петък, 5 март 2010 г.

На кого пречат ваксините?

Не вярвах, че сред толкова поводи за протести като безработицата, безпаричието, безхаберието и всички дрги болести, от които хронично страда държавата ни, група ентусиастки ще решат да протестират точно срещу ваксините. Още повече- да получат изненадващо голяма медийна трибуна. Версиите са две: или медиите участват активно в хвърлянето на димки и изместването на информационния фокус, или дотолкова отчаяно търсят симптоми на гражданското общество, че ги нимират в подобни маргиналн каузи.

Какво им пречат на майките ваксините? И защо точно сега?

Всъщност, кампанията срещу ваксините се вихри в прословутия форум „БГмама” от миналата годинина, даже има и петиция с искане ваксините да бъдат препоръчителни, а не задължителни. Във форума има десетки дискусии по темата, от които стават ясни няколко мотива за борбата с ваксините. Единият, очевидно, е , че неваксинирани деца не се приемат в детските градини, което според някои майки е дискриминация. Други са очевидно убедени с световната конспирация на фармацевтичните фирми и тайните секти, управляващи света, срещу имунитета на децата им и в полза на трайното намаляване на човешския род. Има и майки-еколожки, които са против ваксините, както са против ядрените централи и глобалното затопляне. Има и такива, които просто не издържат бебето им да плаче, докато го боцкат.

В петицията се настоява ваксините да станат препоръчителни, както в Европейския съюз и родителите да имат право на информран избор. Що се отнася до първото, в ЕС няма единен имунизационен календар или обща практика.Причината е, че между страните има големи различия и национални специфики. Не може да се прави механично сравнение между имунизационната практика у нас и в Белгия, Холандия или Великобритания, например. Освен това, когато в тези страни нещо е препоръчително, успеваемостта е над 90 процента (за което свидетелстват и участнички в дискусиите от чужбина), докато у нас очевидно и задължението не е мотив за действие. Доказателство за това е, че в последните 10-ина години има все повече деца, „изпуснати” от имунизации, заради лошо организираното здравеопазване и по редица социално-демографски причини. Което изобщо не означава, че имунизационния календар не трябва да се подлага на обсъждане и да се осъвременява, напротив. Но не и тотално да се отрича.

Що се отнася до информирания избор, нещата са доста по-сложни. Защото е трудно човек без 6 години медицинско образование и съответната специализация да направи „информиран избор” по медицински въпрос. Знам го от опит, като майка на две деца и със съпруг лекар: отне ни година да направим „информиран избор” дали да бъдат извадени сливиците на сина ни на 6 години или да опитваме с хомеопатия. И близо толкова, за да решим дали да подложим дъщеря си на операция на очите или да лекуваме страбизма с упражнения. Мисля, че и в двата случая сме направили правилен избор, но при други обстоятелства сигурно щях да съм на друго мнение.

Когато синът ми беше в детските ясли, веднъж месечно си осигуряваше растеж на бета-стрептококи в гърлото. Безусловно патогенен микроорганизъм, чието трайно отглеждане в носа и гърлото е опасно и се изтребва само с антибиотици. Какъв, обаче, е смисълът от лечението, когато повечето майки не са и чували за микробиологично изследване? И защо майките да вярват на личните лекари, които предписват атибиотици на децата без такова изследване? Вие на това „информиран избор” ли му викате? Аз му викам невежество и немарливост, от която обаче страдат всички. Защото бактериите са като глупостта-навсякъде са и са прилепчиви.

Съжалявам, но общуването със себеподобни във форумите, четенето на мемоарите на майки– хипарки и облъчването от учили или не чак толкова хомеопати, не е предпоставка за информиран избор. И ако борбата ви с фармацевтичните лобита е аргумент срещу ваксините, защо смятате, че хомеопатите са прави или са по-добри? Защото са по-нови, по-малко познати, по-модерни и съседката ви отляво е много доволна? И как правите разликата между неимунизирано дете, чиято майка е направила „информиран избор” и такова, чиято майка просто не се е сетила (или не е чувала) че трябва да бъде ваксинирано? И защо вие имате право на „информирания избор” да откажете ваксинация, а аз нямам право да съм против неваксинирани деца да се приемат в детските градини?

Аз също смятам, че би било добре децата да се лекуват само с билки, да не се ваксинират и да се забранят антибиотиците. Но ако живеем в свят без епидемии, без геномодифицирани храни и без глобално затопляне. Засега смятам да се придържам към здравословната комбинация от традиционна медицина, „бабини деветини” и майчински инстинкт. Дълбоко съм убедена, че природата отрича всякакви форми на екстремизъм. Фанатичното отричане на ваксините, например, както и фанатичната подкрепа на кърменето, да речем, могат да навредят както на майките, така и на децата им. Доказано е, че младите майки са психически уязвими и вихренето на "разбирачите" в подобни форуми може да е наистина опасно. Затова намирането на баланс е здравословно, включително и защото живеем в общество и трябва да се съобразяваме с останалите, независимо дали сме съгласни с тях.

Share

187 коментара:

  1. neshto si nervna i zvychish ymorena .cialata idea e da moje deteto da ychi vse pak chat li si .puk ti s tvoia lekar mislete oshte edna dve godini za informiraniat izbor i togava pishi .davash volia na malko zloba i ne si mnogo nravoychitelna .

    ОтговорИзтриване
  2. Ралица,
    Много добър материал.
    Едно от важните неща, които не си споменала е, че децата без имунизация стават носители на болести, които след това могат да причинят сериозни здравни проблеми у хората около тях... Но, разбира се, родителите им няма и да се замислят за това, защото "това на мен няма да ми се случи" е национално мото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доста тъпичко изказване. Нали си ваксиниран. Тогава от какво се притесняваш. Помисли малко ????

      Изтриване
    2. Г-н Марковски,нали хората около неваксинираните деца са вксинирани, защо тогава трябва да се притесняват?

      Изтриване
    3. Вени-а ти знаеш ли колко имунизирани се разболяват от същата болест срещу която се имунизират?знаеш ли колко странични ефекти имат ваксините?все пак има закони,които да се спазват: БГ "Конвенцията за правата на човека и биомедицината", която е влязла в сила за Република България (Обн., ДВ, бр. 32 от 12.04.2005 г.). Ето какво гласи чл. 5 от тази Конвенция:
      „Всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразеното съгласие на заинтересованото лице. Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове.”,която е с ранг по-висок от бг закона за здравето.така че спокойно правото е на страната на тези против задължителността на ваксините!

      Изтриване
    4. А колко ваксинирани, но без симптоми си боледуват сред т.н. ваксинирани и изпробват имунитета им. Блажени са вярващите.

      Изтриване
  3. Без антибиотици,ще заживеем в чудния 18 век.Който оцелее,оцелее.
    В почти всички ваксини се съдържа живак(не е добра идея да приемате живак).Доста се спекулира причиняват ли ваксините синдром на Даун и други хромозомни чудесии.Лично аз не ползвам ваксини.
    От друга страна бе ваксини,пандемиите са ни в кърпа вързани.Ако си мислите че сте прецакани отвсякаде,значи мислите като мен.Успех в информирания избор!

    ОтговорИзтриване
  4. Много е лесно да недоумявате и остроумничите, когато не сте пострадали от ваксина, г-жо Ковачева! Моето дете е НЕВЪЗВРАТИМО УВРЕДЕНО от ДТК-ваксина. Направете си труда да прочетете малко за връзката между ваксини и аутизъм, например. В целия цивилизован свят се говори за това, има огромно количество информация в нета. Всеки нормален и информиран родител има основание да се страхува от ваксините!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Красен Терзиев10 юни 2012 г. в 21:29

      Много е тъжно това, г-жо Илиева и Ви съчувствам искрено. Надявам се повече хора като нас да прозрат истината, а не да се вярва на сляпо!
      Дано се оправи детенцето Ви!

      Изтриване
  5. БГмама както и за ваксините така и за ГМО не се позовават на peer-reviewed научно изследване а само на слухове, като се опитват да предизвикват масова паника.

    Но това не е най-лошото. Най-лошото е, че БГмама налага ЦЕНЗУРА на всички мнения които не съвпадат с техните. Ето един пример.

    http://svetliospace.wordpress.com/2010/02/20/bgmamma-censorship/

    А това е недопустимо в една демократична държава за една интернет медия каквато е БГмама.

    ОтговорИзтриване
  6. Do Kiril: Napulno podkrepiam kazanoto ot Vas,BG mama stana razvudnik na histerichni mamcheta, chiito mozucheta se nasochvat v "pravilnata" posoka, kakto se vidia mnogokratno i za subitia dalech nesvurzani s tematikata na foruma, BGmama se prevrusta v "uvajavana" institucia i posledna instancia v neta. Lesna e manipulaciata vurhu ne trvurde inteligentni dami po princip, popadnali v slojna emocionalna situacia sled po vreme ili predi rajdaneto.

    ОтговорИзтриване
  7. Хубава статия!

    Колкото до връзката между ваксините и аутизма, която явно е главният аргумент на противниците на ваксината, наскоро стана известно, че списанието The Lancet (което е едно от най-влиятелните научни медицински списания) е оттеглило прословутата статията на Andrew Wakefield, в която той описва уж съществуващата връзка между ваксинация и аутизъм. А научно списание да оттегли статия, която е била публикувана преди повече от десет години, не се случва често и без причина.

    Препоръчвам подробна и доста добра статия по темата на бегемот http://begem0t.wordpress.com/2010/02/10/mmrfrau/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами сети се на какъв натиск са били подложени и от кого за да го направят!Наистина не е случайно! И те заплати взимат все пак, а парите им са силно обвързани с медицината и особено с фармацефтиката, която движи днес цивилизования свят! Знам, че нито баща ми, нито майка ми, нито бабите ми са ваксинирани със всички 15 ваксини, с които е ваксинирано детето ми и не са се разболели от нито една от болестите срещу, които ваксинирам детето си независимо, че живеят в моята среда! А лелките в детските ясли и градини дали имат всички ваксини, които децата ни имат???????????????? И защо за тях не е забранено да са там след някоя от ваксините им лиспва??????

      Изтриване
    2. Който не ще ваксини - да си седи у тях! Баба ти и и майка ти със сигурност и ГМО не са яли, ама ...

      Изтриване
    3. доста глупаво изказване!

      Изтриване
    4. Красен Терзиев10 юни 2012 г. в 21:33

      Яворе,жалко че разсъждаваш така и дано никога не ти дойде в семейството болест породена като реакция към ваксина!!!
      А що не с направиш труда да попрочетеш за последните епидемии в света от вирусни болести срещу които има ваксини да видиш колко от заболелите над 80-90% са били вече ваксинирани и би трябвало да имат "изграден имунитет"?Бъди обективен!

