лишете от дамска чанта) и заедно с двете си деца се опитайте да стигнете до училището (на не повече от 2 километра от вас).

Първо, ще газите преспи до колене, докато вятърът навява сняг в очите ви и почти не виждате, но ще трябва да влачите и децата, за които поне приключението е забавно. На единствената пътечка през градинката, не почистена, а проправена от човешки стъпки, един след друг са се проснали три едри помияра, които се налага да заобиколите и съответно неколкократно затъвате дълбоко.

Когато най-после стигнете до сравнително главна и сравнително почистена пътна артерия, ще се изправите пред планини от мръсен сняг, които ще трябва да преодолеете, ако искате да се качите в автобуса. Който, разбира се, е много закъснял и следователно, още по-претъпкан от обичайното за 8 сутринта.

Ако все пак успеете да се придвижите до „центъра”, ще се изправите пред екстремното изживявяне да слезете и съответно да излезете от подлез с напълно непочистени, но за сметка на това добре излъскани стълби. И ще видите много себеподобни, увиснали в индийска нишка по парапетите и други, били така неблагоразумни да сложат ботуши с високи токове, които просто се отказват и тръгват да пресичат между колите.

Когато най-после стигнете до училището, сте закъснели с 40 минути в най-добрия случай и сте напълно подгизнали-и детето, което тепърва ще прекара 8 часа в училище и вие, които трябва да се явите в сравнително приличен вид на делова среща или в офиса.

И тъй като според някои София не е България, в случая примерът важи с пълна сила за всеки български град или село, като за екстра може да се добави липсата на ток или вода, или на хляб, или на медицинска помощ.

И това е така, защото България е държава, изцяло оставена на Божията милост. Да не вали сняг, защото парализира движението. Да не вали дъжд, защото стават наводнения. Да няма земетресение, защото сградите са калпаво построени. Да няма болести, защото здравната система се разпада. Никаква друга разумна цивилизационна сила не действа по тези ширини. Правителствата идват и си отиват без реално да управляват и без реално да се противопоставят на стихиите- природни, политически или икономически. Напротив, стихийността става основен управленски похват, докато и последните остатъци от държавност бъдат отнесени от вихъра. И се развихри мародерството и безвластитето, под плющящия продран национален флаг.

А оцелелите могат да се надяват само на Божията милост.


Снимка: euinside

Share

21 коментара:

  1. Браво, много ми хареса метафората ти.

    За мое огромно съжаление трябва да призная, че "Божията милост" е не само фактор, но и условие за съществуване в милата ни родина.

    ОтговорИзтриване
  2. Много точен анализ. И все така си се питам: какво, аджеба, требва да се случи, че барем малко от малко нещо се промени към по-добро?

    ОтговорИзтриване
  3. Държавата - това са гражданите. И щом гражданите търпят подобно положение, значи са си създали държава по свой образ и подобие.

    Обществото и държавата са наш дом - всеки ден трябва да се борим той да е подреден и чист. А оставим ли го на самотек, снегът ще засипе пътищата и пак ще се наложи да проправяме пъртина там, където другите общества и държави вече са забравили какво е да не можеш да ходиш от натрупан сняг.
    (И кой знае защо в главата ми се появява спомен за чистач на сняг в Ню-Йорк с машина, смилаща снега на вода... И си спомних как в Париж се бяха притеснили, че може би солта няма да стигне... Но в крайна сметка стигна, та даже и остана...)

    Природни бедствия винаги е имало и ще има. Обаче зимният сняг, пролетният дъжд, есенният грип и калпавите правителства не са бедствие, ами неудобство, с което би трябвало вече да умеем да се справяме. И не е никак трудно, обаче ни мързи да сме граждани.

    ОтговорИзтриване
  4. И тъй като Той си има други по-важни задачи, останахме и без нея (Божията милост).
    Сандо, солта не е добър начин за справяне със снега. И след като някой работи за да има хляб в магазините, някой друг трябва да се погрижи за възможността този хляб да стигне до магазините. Иначе обществото се разпада.

    ОтговорИзтриване
  5. Браво на това момче Сандо!Много точно го

    казва"Мързи ни да сме граждани".
    Мога само да добавя,че ни мързи да сме по-отговорни един към друг, към себе си и към всичко ,което но заобокаля.Просо си вървим по един стар модел ,да се оплакваме,да мърмориме и нито да предприемеме нещо,което да промени например дадена ситуация,нито ,да сме поединни ,да си помагаме в нужда,да си съчувстваме,да поработваме повече с ръцете си ,когато, нещо трябва да се направи и да не се страхуваме,че ще се изцапаме или повредиме маникюра.Да учиме децата си на труд ,на подреденост както в къщи ,така и на улицата,в градинката,трамвая.Това е дълга тема...Желая Ви повече хармония със себе си и околният свят!

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравявам Ви! Докато четях коментара се смях, а сега се разплаках!
    Нищо повече немога да допълнял Но ми се иска да разкажа това:
    Вчера беше 8-ми март. На обед в един магазин, на една опашка един човек поиска 1 /един/ килограм свински черен дроб, който струваше 2,20 /два лева и двадесет стотинки/ лева и остави стотинки в тарелката която стоеше на тезгяха. "Жената зад щанда" отмери едно парче и каза: "Два седемдесет и три". Човекът се огледа безпомощно. "Ами излезе малко повече, да не искаш да ти отрежа, аз какво ще правя с тия двеста грама?" - каза продавачката. Човекът отново се огледа безпомощно, бръкна в десния си джоб и извади една жълта монета /вероятно бяха 5 /пет/ стотинки - не успях да видя добре. След още няколко мига напрежение жената взе парчето черен дроб, отряза от него, останаха около 970 грама. "Два лева и осем стотинки" - отсече. Човекът посочи стотинките в тарелката, тя ги взе, върна му 12 /дванадесет/ стотинки и той си тръгна.
    Боже пази ни!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за написаното Ралица !
    За втори път попадам на твои писания / не незнам защо не си "запомня" станицата където ги чета - това е някакъв интернет мазохизъм... всеки път да търсиш нещо по-интересно /За съжаление такава е столицата на нашата България ! А , че София не е България си мисля , че много отдавна трябваше всички управляващи да го разберат веднъж за винаги и да не правят така, че всичко "що годе добро да става в София - било по-големи заплати, било по-ефтини стоки, било по-добър транспорт.... и т.н. Просто защото навсякъде в България има нормални и свестни хора / а макар и не толкова много , има и ... бездомни кучета, включително и от човешкия вид /
    А аз тъй като не съм в България, почти всяка сутрин докато си изпивам кафето, попрочитам това-онова в интернет вестниците. Тази сутрин обаче ми дойде малко множко и ето какво "прочетох" само в заглавията на един вестник...!
    Надявам се да го прочетеш !
    „Отварям” интернета...и вестника в него ... и някак си естествено върху главата ми се стоварва въпроса : Къде съм се родил ... по дяволите ?
    Не далеч от тук е Швйцария- остров на блажените или забравата ,където никой не си задава въпроса : къде е контролът ни срещу мутанатите, а в същото време София втори ден е блокирана от снега. Може би защото трети граничен полицай попадна в ареста и още 52-ма от МВР са разследвани за корупция, та няма ни кой да спре „вноса” на сняг и неволи през границата, нито кой да регулира движението в столицата.
    В същата тази държава в която джепчийте са на топло в моловете / вместо на „топло” по затворите / , жена чупи черепа на непълнолетен , а в болницата починава шофьора предизвикал катастрофа с 5 жертви. От вестника ни призовават да чуем какво си говорят Пъванов и Дянков, а министър-председателя Борисов... с „гордост” заявява : „Написал съм оставката на правителството” !
    По същото това време , пет метрови вълни трошат лодки край Балкчик , и за да не сме „сами „ в бедите, съседна Гърция е люшната от две земетресения !
    За да държат будна съвестта ни / тяхната нека ... спи / , ни напомнят как с камион са изселили близките на Наим и да внимаваме , защото апаш се катери по терса и отмъкава 20 000 лв. / от къде толкова пари в тези времена ... правителството твърди ... че пари няма ... изхарчили ги били / . Този апаш трябва да е съвсем без мозък, защото не е прочел във вестника, но може да се окаже, че краде от блока където :бойлер гръмна и събори стена на жилище и може би пак там живее жената която почти продаде бебето си, но получи условна присъда от съда. А същия тоя съд даде 18 години затвор на мъжът убил тъщата си с ... джанта. А може и да е срешанал преди обира , жената ... дето я уби влака... не го чула заради виелицата ?
    Но „спете спокойно деца”... Николета Лозанова е с нов силиконов бюст, а лекарите ни тренират за трус и терор / а аз прочетох някъде , че щели да стачкуват ! / . В същото време ни информират , че филосов ще помага на Бойко за милярдите от Европа... какво има да им философстваме на тези милиарди , ... незнам !
    Моля за извинение, ако с нещо съм ви затормозил, или притеснил.... !
    Извинете още веднъж... но това всичко прочетох като заглавия от първата страница на вестника е интернет, докато си пиех кафето тази сутрин !
    А иначе България е прекрасна страна... кога мамка ви .... ще ни оставите да я превърнем и в прекрасна държава , а ?
    По-долу в информацията за уеб сайта ми има координати.