      Изтриване
    5. Ялъчков, ако беше се заинтересувал какво съдържат ваксините, без някой да те убеждава, щеше да си на съвсем друго мнение.

      Изтриване
  8. Като съпруга на лекар, е нормално да защитавате това съсловие, но в последните години в моето обкръжение няма нито едно семейство, което да не е пострадало от лекарска грешка. Говоря само за България, където тази професия се мистифицира и на пациентите се внушава, че не бива да се месят. Ако не съм следвала 6 г. медицина, но притежавам задоволителна интелигентност и от 20 г. изучавам чужди езици, като това ми дава достъп до най-разнообразни ресурси по всички теми, които ме развълнуват, не е ли редно мнението ми да бъде зачетено?
    Не се подвизавам във форума на БГ мама, нито имам телевизор. За проблема с ваксините научавам тук, но съм "за" пациентите в БГ да си извоюват една по-активна роля.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като човек със задоволителна интелигентност и достъп до най-разнообразни ресурси сигурно сама бихте си отстранили апандисита. И без друго явно нямате доверие на лекарите.

      Изтриване
    2. Мисля, че и лекар не би могъл да си направи сам хирургическа интервенция, а изобщо не става въпрос за това. Много глупаво изказване, Анонимен!

      Изтриване
  9. До г-жа Илиева от Аделина. Госпожо, трудно може да се каже нещо при положение, че сте пострадали, надявам се доказано, от ДТК-ваксината. Искам само да Ви спомена, че живеем в държава, в която наскоро се появи и се развива туберкулозата, за която имаше данни, че е изчезнала (за развитата част на ЕС е сигурно). Появяват се и много други "забравени" вече болести, основната причина за което е липсата на ваксини, както и лошата (или направо отсъстваща) хигиена сред някои малцинства, по улиците, в болниците и т.н. Що се отнася до живака, аз не виждам сериозен проблем, при положение, че той се съдържа в голяма част от дамската козметика. Не на последно място, наистина е добре да се четат научни статии, но с пълното съзнание, че науката не е спряла да се развива, нито пък е казала по даден въпродс - това е! Друго няма да има! Така че, дищайте спокойно лайняния български въздух (в който се съдържат огромни количества прахови частици от какво ли не, включително от изпаренията на кучешките лайна по улиците), яжте не особено добре контролираната храна, която се продава в българската мрежа и по-малко губете време за бгмама. Вместо това, наблягайте на по-сериозна литература, на повече внимание към децата си и към приучаването им да се стремят към знанието, а не да растат като лабораторни мишки. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моя много близка приятелка боледува от туберколоза, и при това е била имунизирана срещу нея. Но какво се оказало когато решила че сле дкатов еднъж я преболедувала си е изградила имунитет срещу нея. Оказало се, че срещу туберколозата не с еизгражда имунитет, по никакъв начин! Че болеста си остава у човек завинаги. Е как кажете ми, след като е била ваксинирана, се е заразила, ако ваксините бяха така всемогъщи?

      Изтриване
    2. Вие шегувате ли се? Кой нормален фармацевт или лекар, дори да има доказателства за пострадали от ваксина ще ги изкара наяве? Цялата здарвна система виси на фармацевтиката, естествено, че им е удобно да кажат "Няма преки доказателства" , НО това пострадалите не ги инетерсува!

      Изтриване
    3. Аделина, това за туберкулозата, забравените болести и хигиената е добре!!! Само не успях да разбера откъде накъде причината е липсата на ваксини.
      Примера с живака означава, че към отровата която поемаме всеки ден, прибавим още малко отрова няма да ни навреди или е без особено значение.
      Тези, които са за ваксините не четат научни статии.Науката е доказала,че ваксините са престъпление.
      В БГ мама пишат хора, които са в пъти по интелигентни от защитниците на ваксините.

      Изтриване
    4. "В БГ мама пишат хора, които са в пъти по интелигентни от защитниците на ваксините." мда пишат от професор нагоре и главно Нобелови лауреати!

      Изтриване
  10. Като човек с хроничен хепатит С (за който няма ваксина), покрай заболяването си запознал се с доста "колеги" с хепатит В (за който ИМА ваксина и е задължителна от 92-ра, слава богу), тази теория с информирания избор при ваксинирането ми звучи толкова пожелателно, че няма накъде... какъв информиран избор? Единици са потребителите в БГмама, които правят разлика между видовете хепатит, да не говорим за начини за предаване и предпазване. Тва го има само при наркомани и проститутки, нали така?

    Едно превръщане на ваксините за хепатит в пожелателни, до 20-30 години ще направи хепатитно болните в страната мнозинство. И без това в момента сме половин милион.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. altair, видовете хепатит са без значение.Важна е причината.Защитниците на ваксините не ги знаят и затова ваксинациите са "бой на негри в тъмна нощ". Следи подробно форумите в БГ мама, но помни, че за участие там е необходимо да влезе в действие целия мисловен потенциал, който притежава човек.
      Задължителността на ваксините е нарушение на Конвенцията за правата на човека и по точно на чл.5.

      Изтриване
  11. Майка съм на две деца и двете ваксинирани.
    Преди 3 години,когато синът ми бе във възрастта за имунизация,имаше истерия по една национална телевизия за тежкото състояние на дете след поставяне на ваксина.Едва след няколко предавания се разбра, че детето е било със съмнение за настинка, но все пак е ваксинирано. Т.е.детето трябва да е здраво.А колко от нас ЛИЧНО познават някой,пострадал от ваксина?
    Поздравления за хубавия блог въобще и за позицията ви по различни въпроси .

    ОтговорИзтриване
  12. Не съм майка, а баща на две деца. Проблема не е във ваксините.Проблема е в системата на здравеопазване, в образованието, в мизерията. Сина ми е алергичен и съм треперил от страх, когато трябваше да приема специални ваксини. Но нито за момент не ми е идвало наум да откажа ваксинирането. Защото съм образован и защото мога да предвидя алтернативните опасности. Приветствам позицията на Ралица. Дори и само заради факта, че разобличава една фанатична позиция, която както всеки фанатизъм е опасна.

    ОтговорИзтриване
  13. Аз пък съм метеоролог, имам и известен опит в биофизиката. По мое виждане ГМО и глобалного затопляне си приличат по две неща - първо шепа хора разбират за какво става дума, но всички останали го обсъждат особено компетентно и второ всички зелени кифли (и кифладжиите които искат да ги оправят) правят протести по темата.

    Подозирам, че с ваксините е същото. Ваксинирам сина си стриктно, вярвам напълно на личния си лекар и НИКОЙ В СЕМЕЙСТВОТО МИ НЕ Е БИЛ ЖЕРТВА НА ЛЕКАРСКА ГРЕШКА. А, да и не използвам държавни болници, защото знам, че здравето е скъпо удоволствие, пък и имам частна здравна застраховка. Завиждайте ми, БГ-мами. :-P

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. поне 1 име си напиши бе времевецо!

      Изтриване
  14. Съвсем основателни са притесненията за ваксината за така наречения " свински грип " , а не изобщо против ваксините , които премахнаха много опасни заболявания /дифтерия ,полиомиелит ,рубеола и много други /. Има достатъчно данни и информация че "епидемията от свински грип" е едно активно мероприятие на големите фармацевтични фирми и което е още по лошо СЗО . Имаше някакво разследване но нещата се потулиха . Стана ясно че ваксината е разработена преди "епидемията " и планирана за нея . Самата ваксина НЕ е изследвана за вредни ефекти .

    ОтговорИзтриване
  15. Може ли някой да каже какво е съдържанието на ваксините съотношение на субстанции.И какво съотношение между тях е полезно за хората. И тогава може да спорим.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. http://blog.zepir.com/bg/blog/view/id/55/Vytreshen-chovek-pravi-shokirashti-razkritiia-za-vaksinite.html

      Изтриване
  16. Тези мами били много грижовни. Освен да заменят памперсите с пелени, да не ги хранят с нищо, което е съмнително (тоест да не ги хранят дечицата), да премахнат веднъж завинаги тези лоши спринцовки и ако е възможно и лекарствата като цяло. С раздни билки ще вършат чудеса. Е, ако недай се Боже нещо се случи с бебока, ще си направят следваща вуду-кукла, с която да си правят опити. Не е фатално.

    ОтговорИзтриване
  17. Ицо и ти ли си човек или мислиш се за нещо друго не знам. Но ти отговор не даваш а витаеш в самата си отроба. Дано ме разбереш.

    ОтговорИзтриване
  18. Ралица Ковачева - може и цял живот да учите но това не значи че го разбирате. Обяснете ми психичните болести защо не ги лекувате а само притъпявате визуалните последствия. От какво е причинена тя.

    ОтговорИзтриване
  19. Аз лично си ваксинирам децата и смятам, че отказът от ваксинация е дълбоко антисоциално решение. Също ми се струва особено притеснително, когато съпротивата срещу ваксините става организирана и се превръща в движение.
    Но според мен истерията срещу ваксините, на която сме свидетели в момента в България, е симптом на недоверието на пациентите към българското здравеопазване в частност и към институциите изобщо - недоверие, за което едва ли можем да виним хората.
    Вярно е, че ваксинационните календари в различните европейски страни се различават, но общото е, че на повечето места ваксините се слагат по-късно и че не са задължителни, а се основават на принципа на информираното съгласие. Опитите за принуда според мен само ще задълбочат проблема, трябва да има информационни кампании и диалог - всички родители искат децата им да са здрави.

    ОтговорИзтриване
  20. Аделина, защо мислите, че отношението ми към ваксините е повлияно от БГ-мама? Много е елементарно във всеки противник на ваксините да разпознавате скучаеща новоизлюпена майка с постродилен синдром, която по цял ден чете форуми.
    Искам да попитам Вас и всички привърженици на ваксините: АКО ЕДНОТО ВИ ДЕТЕ Е УВРЕДЕНО ОТ ВАКСИНА (ДОТОЛКОВА, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ИМА САМОСТОЯТЕЛЕН И ПЪЛНОЦЕНЕН ЖИВОТ), БИХТЕ ЛИ ВАКСИНИРАЛИ И ДРУГОТО СИ ДЕТЕ?
    Асоциация Аутизъм обединява родители на аутистични деца от цяла България. Познавам много от тях - лекари, адвокати, журналисти. Някои от тях са водили децата си в най-големите центрове за диагностика и терапия на аутизъм в света. НИТО ЕДИН ОТ ТЯХ НЕ ВАКСИНИРА ОСТАНАЛИТЕ СИ ДЕЦА...
    Преди нещастието, което сполетя детето и цялото ми семейство, дори не съм и помисляла да се съмнявам в ползата от ваксините. Народът го е казал много точно: "Сит на гладен не вярва!"
    А знаете ли, че СЗО има определен допустим процент на увреждания от всеки тип ваксина? Той се движи между 2 и 5. А ако в тези проценти попадне Вашето дете? А знаете ли, че GP имат под ръка формуляри, които попълват при всеки случай на увреждане от ваксина, и в които е предвиден широк спектър от симптоми (от обрив и гърч до парализа и възпаление на мозъка)? Въпросният формуляр може да се види от всеки в нета - той е неразделна част от Наредбата за имунизации и Инструкциите за провеждането им в РБ.
    На никого не пожелавам нашата съдба - роди ни се здраво и жизнерадостно дете, което след ваксината спря да говори, да се смее, да общува, да се пази от опасности...
    Не всичките ми познати са против ваксините, но никой, който познава състоянието на детето ми, не е и помислил да ме критикува, че не поставям ваксини и на второто си дете... Та кой родител би застрашил здравето на детето си?

    ОтговорИзтриване
  21. Имам три деца и две внучета. Всички сме ваксинирани и никой по никакъв начин не е пострадал от ваксините. Хепатит, туберкулоза, морбили, дифтерит, тетанус, коклюш, детски паралич и т.н.... За всички тях има ваксини. И слава богу! Някои хора не си дават сметка колко опасни са тези болести за неваксинираните хора. Няма опасност от усложнения, ако детето е напълно здраво. Опасно е ако не е ваксинирано и се зарази с такава болест. Тогава какво ще правят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я кажи как разбираш, кога едно дете е "напълно здраво".И какво ще стане, ако сгрешиш.

      Изтриване
  22. "А знаете ли, че СЗО има определен допустим процент на увреждания от всеки тип ваксина? Той се движи между 2 и 5. А ако в тези проценти попадне Вашето дете?"
    Знам за риска и го приемам в името на това, което смятам за правилно.
    Може да прозвучи жестоко, но какво би станало при една епидемия с останалите между 95 и 98% ако не са ваксинирани?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво толкова се притеснявате бе селяци! Нали вашите деца са ваксинирани.

      Изтриване
    2. Притесняваме се от вас, гражданите. Дето вместо да си заведат детето на лекар, клечат по цял ден във форумите и питат другите "градски" майки с какво биле да лекуват детето си.

      Изтриване
    3. http://blog.zepir.com/bg/blog/view/id/55/Vytreshen-chovek-pravi-shokirashti-razkritiia-za-vaksinite.html

      Изтриване
  23. едно от хубавите неща на безумията които творят част от бг-мамите /най-кресливата и глуповата част/ е че скоро вече никой няма да им обръща внимание за поредната паника, която се опитат да вдигнат

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво voxy! Жена ти и тя ли е креслива, глуповата и паникьорка?
      Ако мислиш такива работи за нея, сигурно е,че вече ти слага рога с някой, който и казва,че е красива, умна и благородна.
      Ако си жена, интересно ми е, защо толкова много се мразиш.

      Изтриване
  24. Противниците на ваксините са неграмотни и прости хора. Такива хора не заслужават да мат деца.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Комплексари да искаш, ама поне и малко акъл да имахте да оборите логично злобната си теза!

      Изтриване
    2. http://blog.zepir.com/bg/blog/view/id/55/Vytreshen-chovek-pravi-shokirashti-razkritiia-za-vaksinite.html

      Изтриване
  25. Хм... Не виждам как може да имате нещо против всеки да има свободен избор!
    Един родител избира детето му да е ваксинирано. Друг родител избира детето му да НЕ Е ваксинирано. Неваксинираното се разболява - по какъв начин болното, неваксинирано дете пречи на ваксинираното?

    Нали ваксината го пази...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да,ама НЕ ГО ПАЗИИИИИИИИИИ

      Изтриване
    2. За това се казва колективен имунитет!!!

      Изтриване
  26. ваксинирането е медицинска профилактика. прави се, за да се предпазваме от болести. не е концерт по желание, нито лечение. има задължителен характер, защото иначе не работи. (1 не-ваксиниран заразява много ваксинирани). програмите са работа за професионалисти. самото им обсъждане от аматьори и глуповато, а за някаква демокрация е малоумно дори да се мисли. иначе още щяхме да мрем като мухи от чума или, да речем, от холера.
    а сега само спонтанното невежество и бездънна простотия ни тормозят...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ето какво казва един професионалист: http://blog.zepir.com/bg/blog/view/id/55/Vytreshen-chovek-pravi-shokirashti-razkritiia-za-vaksinite.htmlо

      Изтриване
  27. Познавам две жени,които някога са направили избора,първородните им деца не бъдат имунизирани.Едната е моята свекърва-лекар по професия,другата-майката на мой приятел и съученик-също лекар.Детето на свекърва ми е починало на 4-годишна възраст,а братът на моя приятел-на18 години,след тежко и мъчително боледуване...Щяха да живеят,ако майките им не бяха решили да им спестят ,,възможни странични ефекти".

    ОтговорИзтриване
  28. Извинете, но как точно неваксинираните деца заразяват ваксинираните? Нали ваксинираните имат изграден имунитет, благодарение на ваксината? Не съм част от форума на bgmama и не съм го чела, но вече гледам четвъртото си дете и не го ваксинирам (освен основните ваксини до навършване на 1 година). Твърдя, че изборът ми е информиран, защото благодарение на Интернет имах възможност да се запозная с много "за" и много "против" и да взема решение. Всичките ми деца са изключително здрави, боледуват много рядко и леко изкарват гриповете. А относно дискриминацията на неваксинираните деца за прием в детска градина, си мисля, че това щеше да е проблем, ако живеехме в държава, в която се спазват законите. Ние обаче не живеем в такава държава...Никога не съм имала проблем да записвам децата си в градина и в у-ще, независимо от това, че не са ваксинирани...Когато отидох при личния си лекар, тя попълни имунизационният календар на детето, независимо че и казах, че не съм го водила за ваксинации. Така че, тази дискусия може и да се окаже излишна...Кучетата си лаят - керванът си върви...

    ОтговорИзтриване
  29. "Твърдя, че изборът ми е информиран, защото благодарение на Интернет имах възможност да се запозная с много "за" и много "против" и да взема решение."

    Ако интернет ви е основният източник на информация и замества лекаря ви... не знам за какъв информиран избор говорим... Защо не се срещнете с няколко специалисти (хора, специализирали по тези заболявания, а не личния ви лекар), обсъдете въпроса с тях, претеглете всички плюсове и минуси... може и да видите нещата по нов начин, знае ли човек

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами ето какво разказва един човек участвал в създаването и изследването на ваксините: http://blog.zepir.com/bg/blog/view/id/55/Vytreshen-chovek-pravi-shokirashti-razkritiia-za-vaksinite.html

      Изтриване
  30. Недоверието към ваксините ми е породено от опита ми с моето дете. В продължение на 6 месеца от деня след ваксината се мъкнахме по доктори-всяка седмица, понякога и по 2 пъти на ден, без някой да може да ни помогне.Не мога да опиша целия стрес, на който беше подложено цялото ми семейство.
    Ралица, твоят майчински инстинкт какво би казал в този случай?
    80-90 % от майките, които не ваксинират децата си, са майки на деца, пострадали от ваксините.По-информиран избор не мога да си представя.
    Радвам се, че се вдига шум по тази тема, защото на мен пък ми омръзна от репортажи в полза на ваксините.

    ОтговорИзтриване
  31. само да обясня накратко как ваксинираните страдат от неваксинираните, просто защото коментарът е мой. имунитетът е сложен въпрос и специфичен за всяко заболяване. в някой случаи е траен (за цял живот), а в други - не. да се информирате и да прецените плюсовете е все 1 да конструирате космическа совалка. не става с нет. децата са си ваши, имате право да решите вие. но решението ви не е задължително да е правилното. например аз не бих се ваксинирал с противогрипна ваксина - не виждам смисъл. но не бих си спестил противобясната в никакъв случай (ако ме ухапе куче или гризач).
    и двете са ваксини, но нямат нищо общо като решение. пак казвам - това е работа за про, не може аматьор да се "информира".

    ОтговорИзтриване
  32. Абе защо им се връзвате на тези кокошки? Снесли по някое и друго яйце и гордо кудкудякат. Мами... Да си заминават в пещерите. Пфу!

    ОтговорИзтриване
  33. Струва ми се, че колкото и да знае човек, не знае всичко, че повечето ни решения (дори и тези, които смятаме за информирани) се базират на "скок на вярата". В този смисъл майките, които предпочитат ваксината и майките, които я демонизират не се различават кой знае колко.

    Ако неваксинирани деца биват допуснати в детската градина, как ще навредят на ваксинираните - нали ваксината ги предпазва? Ако няма опасност за ваксинираните, тогава защо майките им са против? Не вярват във ваксината ли? Ако не вярват, тогава защо си ваксинират децата?

    Не е лесно да се определи чия е отговорността за родените в тази страна деца - на родителите им или на държавата.

    ОтговорИзтриване
  34. Колко злобни и прости същества пишат каквото си искат! На нечовешки глупавата душа, която написа "Такива хора не заслужават да ИМАТ деца." бих й казала да внимава какво пожелава, защото рано или късно всичко се връща, ако не при теб, то при децата ти! Вместо да отделя време за писане из разни безмислени блогове, да отдели малко време да се ограмоти /поне от към правопис, то е ясно, че другото е невъзможно/.
    Абсолютно подкрепям петицията за информиран избор!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само не разбрахме кой форум ще ви "информира" избора...

      Изтриване
  35. Ха,ха,ха.Как е агонията?Продължава бавно и тежко.
    Още малко остава и няма да има нужда от такива словоизлияния на душата.

    ОтговорИзтриване
  36. Всеки човек има право на избор.Кой по добре от майката познава собственото си дете. Коментарите са излишни.Никой до сега не отговори на моя въпрос. Какво съдържат ваксините.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ето , прочетете статията и ще разберете какво съдържат някои от тях: http://blog.zepir.com/bg/blog/view/id/55/Vytreshen-chovek-pravi-shokirashti-razkritiia-za-vaksinite.html

      Изтриване
  37. Твърдо против ваксинирането след като изгледах Vaccination - The Hidden Truth / Ваксинациите - скритата истина (1998) от http://kolibka.com/
    Още един експеримент, който след данните които днес има, си е поредното престъпление на фармацевтичната индустрия.
    Съжалявам, че са ме ваксинирали... навремето. Когато имам деца, няма да ги ваксинирам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо съжаляваш,че си ваксиниран......те понякакъв начин увредиха ли те?