    ОтговорИзтриване
  8. Ралица, поздрави и от мен!!!
    Къде ги намираме наистина тези безмозъчни същества, нарекли себе си "ПОЛИТИЦИ", които са в залата на НС само когато трябва да гласуват единодушно как да си вдигнат заплатите!!! А през другото време са "заети" в нищо неработещи комисии, от където получават добавки към заплатата или имат участие в медиите, където ръсят глупости на поразия. Спомнете си само преди месец как цялата държава се надпреварваше да ни убеждава колко е кадърна Р. Желева..., но Европата не я иска. Ами, тя наистина е много по-кадърна от всички в парламента, които я подпираха, начело с лелката ЦЦ. Ами кметицата на СФ... Че тя е по-голямо природно бедствие от наводненията и снега, взети заедно. Тя няма идея какво да прави през деня на работното си място. "20 години вече извършваме реформа навсякъде и във всичко". На този лозунг би завидял и ТАТО. Когато избухна демокрацията ни убедиха, че армията е голяма. Като я съкратим и ще има много пари. Че парите за пенсии са окрадени, но вече няма да ги крадат и т.н. Че парите за здраве ще се трупат в каса с безброй чиновници, които ще ги пазят. Резултата за тези 20 години е плачевен:
    1. Армия няма. Частните охранители (пазачи) са в пъти повече от войниците в армията;
    2. Пари за пенсии няма. Поне едно поколение "доживя" до пенсия, но така и не стигат парите. Нещо повече - ще има задължителен втори стълб, трети и т.н.!!!
    3. Пари за здраве няма!? Къде са??? Сега ни убеждават колко хубаво ще е да има няколко частни здравни каси. Ами да, защо пък не!?
    Какви ли не е ксперименти сме длъжни да понасяме, а няма кой да ги изрине тези идиоти, които ни отвличат вниманието и ни занимават със себе си. Та нали преди няколко дни ни похвалиха от всички световни фин. институции в хор, че сме добре!? А ББ-спасителят се оказа, че си е написал оставката за всеки случай и ни плаши с нея. Ами да си ходи заедно с цялата паплач. Да дойде Барозу да ни управлява поне... Ех, нямам думи, приятели!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Ралица, твоят анализ е и мой и на всеки нормален човек в БГ. Но работата е там, че ние имаме демократичната възможност след 4 г. да изберем пак едни и същи идиоти, които не знаят какво да правят в парламента и МС. Соц. принципа "Всеки има право да избира и да бъде избиран" е довел до извратеност в избирателната система. Няма механизъм по който да ги изгоним или осъдим и да ги вкараме в затвора. Защо Сф стана 2 млн и повече. Защо за 20 г. не се създадоха условия хората да си живеят нормално в своите родни места? А всички търсят "нещо по така" в Сф. Всичко тук е изкуствено. Няма механизъм за контрол никъде в нито една област. Наистина сме наистина сме изоставени и от бога (не ББ). Всички медии в куп възпяват ББ и шайката крадци. Всички т.н. "Социологически (социалистически) агенции (пълни с агенти)" вдигат рейтингите на всеки който им плати. Ами пълна дивотия е това. Всеки ден ми навират А. Райчев (или някой друг) да ми клати глава и да ръкомаха некоординирано, за да ми обясни нещо, което сам не разбира. Няма и няма да има нито един осъден престъпник, а за корумпиран чиновник изобщо не си и помислям, че е възможно. Нека организираме някакъв вид подписка в нета за пълна смяна на всички "политици", които са се окопали в парламента и чакат да се пенсионират там. От такива търтеи като Г. Ганев - омбудсман (има ли такова животно???), като А.Марин, като много "депутати" и мастити адвокати, дето защитават бандитите и за съжаление успешно!?
    Е, ако има БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ.
    А ББ ДА НЕ ЧАКА МНОГО ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА (АКО ИМА НА КОЙ), ЗА ДА СВЪРШИ АГОНИЯТА.