      Изтриване
    2. Ами в http://kolibka.com/ има и "документални" филми за за великани населявали земята, за гномове и елфи. Ти на тях също ли вярваш?

      Изтриване
  38. Според мен информиран избор значи да не се влияеш от частните случаи (приятели, познати, съфорумци), а да погледнеш съответните статистики. Малко след като сложих на детето си приорикс (или беше инфрарикс, не помня вече) четох в интернет потресаващи случаи на бебета, починали от мозъчен оток. Четох изповедта на един пострадал баща и плаках със сълзи. Когато погледнеш статистиката обаче, починалите са 5 деца на 8 милиона ваксинирани. Въпросната ваксина е срещу 4 много разпространени детски болести. Направили ли сте си труда да видите какъв процент усложнения има при едно просто морбили? А какви са последствията? Парализа, глухота и какви ли не ужасии. И аз съм чувала за хора пострадали от ваксина, но сравнително често виждам и хора които влачат парализиран от детски паралич крайник. Освен това между отделните ваксини има много голяма разлика. Лесно е да се провери имат ли алтернатива на държавните ваксини и дали те са по-малко опасни. Между 1 и 3 процента от ваксинираните не изграждат имунитет. Така че бг-мами, помислете за това че вашето неваксинирано дете може да ослепи ваксинираното си приятелче. И последно, някой да помни едрата шарка? Тая лоша световна конспирация взе че я затри.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Така че бг-мами, помислете за това че вашето неваксинирано дете може да ослепи ваксинираното си приятелче" - ама нали като е ваксинирано детето не може да се стигне до тежки последици от тези болести??????? Какво ослепяване? Иксате да кажете, че ваксината има ефект само ако комуникираш със имунизирани хора ли????? Боже колко промит може да бъде човешкия мозък, който го мързи да се размърда.....

      Изтриване
    2. Написали са ти защо ваксинирано дете също може да се разболее! "Между 1 и 3 процента от ваксинираните не изграждат имунитет" ти неграмотен/а ли си? Заради няколко филма за конспирации в интернет правени от някой цървул за бързи пари отричате мнението на лекари и специалисти. Дали твоя мозък не е промит? Баба ми не е била ваксинирана и затова от 10 деца до пълнолетие са достигнали 4!

      Изтриване
  39. И за да не бъда голословна, ето ви немската статистика за морбили: 20 до 30% усложнения, от които 8% тежка диария (смъртно опасна за малки деца), 7% възпаление на средното ухо, 6% пневмония, освен това енцефалит, сепсис и тн. Смъртността в развитите страни варира от 1:10000 в западна Европа до 1:500 до 1:1000 в САЩ. Предполагам че България е по-близо до второто. Данните са от Роберт Кох институт. Морбили е само една компонента от четиривалентна ваксина.

    ОтговорИзтриване
  40. Пак ще питам кой ваксини какво съдържат.И има разлика голяма в съставките на ваксините сега и преди 20 години.Това трябва да се каже.

    ОтговорИзтриване
  41. http://de.wikipedia.org/wiki/MMR-Impfstoff
    Това е за който иска да се информира сериозно, а не да чете някакви шаманщини за световната масонска конспирация. Съжелявам само че е на немски.

    ОтговорИзтриване
  42. http://de.wikipedia.org/wiki/MMR-Impfstoff
    Това е сериозна информация за хора които предпочитат да се информират наместо да вярват в някакви подочути шаманщини за световната масонска конспирация. Съжалявам само че е на немски.

    ОтговорИзтриване
  43. Вторият коментар е излишен, извинете ме.

    ОтговорИзтриване
  44. Извинете,но не мога да не се сдържа да коментирам някои факти.
    В чужбината, и за двете деца попълних бланка, какви ваксини имат. Просто, за да е информирана яслата. Както попълнихме адреса си, телефона и подобни данни. Със или без ваксинни, приемат децата. По простата приичина, че те не са задължителни, а са препоръчителни.Има много деца, неваксинирани, поради религия или информиран избор. И защо ли първата ваксина тук се слага едва на 3тия месец? Преди това организма на детето не се товари. И както сама казвате, все пак има 90 % ваксиннирани. Защо си мислите , че в БГ ваксинираните ще са по-малко, ако имунизационният календар стане препоръчителен, и човек има право на избор за него и за децата си? Защо вие, сте имали право на избор, дали да махнете сливиците на детето си, и как да лекувате стабизма на другото? Т.е. направили сте информиран избор, независимо колко време ви е отнело.Защо други, да нямат право на избор по друг здравен върпос, независммо колко време отнема, да се информират?

    към Лазаров - тук има съдържанието на всяка една ваксина. Зъвалаям, не го намерих на Бг или Англ. но пак се разбира, наименованията все пак са латински.http://www.ssi.dk/sw291.asp

    ОтговорИзтриване
  45. А какво ще кажете за силийци в какво съотношение е полезен за човешкия организъм. И за някой психотропни съставки.

    ОтговорИзтриване
  46. Бих се съгласила с Вас ако детското здравеопазване в България беше като на Запад - тоест с акцент върху превенцията и личният съвет. Едно е да ти се обадят от кабинета на детския лекар и да ти напомнят че е време за профилактика и после в удобен за теб час докторът в личен разговор внимателно да ти разясни всички плюсове и минуси на една ваксина и съвсем друго да чакаш във вмирисана поликлиника притеснявайки се че отсъстваш от работа и неучтивата лекарка да те погледне едва-едва, защото в борбата за насъщния няма сили да ти каже едно здрасти, пък камо ли да отвори медицинско списание. Каквито и да са причините според мен отмяната на задължителните ваксинации ще доведе до масов отказ и масови епидемии. А след това масови усложнения и по-лошо. Една диария или пневмония при дете на 9 месеца не е чак толкова страшна, ако се хване навреме и се лекува добре. Който е лежал в българско детско инфекциозно отделение обаче, знае как лекуват там. Знае също какъв е капацитетът на повечето детски отделения и колко неоранизирана и некомпетентна е детската здравна помощ изобщо.

    ОтговорИзтриване
  47. До Лазаров: 30 mg/d силиций. Ако пиеш твърде много бира, вероятно поемаш повече, защото бирата съдържа доста.

    ОтговорИзтриване
  48. Бебета та пият много бира знам. Едно е да се пие друго е ваксината която е директна комбинирана с нежелани съставки.Какво е поведението на децата. А другото оставям за размисъл.

    ОтговорИзтриване
  49. Нищо не разбрах. Във ваксините ли има силиций? И какви са тия "нежелани съставки"?

    ОтговорИзтриване
  50. Васините помагат да но има съставки на силиций и психотропни вещества които деистват на психиката на човека. Те са добавка във ваксината. Когато е в голяма доза приспива.

    ОтговорИзтриване
  51. Статията е добра, но не знам дали може да помогне на немислещите.

    ОтговорИзтриване
  52. До г-жа Илиева от Аделина. Вижте, както казах и първия път, трудно може да се посочи аргумент при случай като Вашия. Не съм специалист и не мога да кажа. Но, логиката, че винаги можем да попаднем в процента на изключенията не е достатъчно убедителна, за да не предприемем дадено действие, за което единодушно е взето решение, че е задължително. Защото тази логика е безсилна пред ситуации като "Чернобил" например и последствията от катастрофата. И още много неща можем да кажем.

    Най-хубавото обаче в цялата работа е, че все пак говорим за това. А, както по-горе някой беше споменал съвсем правилно, очевидно истерията е следствие на пълното недоверие към здравеопазването в България. Напълно основателно.

    ОтговорИзтриване
  53. Кога ще се каже истината за ваксините?! Наскоро натровиха 3 деца в Добрич с протвохепатитната ваксина и едва ли са само толкова! Просто журналистите изнамериха трички. Колко увредени деца има от имунизации?! Докога ще се промиват мозъците на хората?! Защо никой не носи отговорност ако се случи нещо? Имам предвид ако настъпи нежелана реакция или увреждане, натравяне...БЕЗУМИЕ! И се оказва всъщност, че ваксините нямат ефект. Имунизирани се разболяха от морбили. И все пак ако са предпазени децата, в зряла възраст са с оголен имунитет, което е по- опасно да боледуваш от морбили, когато си на 30,40 например. КОЙ ЩЕ КАЖЕ ИСТИНАТА ЗА НЕЕФИКАСНОСТТА И ВРЕДАТА ОТ ВАКСИНИТЕ???!!!

    ОтговорИзтриване
  54. Всеки средно интелигентен човек, ако вземе да си направи труда да прочете листовката на всяка една ваксина, би трябвало да му светне някаква лампичка...така наречените странични ефекти, които уж рядко се случвали са, лично според моята преценка, толкова страшни колкото и самата болест срещу която е ваксината! Производителите, естествено, за да си вържат гащите са изредили всичко, че да не вземе някой да ги съди, че не е бил предупреден. В крайна сметка всичко е написано черно на бяло. Е за аутизма са си спестили, но след някоя и друга година и него ще го напишат там, на листовката. Но родителите сляпо се доверяват на педиатрите и дори не си правят труда да прочетат какво хакат на невръстните си деца. Признавам, че в началото треперех и се съгласявах и аз. Повече не мога да играя на тото с живота на детето си и да се надявам да не се случи на мен. А и не разбирам защо ще ви е страх от моето дете, понеже не било ваксинирано, ами нали вашите са ВАКСИНИРАНИ и са предпазени от страшните болести или може би се съмнявате в ефективността на ваксините!?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Госпожо, ако прочетете страничните ефекти на парацетамола, аспирина или аналгина, дори на вит.С - не мога да се сетя още по-масови лекарства - сигурно ще получите нервна криза!
      Колкото до аутизма - прави ми впечатление, че е много "на мода" през последните години! Всяко умствено отклонение е кръстено "аутизъм". Направо звучи гордо! По-скоро се замислете как и защо обществото не иска да приеме децата със забавено развитие. Вместо това всички такива са "аутисти" , за да намерят своето място под слънцето.

      Изтриване
  55. Ами прочетете листовката на всеки един антибиотик. Ако си бяхте направили труда да прочетете малко статистика, драга г-жо, щяхте да видите че на първо място по смърт от странични ефекти при деца стоят гълтаните като бонбони в България имуностимуланти. Никой не отрича страничните ефекти на ваксините. Само че възможните усложнения от болестите са много по-чести и страшни. А за съжаление от 2 до 5 процента деца не развиват пълен имунитет след ваксинация. И част от тези деца ще пострадат, когато заради разни недочели "разбирачи" плъзне епидемия. Няма нищо по-страшно от войнстващо невежество.