    ОтговорИзтриване
  10. Искам само да ви напомня, че вашите битоеи проблеми нямат нищо общо с цчлостната ситуация в държавата.

    Аз например се чувствам превъзходно! Макар че съм обиколил целия свят, аз с ръка на сърцето заявявам, че никога не съм живял по- добре.

    Но! Аз не смятам, че всички са като мен. Не смятам също така, че и държавата ни е в преъзходно състояние.

    ОтговорИзтриване
  11. Госпожо, докато наричаме бездомните животни "помияри" и докато журналиси и политици имат акъла да го правят, то картинката В България ще е все такава. Мерзост, варварщина, кал.., нали? За проблема с "помиярите" сме виновни ние хората.И за всичко останало е така. Крадат се пари, т. е не се слагат на мястото им и от там идват всичките несгоди. Знаете ли колко мнилиони сме наляли ние данъкоплатците в джобовете на общинските убийци на бездомни кучета? Ако тези пари не се крадяха и животните не се убиваха(а кастрираха както трябва и т.н следвайки се изпълнение на всички мерки по ограничаването на популацията, които са написани добре) вече нямаше да има кучета по улиците-тяхната популация щеше да е намаляла безкрайно много. За тази информация никой не пита и не се сеща да рови обаче, особено журналисите. Те предпочитат да обрисуват поетично (едва ли не)грозните си дни с "помиярите" на улицата. Обаче защо не мога да си представя някой от моите чуждестранни приятели и познати да види на улицата нещастно хърбаво куче, което някой е изхвърлил от дома си и да го нарече след това "помияр" ! Това би било много срамно за тези хора. Ето за това става въпрос. Усещате смисъла нали? Нека да газим в калта, като че ли доста хора са си го заслужили!

    ОтговорИзтриване
  12. Ех, госпожо Ковачева. Явно не слушате радио и не гледата телевизия. Защото там при всеки подобен случай излиза съответното компетентно лице, било от правителствената кошара, било от общинската такава, и започва да обяснява, че въпреки временните трудности, всичко е нормално, защото са положени огромни усилия. И аз им вярвам. Те са напълно прави. Защото една почистена София е нещо ненормално, докато сегашното положение е напълно нормално. За невярващите остава възможността да корегират ценностите си.

    ОтговорИзтриване
  13. Всъщност дали има някой, който е закаран принудително да живее в София? Изключвам Затвора.Най вероятно получавате това, към което се стремите от все сърце и душа.

    ОтговорИзтриване
  14. Поздравления за статията! Изключително точен анализ!

    ОтговорИзтриване
  15. Докато се изповядват сълзливите "християнски "ценности" - "...ако те ударят по едната буза, подложи и другата" и "...вярвай в него, и той щете възнагради" , ще сме на "божествен" автопилот.Има изход обаче и той е, да се направи повторение на м.януари 1997 год.

    ОтговорИзтриване
  16. Мдам,колкото и да не ви се вярва сами си цапате,сами си храните помиярите,паркирате си по тротоарите и се псувате един друг.И всичко това не за друго,а защото всеки е по-по-най от другия и няма да се мине да си свърши работата,да речем!За по-лесно псувайте държава,община,господ и въобще кое как дойде.Дано помага.

    Не живея в София,по-гаден град здраве му кажи.

    ОтговорИзтриване
  17. Думата "помияр" и отношението към тези същества,изразено от на пръв поглед една миловидна жена,загатва за една не толкова миловидна душевност.А всичко друго,което е написано,не е никакъв журналистически анализ,както на някои им се струва,а най-обикновено ежедневие при зимни условия,и не само в България.Тези неща може да ги каже всеки един обикновен човек без да е журналист.Тук няма никаква журналистика.