    ОтговорИзтриване
  56. Никой не обърна внимание на коментара на Лазаров, а в него се крие истината - НОВИТЕ ДЕТСКИ ВАКСИНИ, ВСИЧКИТЕ СА ПРОИЗВЕДЕНИ НА ОСНОВАТА НА ГМО/ГММ ТЕХНОЛОГИЯ!!!
    За това има толкова много странични действия и усложнения.Слава Богу, че децата ми са достатъчно големи и по мое време ваксините не бяха бомба с неизвестен периметър на поражение. Истината е, че фармацевтичната индустрия смята предимно финансовия ефект и всичко друго е на заден план. Пример: Спряха хинина, който беше на пазара от стотици години, поради "съмнения", че е канцерогенен и пуснаха ниско ефективния /ще си го пиете цяла седмица/, но за сметка на това по-скъп парацетамол, който даде алергични реакции при половината деца на хората около мен ...
    Не мога да виня хората които отказват да ваксинират децата си и аз самата отдавна нямам никакво доверие, нито на фармацевтичната индустрия, нито на тъй наречените "лекари", които битуват в българските здравни заведения.

    ОтговорИзтриване
  57. Пиша и аз като майка с ваксинирани до момента деца, едното доскоро с хроничен тонзилит, другото със слънчева алергия.
    Ако имах право на избор, може би бих била единствено полиомиелит, и никога и в никакъв случай ДТК и МПР.
    Към авторката на блога. Адмирации за добрия стил на статията и лошите познания относно ваксините, световните статистики откъм епидемии. Показателен е ежемесечния ви абонамент за стрептокок, при това със съпруг лекар. Дъщеря ми е лекувана по подобна схема с микробиологични посявки и си гълташе чинно антибиотиците цели пет години. Е, спряхме антибиотиците, изпихме няколко пъти едно и също хомеопатично лекарство и диагнозата изчезна. Малкото ми хлапе получи алергията десет дни след последния пентаксим, като на предходните приеми имахме дни неутешим и неповлияващ се плач. ВЕЧЕ СЪМ ДОБРЕ ИНФОРМИРАНА, за сметка на вас. Жал ми е, повярвайте ми....
    Омръзна ми да слушам как 30-40 случая годишно с тежки постваксинални усложнения не са нищо в името на обществото!!! Ако това са вашите деца, друга песен ще запеете. На всичкото отгоре държавата не прави нищо за тези пострадали семейства! Предлагате ми превантивен биологичен продукт за ЗДРАВОТО ми дете с риск то да се инвалидизира или да умре....С какви очи??? На всичкото отгоре ми го блъскате с тимерозал, алуминий, рекомбинантни ДНК структури и т.н. Разработвате ми ваксини върху маймунски бъбреци, абортирали човешки зародиши....Тези фетуси бог знае по каква причина са изхвърлени от организма, а вие работите с тяхно ДНК?!?! Наглост! Направете чисти ваксини, тогава ще помисля, обещавам.

    ОтговорИзтриване
  58. Защо все повече родители отказват задължителните детски ваксинации


    Напоследък в медийното пространство все по-често срещаме информация за нарастващия брой родители, които отказват ваксини за децата си. Това е въпрос, върху който всеки родител би следвало да се замисли, твърдят в писмо до медиите от www.svobodenizbor.bg

    Напоследък родителите все повече се затрудняват да определят кое е най-добро за тяхното дете. Липсата на обективна информация е основният проблем, с който се сблъскват те. Засилва се недоверието в отговорните институции, които изнасят информация, противоречаща на преките наблюдения на родителите. Статистическите данни, които се предоставят са едностранчиви и са свързани с имунизационното покритие на населението, възникналите епидемии, а данни за постваксинални реакции и усложнения от ваксините не са достъпни, се твърди в писмото.

    Родителите, които са разтревожени от предишни постваксинални реакции на своите деца и желаят да получат от лекаря полагащата им се по закон информация, са обвинявани в безотговорност, което още повече засилва недоверието към ваксините. Лутайки се и търсейки информация, те са принудени да обсъждат страничните реакции помежду си в търсене на истината. Чувстват се манипулирани и объркани.

    Отговорността на лекарите да информират за всички възможни последствия от дадена ваксина е формална, поради задължителния характер на ваксините. Тази зъдължителност е причина и за зачестилата напоследък практика с вписването на непоставени ваксини в имунизационните картони на децата. Това би следвало да е сериозно основание за тревога сред компетентните органи. Никой не знае какво е реалното ваксинационно покритие в момента в България, кой е ваксиниран и кой не. Това от своя страна води до изопачаване на статистиката, при което се правят неверни изводи и заключения на база вписаните, но не и поставени ваксини. А това вече е нещо, което може да повлияе негативно не само на общественото здраве, но и да доведе до погрешни изводи относно ефикасността на ваксините.

    Държавата не носи никаква отговорност за нещо, което задължава родителите със закон. Законът не предвижда компенсации и обезщететия при усложнения вследствие на ваксинация, както е във всички европейски държави и Америка.

    Въпреки че вероятността от усложнения е много малка, в България не се правят тестове, с които да се доказва дали съответната реакция е причинена от ваксина. А и липсата на законова отговорност от страна на държавата прави тези тестове безсмислени. Не случайно в цивилизованите (правови) държави съществува регламент за отказ от ваксина, който е официален документ и се предоставя на родителя, след като получи полагащата му се информация.

    Родителите са на мнение, че високото имунизационно покритие в страната трябва да се постига като се спазва изключителното право на пациента за информиран избор и на базата на адекватна информационна кампания на държавно ниво. Затова тяхната петиция www.svobodenizbor.bg има единствената цел ваксинирането да стане отговорност на родителите съвместно с личните лекари. Освобождаването от отговорност на която и да е от страните не е най-доброто за нашите деца, се коментира в писмото.

    ОтговорИзтриване
  59. Убеден съм, че авторката не си знае правата като гражданин на РБ.

    Съжалявам, но общуването със себеподобни във форумите, четенето на мемоарите на майки– хипарки и облъчването от учили или не чак толкова хомеопати, не е предпоставка за информиран избор тя май ги познава тези майки???

    ОтговорИзтриване
  60. Ако има лични наблюдения за това какво става в една съвременна болница в България, или там работи ваш близък, без да е лекар, нещата, които може да се разберат там, може да са просто потресаващи.
    Това във връзка с упованието в лекарското съсловие - мисля, че напоследък силно е намаляло доверието в него, и за това има причини!
    За финансовата изгода на фармацевтични фирми и така наречената "епидемия от свински грип" - беше започнало разследване - и то не от форума бг-мама. (Там между другото участват и български гражданки с висше образование и даже с..научни степени!)

    Ако в международна конвенция, ратифицирана от Република България пише, че:
    "Член 2. Върховенство на човека
    Интересът и благото на човека имат преимущество над интереса на обществото или този на науката."

    и

    "Член 5. Общо правило
    Всяка интервенция, свързана със здравето се извършва само със свободното и съзнателно изразено съгласие на заинтересованото лице.
    Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове.
    Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки момент.
    "
    (Целият текст тук: http://www.paragraf22.com/pravo/drugi/konvencii/1560),
    TO позоваването на липса на медицинско образование е пълен нон-сенс във връзка с правата на гражданите!
    Правата на граждани на България не трябва да зависят от нивото на тяхното образование:
    член 6 от Конституцията!:
    "(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
    (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние."

    В момента по закон българските граждани са задължени да се ваксинират, въпреки страничните ефекти - може да се прочетете и Приложение №10 към чл. 20 от НАРЕДБА №15 от 12 Май 2005 г. ЗА ИМУНИЗАЦИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - http://svobodenizbor.bg/bg/VREDI-OT-VAKSINI

    Също така няма фонд за обезщетения вследствие на трайна нетрудоспособност - в Русия това е 10 минимални заплати месечно!

    Ако има нарушени права на граждани, съвсем логично е да търсят защита на правата си!

    Според мен реакции на представители на лекарското съсловие или техни близки са понятни:
    1. Оспорва се компетентноста и правото на лекаря да "лекува" - психологически фактор ("аз съм учил 6 години, те ще ми казват...")
    2. Финансова заинтересованост - Българските болници са търговски дружества, ако повече хора отказват лекарски услуги, по-малко процент от клинични пътеки ще получава медицинския персонал на различни нива - за лекари в някои болници това може да надхвърли сумата от 10000 лв. месечно! Как да вярваме ще всички лекари се стремят да нямат пациенти? (не твърдя, че няма такива, но колко са те?)

    Освен това във връзка с "ефективността" на официалната медицина, все повече хора се интересуват и от алтернативни системи за лекуване, а такива има и то с доказана ефективност.

    И в заключение, г-жа Ковачева, бих ви призовал към повече обективност и разширяване на запознанството с ..фактите, такива, каквито са, а не както твърди един или друг лекар по мотиви, етичността или законността на които, ... предпочитам да не коментирам.

    ОтговорИзтриване
  61. Авторката е със специалност ТЕЛЕкомуникации- оставете я да се ваксинира!!!

    ОтговорИзтриване
  62. Едно време представителите на църквата, изхождащи от убежеднието си, че са прави наказали жестоко, хората дръзнали да кажат, че земята е кръгла.
    Забележете, свещениците може да са "учили" повече от вашите шест години.
    А тези същите твърдо убедени в правотата си май и не са приели съвременната медицина така изведнъж.
    А сега "докторице" направи си аналогията.
    Напълно сигурна ли си, че сега сте пак от правилната страна.
    Прогресът на този свят се дължи в най-голяма степен на правото да избираш или на СВОБОДАТА.
    Вашите деца били в опастност от нашите ? ......
    Ами тогава нашите да ги затворим в лагер а?

    Също така след като недокторите нямат право да говорят за медицина, от утре забранете на вашия съпруг да обсъжда политика, футбол, жени, и какъвто и да е друг аспект от живота за който няма образователен ценз.

    Венцислав Николов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прав си! Следващия път като се разболея ще отида при депутат или футболист да ме лекува. За такива като теб средновековието е много добро място за живот!

      Изтриване
  63. Павлина Радкова23 април 2010 г. в 18:12

    Да се ваксинираме казвате,нищо работа,ако детенце после вземе,че се увреди и стане растение,нищо че за него и близките му живота ще свърши(от болница в болница,в търсене на бялата лястовица)-важно е обществото да е добре.Колко от вас ваксинираните без последици помогнахте на дете,което цял живот ще бъде труп на легло и то,и семейството му ще тънат в мизерия,защото са се жертвали за общото благо?Колко от вас не чукнаха на главите си-пази боже да не се случи и с мен,когато се разминават с такова дете по улиците?!Колко от вас погледнаха в очите на парализирано от ДТК ваксина дете,което жално гледа как тичат връстниците му?
    Колко от вас са помислили,ако попаднат в групата на некъсметлиите какво ще правят с увреденото си дете в тази скапана държава,за която децата с увреждания и семействата им са невидими и помощ няма отникъде?!
    За протокола-синът ми е дете с увреждане без нито една ваксина,за 13г многократно е бил в контакт с деца,които са били болни в момента на контакта с него от болест срещу която са ваксинирани и не е боледувал от никоя от тези болести.Покрай увреждането му обаче се запознах с много "изключения" на ваксини,повечето хора дори нямат идея колко са мноого.
    Не съм лекар,не ми и трябва,защото знам едно-може шанса за гаф с ваксина да е ,ако щете и 1:1 000 000 000,но когато знам,че това може да е моето дете-мерси,ще минем и без тази благинка наречена ваксина,защото аз ще трябва да живея с последствията,не съседа,не обществото,а в приказната ни държава след моята смърт увреденото ми дете няма да отиде в дома на нито един от вас,а в кочина като Могилино.

    ОтговорИзтриване
  64. ето един лист с неща, които ги има във всяка ваксина.
    * aluminum hydroxide
    * aluminum phosphate
    * ammonium sulfate
    * amphotericin B
    * animal tissues: pig blood, horse blood, rabbit brain,
    * dog kidney, monkey kidney,
    * chick embryo, chicken egg, duck egg
    * calf (bovine) serum
    * betapropiolactone
    * fetal bovine serum
    * formaldehyde
    * formalin
    * gelatin
    * glycerol
    * human diploid cells (originating from human aborted fetal tissue)
    * hydrolized gelatin
    * mercury thimerosol (thimerosal, Merthiolate(r))
    * monosodium glutamate (MSG)
    * neomycin
    * neomycin sulfate
    * phenol red indicator
    * phenoxyethanol (antifreeze)
    * potassium diphosphate
    * potassium monophosphate
    * polymyxin B
    * polysorbate 20
    * polysorbate 80
    * porcine (pig) pancreatic hydrolysate of casein
    * residual MRC5 proteins
    * sorbitol
    * tri(n)butylphosphate,
    * VERO cells, a continuous line of monkey kidney cells, and
    * washed sheep red blood
    Simian Virus 40 (SV 40) and that SV 40

    ОтговорИзтриване
  65. много сте крайна, това е моето мнение, дано не се случи нещо на всичките ви деца от ваксините, тогава ще ви питам какво ще правите .... както и да е , да сте жива и здрава !!!
    М.Пехливанов

    ОтговорИзтриване
  66. Скъпа Ралице, мъдрите хора казват, че за да си обективн трябва да се запознаеш със всички гледни точки. Аз лично мога да твърдя това за себе си. Преди време моята позиция беше абсолютно същата като вашата - не признавах нищо друго освен съвремената медицина, ваксините бяха най-голямото благо давано на човечеството, чинно се имунизирах и ре-имунизирах, та слагах и това, което беше препоръчително! След това най-големият учител - живота - реши, че трябва да мина и от другата страна! Детето ми пострада от това "медицинско благо" и единственото, което направиха лекарите е да вдигат рамен и да казват: "Ами случва се, то го пише и в листовката на ваксината". Прочетох листовката, след листовката прочетох и куп други книги (не от inet, а книги), така се запознах и с другата страна! Мога да заявя, че съм обективна и от тази позиция смятам, че човек трябва да може да избира дали да сложи ваксина на детето си или не.
    Хайде сега Ралица, преди да ми отговорите на поста отидете и вие лично от друга страна и после ще говорим!

    ОтговорИзтриване
  67. Не мога да разбера как така нито един защитник на ваксините не вижда случаите (да речем само тези от БГ мама) на пострадали след ваксинация деца???
    Омръзна ми да го повтарям, но явно ще се наложи докато престанете да говорите, че сме били хипарки и тем подобни глупости: БЕБЕТО МИ СЕ ЗАДУШИ НА 5 МЕСЕЦА СЛЕД 3-Я ПРИЕМ С ДТК (ТЕТРАХИБ). Знаете ли какво е да ви се задуши в ръцете 5-месечното ви бебе? При условие, че още на 2-я прием се появи секунди след убождането затруднено дишане от рода на хрип, който изчезна до 2-3 дена. Но на 3-я прием тези хрипове, появили се СЕКУНДИ СЛЕД УБОЖДАНЕТО НЕ СПРЯХА И ТОЙ СПРЯ ДА ДИША В РЪЦЕТЕ МИ. Сега, 2 години по-късно РИОКОЗ ме задължава да му бия друга ваксина. На въпроса ми дали може да ми гарантират, че нищо няма да му стане, ми отговориха, че аз разбира се, като родител (и съм чистокръвна българка) имам право да откажа. Първият въпрос на лекарката от Комисията за освобождаване от реимунизации там беше: От какво е болно детето? Ха, ама трябва да се разболее ли, за да го освободят от ваксиниация? Защото ако разбрахте, не го освободиха. ЗАЩОТО НЕ БИЛ БОЛЕН ОЩЕ.
    Е, само не ми казвайте, че вие на мое място ще си ваксинирате детето и ще се надявате да не му се случи нищо! Няма да ви повярвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. МИЛА, ЩОМ Е ПРОЯВИЛ не 1,а 2 пъти АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ Е НАПъЛНО ДОСТАТЪЧНО ДА ГО ОСВОБОДЯТ...!!! НЕ ИМ ВЯРВАЙ,ПОСЛУШАЙ МАЙЧИНИЯТ ИНСТИНКТ И ДА БЛАГОДАРИМ ЗА ЗНАЦИТЕ ОТГОРЕ =2-ТЕ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ,,,!!!

      Изтриване
  68. Всъщност, Ралица, сега видях, че статията е от 5.март 2010. До днес не бях чувала за теб, но след предаването Денят е прекрасен попаднах на твоя блог. Искаш да кажеш, че си имала време да се подготвиш по темата и не си го направила???!!! Ето това е Bulgaria today ... "журналист", който смее да се нарече такъв и дори сигурно и заплата взема. Ама се бяхте събрали все отбор - юнаци : псевдо журналисти и псевдо лекари...
    Съжалявам за грубия тон, ама престанете да тръбите как искате аз да си ваксинирам детето. Вие ако искайте по 20 ваксини на ден слагайте на Вашето. Никой не ви казва: Аз ти забранявам да ваксинираш детето си! Не си и помисляйте, че сте толкоз велики да си помислите, че може да заповядате на някой друг какво да прави!!! Нали вашите деца са ваксинирани и не могат да се заразят от нашите???!!!

    ОтговорИзтриване
  69. Това е глобална политика.Ваксините са единствения начин чрез тях да се въздейства върху психиката на човека.Попитах експерт по лекарствените субстанции.И онемях като ми каза че, приемат съставките на ваксините по това което е приложено Няма контрол върху състава на ваксините.Същото се отнася и за храната.Нивото е много ниско в днешната медицина.Няма любов и състрадание в тях е има исключения но те са единици.

    ОтговорИзтриване
  70. ралица сама казвате че не сте майка а журналистка-----еееееееееее какво да очакваме от вас

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да не дърпа дявола за опашката раличка...!

      Изтриване
  71. И аз гредах Денят е прекрасен. Направи ми впечатление, че Ралица е имала правото на избор и поемането на отговорност дали да рискува да оперира детето си или не. В случая разликата с ваксините е, че няма избор!!! Следователно няма и отговорности!

    ОтговорИзтриване
  72. Павлина Радкова1 май 2010 г. в 15:50

    Oхоо,избор няма,но отговорностите за родителите са повече от цифрите в математиката:
    1.Къде да лекуваш увреденото си дете така,че да не го доосакатят допълнително-пример:
    при получени изкривявания и контрактури при детска церебрална парализа на крака,ръце,гръбначен стълб се правят куп ортопедични операции,след които детенце става още по-зле и отивайки с него в чужбина разбираш,че лекарите тук(често специалисти с име в областта си) са унищожили и малките шансове които е имало за подобрение.
    2.След горното поемаш и отговорността на кой лекар можеш да се довериш,че наистина ще си свърши работата,така че вместо да изпише вежди да не извади очи.
    Огромна отговорност,защото ти не си специалист по всичко,а просто родител!
    3.От къде да вземеш средства за всичко от което се нуждае детето ти,защото ти вече не работиш тъй като няма кой да го гледа,а след увреждането и половинката ти(много често събитие) "отговорно" както институциите в България те е напуснала и оставила да се спасяваш сам.
    4.Изчерпвайки наличните си финанси започваш яка просия от близки,приятели,обществото(благотворителни кампании)за да осигуриш качествено лечение,което ще даде шанс за бъдеще на детето ти.
    5.След време потънал в мизерия,отчаяние и безизходица пред теб застава и отговорността кое от децата ти да отиде в институция за да не гладуват и двете-болното или здравото.
    6.Най-отговорно не спираш да си родител въпреки препядствията,защото увреденото ти дете е преди всичко дете-плаче,сме е се и те дарява с любов и щастие точно толкова колкото всяко едно дете може да дари на родителите си.
    Спирам за да не отегча авторката,защото сит на гладен не вярва(щом знак на равенство се слага между операция на сливици и възможността за тежки увреждания) и за да разбереш някои неща трябва лично да ги изпиташ на гърба си,а най-гадното в тази ситуация е,че страдат деца.

    ОтговорИзтриване
  73. здравейте!реших и аз да разкажа за моя опит с ваксините и как стигнах до решението да не ваксинирам второто си дете.познайте?ми защото първото ми е увредено от задължителните ваксини.още на 5 мес.дъщеря ми реагира след ваксинация/ве4е не си спомням какво то4но и инжектира ЛЛ,но едното беше орално,полио/.дъщеря ми направи бронхит.имаше и гърч,болнично лечение-ВМИ Пловдив лежахме по няколко пъти.по късно на година и 6 месеца отново бронхо вече пневмония. която премина в хронична. пристъпи през нощта,тичане по спешния детски център ,Вентолин, урбазон и др ,благинки на фармацията.синът ми не е ваксиниран след 5 месец и е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО здрав,мила ми госпожо Ковачева!.
    на мен не ми пречат ваксините,просто не ги потребяваме.