    ОтговорИзтриване
  18. ОТНОВО ДОСАДНИ ОПЛАКВАНИЯ. АКО СТЕ ПОВЕЧЕ ГРАЖДАНИ, ОТКОЛКОТО МРЪНКАЛА - НЯМА ДА СТЕ НА ТОЗИ ХАЛ.
    ВЕРОЯТНО ДА ПИШЕТЕ КЛИШЕТА Е ПО-ЛЕСНО. ЗА ДРУГОТО ТРЯБВА И ФИЗИЧЕСКИ ТРУД.
    ЧЕСТНО СИ ПРИЗНАВАМ - ДОЙДЕ ЛИ ЗИМА -ПРИЧЕРНЯВА МИ ДА СЛУШАМ КАК СТОЛИЧАНИ МРЪНКАТ ЗА ВСИИИИИИИЧКО.

    ОтговорИзтриване
  19. shoki, не съм много сигурен какво точно искаш да кажеш с това си мнение, но мога да заявя най-категорично, че преди последните няколко имигрантски вълни от провинцията, положението не беше толкова трагично. И, да има много истина в това, че "гражданите" ги мързи да бъдат такива, може би защото не малка част от тях са свикнали да ровят в калта, да спят с кучетата, за които е обидно да ги наречем помияри, че даже и с овцете и някак мръсотията и гадорията им харесват. Имаше и такъв коментар, някакъв странен човек се чувства прекрасно. Ами това е проблемът! Че живеем в една кочина свине и хора. Е, няма как на хората да им харесва. Има вариант да напуснат кочината обаче, та се надявам да ни се отвори на всички скоро такава възможност. Защото пък е много весело, как като отидат в чужбина въпросните свине започват да спазват правилата. Може би защото знаят, че там бият през пръстите. А, тук същите тези свине се правят и на падари.
    Иначе, статията е перфектна и изобщо няма претенциите да е журналистически материал, както някакъв скучаещ минувач е преценил. Явно много ги разбирате тези работи. И що да не напише книга? Всъщност знам защо - защото такива като въпросните случайни минувачи няма да я прочетат, а ще продължат да си живейкат в кочинката и тя да им харесва. И, когато се организира протест те ще са заети да си хвърлят торбите с боклука през балкона

    ОтговорИзтриване
  20. shoki, не съм много сигурен какво точно искаш да кажеш с това си мнение, но мога да заявя най-категорично, че преди последните няколко имигрантски вълни от провинцията, положението не беше толкова трагично. И, да има много истина в това, че "гражданите" ги мързи да бъдат такива, може би защото не малка част от тях са свикнали да ровят в калта, да спят с кучетата, за които е обидно да ги наречем помияри, че даже и с овцете и някак мръсотията и гадорията им харесват. Имаше и такъв коментар, някакъв странен човек се чувства прекрасно. Ами това е проблемът! Че живеем в една кочина свине и хора. Е, няма как на хората да им харесва. Има вариант да напуснат кочината обаче, та се надявам да ни се отвори на всички скоро такава възможност. Защото пък е много весело, как като отидат в чужбина въпросните свине започват да спазват правилата. Може би защото знаят, че там бият през пръстите. А, тук същите тези свине се правят и на падари.
    Иначе, статията е перфектна и изобщо няма претенциите да е журналистически материал, както някакъв скучаещ минувач е преценил. Явно много ги разбирате тези работи. И що да не напише книга? Всъщност знам защо - защото такива като въпросните случайни минувачи няма да я прочетат, а ще продължат да си живейкат в кочинката и тя да им харесва. И, когато се организира протест те ще са заети да си хвърлят торбите с боклука през балкона

    ОтговорИзтриване
  21. България е просто една територия - говорилня. С много объркани психически хора. Не казвам това за авторката на материала. Държавността не е елементарно понятие. Не всяко общество може да конституира държавност. Не може да се иска повече от капацитета на едно "общество". Всичко има лимит. И не бива да се обиждаме. Може би 90 процента от обитателите на тази територия си харесват този начин на живот.

    ОтговорИзтриване