    ОтговорИзтриване
  74. Раличката или мъжа й вземат пари от цялата работа, затова изказва такова "компетентно" мнение. Прочетета книжката на Гълъбов - конспирация срещу здравето. Проблемът не са само ваксините всъщност. Фармацията и медицината всъщност имат интерес ние да сме болни. Защо всички над 20 годишна възраст страдаме от някакви болести. Да, ваксините предпазват от едикакво си... предпазват, дръжки! Щом като ваксинираните пак се разболяват от тези болести, значи не предпазват! Майките на ваксинираните явно искат всички да са ваксинирани, за да не се окаже накрая, че техните ваксинирани деца, са по-болни от неваксинираните. Явно някакво странно чувство на страх ги гони, че може и да не им е правилен много-много избора, ама всички като са ваксинирани и другите също ще имат странични ефекти, тогава ще се чувстват добре. И бих питал - какъв е смисъла да се ваксинира детето срещу нещо и после цял живот да боледува и да се чувства гадно и да го тъпчат с лекарства. Ми, ако му е писано, ще почине от едра шарка или някоя друга смъртоносна болест. Ама смъртността от тази болест ще е по-малко отколкото смъртността на ваксините. И определено ще е по-добре отколкото да се разболее от някаква тежка неизлечима болест вследствие от ваксина и цял живот да страда. Обаче една тайна - ако храните детето си правилно, с повече плодове и зеленчуци, карате го да спортува и спазвате добра хигиена - едва ли детето ви ще се разболее толкова лесно от някоя страшна болест. А ако се разболее - имунната му система бързо ще се справи с нея, или поне няма да се окаже фатално. Пък после ще има сигурен, естествено изграден имунитет за цял живот срещу тази болест. Запознайте се с алтернативните методи на лечение, прибягвайте до естествените средства на природата! Хапчетата са химия - помагат на едно, увреждат друго... после още хапчета, и така се въртите в порочен кръг. А фармацевтичните корпорации всъщност целят точно това. Ама като прочетете книгата на Гълъбов ще ви стане по-ясно. Ваксините също така се използват за намаляване на населението. Гледах скоро интервю на Бил Гейтс в интернет, където в презентацията човека спокойно си каза, или пък се изпусна... че се надява ваксините да ограничат драстичното увеличаване на населението, отнасяше се най-вече за Африка. Затова вместо да изградят канализация в Африка, да има вода за всички и т.н. да се подобри хигиената и начина на хранене, децата "благородно" се ваксинират постоянно да са здрави..... айде бе, прах в очите!
    Хора, отворете си очите !!!!
    Стига сте вярвали сляпо на доктори и т.н. Не предоставяйте здравето си в ръцете на някой друг (лекари, институции и др.), а разберете, че здравето е в собствените ви ръце!!!!
    Обективното мнение е, когато гледаш на нещата от две и повече страни и преценяваш. А не да ти кажат - "така трябва да направиш" и да си мислиш, че е прав човека, щото е нагъл и лъже за пари.
    Благодаря на Ралица за изключително тъпото мнение, защото ми дава възможност да накарам хората да се замислят :)
    "Вярвам на всеки, който търси истината... съмнявам се във всеки, който твърди, че я е намерил" ....така че не слушайте разни Ралици многознайни, ами сами преценявайте и търсете!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбрахме коя е Ралица, но не разбрахме кой е Гълъбов? Явно някой, който пише книги и ги продава...

      Изтриване
  75. Уважаема г-жо Ковачева,
    все пак ще бъдете ли така добра да отговорите на зададените Ви по-горе въпроси?
    Благодаря Ви предварително,

    ОтговорИзтриване
  76. Ралица Ковачева, ваксините със сигурност пречат на родителите на деца, увредени от ваксини, а такива деца за съжаление има. Родителите са писали са не само в БГ Мамма, писали са не само на български език, а и на много други езици, т.е. има такива родители и в БГ и по света. Това е факт.
    На мен също ми пречат ваксините, тъй като не желая да подлагам детето си на риск. Никой лекар не може чистосърдечно да гарантира, че няма риск при поставянето на ваксина.

    ОтговорИзтриване
  77. малеее...ебати докторките,направо дай им един автомат и им глей сиира...абе кой носи отговорност за здравето ви Вие или те , че ги слушате ?

    ОтговорИзтриване
  78. Докато давах на детето си различни "имуностимулатори" защото така е преценила педиатърката,детето ми не спря да се разболява, и не спирахме да пием анибиотиции сума други силни лекарства.В един момент си дадох сметка че намесата в природата си казва думата- спрях "имуностимулаторите",антибиотиците и изобщо лекарствата.Дори внимавам с какво го мажа.Бях изключително щастлива когато синът ми обяви че не харесва сандвичите на Макдоналдс и предпочита брюкселското зеле сурово от градинката на баба Васи...И вече виждам резултатите- не боледува както преди или пък ги преминава съвсем естествено .Сега е на 7г. и педиатърката всеки път ни подканя да се явим за ваксина...Не знам на кого и на какво да вярвам- това в което истински вярвам е че природата на човека трябва да остане чиста , без химия и ГМО,и всичко което в днешния ден се отрича за един може да е истина , за друг лъжа...Организмите на децата обаче са истински индикатори по отношение на това кое е добро за тях- наблюдавайте ги след всяка храна как реагират и ще разберете какво искам да кажа.Помислете само какво вмешателство в божиите същества и всичко това за ПАРИ!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  79. Какво би било да нямате само 1,2 дечица, а 7? Като пра-дядо ми? Защо нямате толкова? До 20-век ваксини не са слагани масово и въпреки това сме оцеляли. Благодарение на отдадеността си да продължим рода въпреки робство, войни, глад и тормоз. Сега обаче - това моичкото е най-ценното и затова ще се вманияча по него (все пак ми е едничко). И всички заитересовани ще ми "помагат"... Ние "модерните" хора сами се поставяме в уязвимо и зависимо положение. И после ни били виновни циганите че имали много деца. Цифрите бяха 25 починали деца от 30000 заразени при последната епидемия от морбили - останалите са се оправили. И сега кой е луд? Искате ли да се обзаложим че от ваксините срещу морбили за последните XX години има повече пострадали от 25?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А що не издирите каква е била детската смъртност по времето на дядо ви? Със сигурност много по-висока от сега.
      И второ - аз все се чудя как никой не вярва на лекарите, а всички пенсионери обикалят с рецептурните книжки като изоглавени при личните лекари! То не може болен да се уреди да влезе от тях!

      Изтриване
  80. Раличкеееееей, за к'во ти е тоз блог като не отговаряш? Ще ме извиняваш за малко грубото отношение, но не стига, че явно отсвирваш пишещите в твоя собствен блог с мнения различни от твоето, че и с факти, ами и продължаваш да ръсиш глупости ей тук:
    http://www.capital.bg/interaktiv/debati/21_triabva_li_vaksiniraneto_da_bude_pravo_na_lichen_izbor/1121927_ralica_kovacheva_jurnalist_v_euinsideeu_maika_na_dve/
    "Пейш ли си Пенке ле, кой ли те слуша?"
    ЗАПОМНИ: КОЛКОТО И ДА ТИ СЕ ЩЕ, НЕ МОЖЕШ И НИКОГА НЯМА ДА МОЖЕШ ДА ВЗЕМАШ РЕШЕНИЯ ВМЕСТО ДРУГИТЕ ХОРА!

    ОтговорИзтриване
  81. този матерял е лишен от всякакъв смисъл. ако ваксините наистина предпазват децата, тогава защо да сте против това неваксинирани деца да посещават същата детска градина с вашето дете? Та нали имунизираното ви дете е предпазено от всичките опасни болести, с които неваксинираните деца могат да се заразят? Изглежда обаче, че много от родителите, които ваксинират децата си са против тези, които не ги ваксинират, докато родителите на неваксинираните деца просто искат право на избор и не се интересуват колко ваксини сте сложили на децата си.

    по въпроса за медицината и хомеопатиата. Медицината е много по-скорошна от хомеопатията. ето ги и моите доводи защо не вярвам сляпо на медицината:

    1. един доктор печели повече пари ако има повече болни хора.
    2. една болница печели повече пари колкото повече болни хора я посещават
    3. фармацевтичните компании печелят повече пари колкото повече болни хора купуват лекарсва

    знаейки тези неуспорими факти и знаейки, че управленческите решения в медицината (фармацевтика, болнични заведения...) се взимат от бизнесмени, а не от хуманитарни работници как според според вас тези бизнеси реализират ръст в продажбите? дали дългосрочните им планова са свързани с това да има нулева заболеваемост?

    ето примерен бизнес план на фармацевтична компания която иска да реализира 1 700 000 лева от продажби на ваксини на година:
    1. прокарване на закон за задължителна ваксинация на деца (через подкуп и използване на политическо влияние)
    2. реализиране на продукцията на вече осигурения пазар

    мислим ли, че 500 000 - 1 000 000 са достатъчни да подкупят политически лидер за да лансира такъв закон? аз мисля, да. Инвестицията разбира се има гарантирана възвръщаемост.

    моля не пишете повече безумия след като нямате нужната компетенция, това разбира се ако не са ви дали някой лев за да напишете в блога си...но следващия път май ще е по-добре да не позволявате коментари...

    :)

    ОтговорИзтриване
  82. "Що се отнася до живака, аз не виждам сериозен проблем, при положение, че той се съдържа в голяма част от дамската козметика."

    По тази логика си правя следния извод:

    Ако втрият в кожата ви да речем ракия, ще се получи същият ефект ако ви я инжектират венозно?!
    И двете ми деца имат БЦЖ, по един Euvax, по един Pentaxim...и решихме да спрем до тук. Не съм против тях, но не съм и за тях. За какво ми е да рискувам здравето на децата си? И за какво му е на едномесечно бебе ваксина против Хепатит B?
    Нека да порастнат и сами да решат какви ваксини да си бият, няма да ги спирам, но мисълта че активно съм наблюдавала и държала ръцете и крачетата на бебето си за да му вкарат отрова в тялото, някак не ми се вижда редовна! Съпругът ми няма нито една ваксина и е в супер форма. Боледувал си е от почти всичко, което пълзи из детските градини и училищата и сега си има доживотен имунитет. Близка приятелка скоро сподели, че и тя няма ваксини. Майка й, която е педиатър съвсем съзнателно решава да не бие ваксини на нея и на по-големия й брат.
    След време научавам, че още една близка НЯМА ваксини...
    И наистина е уместен въпроса, с какво моето НЕ-ваксинирано дете, ще причини на вашето ВАКСИНИРАНО? Та нали "ваксината го пази", казва една читателка по-горе.
    Темата за ваксините е болното място на съвременните и разумни майки. Всъщност мисля, че именно тези "хипита майки" се интересуват най-живо от здравето на децата си, защото са си направили труда да ПРОЧЕТАТ ЛИСТОВКАТА, преди да перфорират телцето на детенце. Едуард Дженър предлага ваксина срещу едра шарка...окей, може би искренно е искал да помогне, но за съжаление в наши дни, фармацевтичните компании "искат сухо". Вярвам във световната конспирация, вярвам че има само няколко души на този свят, които знаят тайната на човешкото съществуване, вярвам в майчиния си инстинкит, вярвам, че човек има свободата и правото да избира дали да го осакатят или не.
    Ваксините помагат за едно,ала вредят на нещо друго, което ще дреме у вас като заспал звяр един ден просто ще се отключи и ще ви разкатае.

    Г-жо Ралица Ковачева виждам че сте привлекатела и интелигентна жена, омъжена за доктор а вие със "яка" и съвременна професия. Секси е да си консервативен (може би бракът със медицинско лице изисква това), но моля ви бъдете по-либерална и отворена към нетрадиционните и необщоприети методи, течения и подходи. Сигурна съм, че този протест на майките не е случаен! Както казва костенурката в "Кунг-Фу Панда" - "Случайности, не съществуват"! Вие не знаете нищо за ваксините освен може би това което ви е казвал съпруга ви. Намерете повече научни трудове относно проклетите ваксини, но не само из българските сайтове. Пробвайте на по-сериозни места. Ето малко за загрявка:
    http://www.vaccinationnews.com/dailynews/may2001/whatsinvax.htm
    Поздрави и хев а гуд дей!

    ОтговорИзтриване
  83. Случайна минувачка11 октомври 2011 г. в 9:14

    За протокола: не съм "хипи" по никакъв начин (много смешно определение - вие, Ралица, знаете ли изобщо какво е "хипи" и какви персонално са хората, които се обявяват срещу ваксините? май не...) и имам три степени на висше хуманитарно образование. Не съм и майка все още. Категорично съм "против" ваксините - не само против задължителността им в БГ, а против "полезността" им изобщо. На лекарски грешки съм се нагледала - за малко да нямам шанс да стана майка изобщо заради такива, а наскоро загубих и близък заради такава. И нека никой не си помисля, че съм разчитала на безплатното здравеопазване - напротив, търсила съм най-големите специалисти, и съм плащала като поп, за да чуя само глупости и сумтене "ама вие, пациентите, много четете в интернет!". Ами четеме! И ще четем, щом е на такова ниво медицината, и медиите (а и разни самопризвани блогъри) работят не за каузата на гражданите, а за каузата на фармацевтичната мафия и на правителствата, които срещу сериозни комисионни й подлагат задник (разбира се, с нашите пари)! Справка: последния случай с ненужна противогрипна ваксина срещу несъществуващ грип, купена с данъкоплатски пари у нас.

    ОтговорИзтриване
  84. Случайна минувачка11 октомври 2011 г. в 9:14

    Ако госпожата Ковачева си беше направила труда да се запознае с повече материали по темата, а не само да гледа безкритично очевидно многоучения си съпруг в устата, щеше да знае, че заболеваемостта и смъртността на въпросните детски болести е спаднала ПРЕДИ въвеждането на масовите ваксинации. Щеше да знае, че за да ни се налагат успешно милиардните суми за ваксини са били "пре-дефинирани" болестите и техните симптоми, с единствена цел да се изкарат благоприятни за ваксините статистики. Също така щеше да знае, че масовите ваксинации са довели в Америка до това 1 на 160 деца да е аутист. Ако на някой не е ясно, това е МНОГО!!! В България аутистите също са страшно много, с тази разлика, че държавата хич и не се интересува да ги брои и да им помага. Именно затова въпросът дали да ваксинирам бъдещото си дете, е моя работа, г-жо Ковачева, а не твоя! Добавям, че когато аз (не винаги съм била на настоящия си акъл) исках да си сложа ваксина против човешкия папилома вирус, на въпроса ми дали е тествана и безопасна, един (при това консервативен) онкогинеколог от най-големите ни АГ болници ми отговори семпло и сериозно: "Ще бъде тествана върху Вас..." Останалото оставям на въображението на читателите и на самата Ралица Ковачева. Е, минала е повече от година и половина от поста й. Може би и на нея вече й пречат ваксините - човек се учи докато е жив (разбира се, ако е поне малко от малко интелигентен).

    ОтговорИзтриване
  85. Отговарям: Ваксините пречат на мен и на хоратам, които обичам .. на всички.
    Гледам и Вени Марковски се е изказал компетентно. Браво! Ралица я знаем, .. тя отчаяно (като всяка истинска жена) стой зад един успял мъж. Да допуснем за момент, че тя се "издъни" в тази си роля? Няма как нали :) Така, че оставям бръщолевиците й без особен коментар понеже ако се захване човек .. от всяака нейна дума шурти нервност, злоба и (внимавайте тук) СТРАХ. Когато човек се страхува няма как да направи нещо разумно.
    Страха е тотален - въпреки, че милата е ваксинирана. Трябва да се ваксинира (убие) всичко живо .. де що мърда. Няма ли да ти е скучно тогава?
    Ваксините са бизнес със страха. Няма как да ми продадеш нещо, което не ми е неогбходимо ако не ми "обясниш" колко опасно е за мен ако не си го купя (ако Бойко го купи - все тая - все наши пари харчи).

    "е опасно и се изтребва само с антибиотици"
    Тук Раличка изби рибата! :) Изтребва! Това е думата :) Трябва да изтребваме за да оцелеем - няма друг начин. (не ви ли е смешно тук? или може би плачете?)

    Интересно ми ако за всяко свое решение Ралица отделяше в най-добрия случай минимум 1-2 години (да не говорим за 6-те години + специализация) как въобще отива сутрин до тоалетната сутрин? :) Мисля, че е крайно опасно да правиш това без компетентното мнение на специалист по акане и пишкане! Ами ако ти се случи нещо!? Ами ако пръднеш? как ще се почувства съседа ти от ляво? Няма ли да го притесниш. Човека е в правото си, разбира се. Може да отключиш гърчове в чувствителното му тяло! Най-добре оперативно. Ами да - имаш учен мъж (ДОКТОР!!) ще изкараме акото оперативно:) Пълна упойка - няма да боли!

    Всеки решава за себе си. Аз се поогледах и реших за мен!
    Едно ще ви кажа - господа умници. Няма значение какво ще ми струва, но ако бъда притиснат до стената и се "налага" да поставям ваксини на децата си - ЩЕ НАПУСНА БЪЛГАРИЯ. Не ви плаша с това - просто искам правилно да разберете безсмислието на тезата си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами като напуснеш България можеш да избираш Африка или Азия, защото в цивилизования свят без да си ваксинираш детето трябва да живееш като отшелник. Моето го отглеждам в Австрия ваксините не са задължителни, но ако нямаш не може да ходи на училище, детска градина и може да упражнява в последствие около 20 професии. Това го пише в брошурката към имунизационния календар и се спазва без компромис. Понеже има емигранти отвсякъде наскоро имаше случай, в който се доказа че болно африканче на детска площадка зарази 2 деца които още не бяха ваксинирани. 7 милиарда човека на Земята сме благодарение на медицината.

      Изтриване
  86. Трябва наистина да си идиот за да не зачетеш мнението и да наречеш всички тези хора писали по-горе "хипита", "малоумници", "бг-мами", "необразовани", "глупави" и т.н.

    ОтговорИзтриване
  87. искам да попитам тези които са си ваксинирали децата,защо се притесняват че едно неваксинирано дете ще зарази тяхното ваксинирано???нали сте го ваксинирали,за да е "здраво" ???

    ОтговорИзтриване
  88. Аз съм майка на две деца и чесно казано не ми остава време да стоя пред компютъра и да пиша в блогове (не съм от БГ-мамите),но дискусията тук лично ме заинтригува. Търсех в нета повече инфо за ваксините, защото се съмнявам, че първото ми дете получи атопичен дерматит точно благодарение на тях, а ЛЛ и други спецове в областа си прехвърляха топката в продължение на пет години с разни гадания от какво може да е причинен и как да се лекува, докато детето ми страдаше. Вие госпожо знаете ли как сърби ухапване от комар през лятото..., е за да добиете представа, какво изпитва една дете на една или две годинки с атопичен дерматит си представете какъв е сърбежа от хиляди такива ухапвания по цялото тяло, непрекъснато, през цялата година...
    Второто ми дете получи същите обриви още в родилния дом след поставянето на първите ваксини, но персонала на болницата ми гарантира, че причина за това са памперсите, просто нямаше как да е сухото мляко, тъй като бебето беше на кърма, а аз се хранех само с обикновенни бисквити. Още тогава, никой не подложи на съмнение ваксините и това ми се стори съмнително. Сега ми предстои поставяне на петвалентната ваксина на детето ми и аз всяка нощ сънувам кошмари, а през деня се чудя дали ще се случи същото, както с по-голямото ми дете или нещо още по ужасно.
    Вашият блог обаче мила госпожо ме убеди, че не трябва да слагам повече ваксини на децата си, защото във ваше лице видях един сляп фанатик маниакално вюбен в авторитарните нагласи на мисленето на повечето хора. Хора като вас повтарят до болка познати правила, който с течение на времето са загубили силата си. Фанатичната ви защита на ваксините и снизходителното и обидно отношение към тези които се съмняват в тях, показват само, че сте човек без собствено мнение. И все пак искам да ви благодаря защото открих сходство между вас и останалите защитници на това безумие - ваксините, а то е че не сте си изпатили, да не дава бог, не ви го пожелавам. Но когато не си го изпитал на гърба си, не давай съвети на тези, които са си изпатили, та дори и да си учил за това 5,6,10 години или цял живот. Никакво образование не може да кмпенсира личния опит. Пък, едно е да учиш, друго е да разбираш и съвсем различно е да можеш.

    ОтговорИзтриване
  89. И аз да се впиша със своето мнение...много ми е интересно, как Ралица цитира статистика в БГ, след като никой не си прави трудът да я води...След като родих нормално, здраво и жизнено дете след 24 ия час ми донесоха бебето с лека жълтеница, която се засили на 3-ия ден, но това не им попречи да ни изпишат от болницата с епикризата в която чинно бяха описали ваксините. На другия ден, педиатърката ни прегледа и спомена за жълтеницата и как това била нормална жълтеница, от тази бебешката, обаче тази жълтеница не мина 5 месеца, в които малката изпи няколко банки глюкоза. Когато отидохме на първата консултация, жълти като лимон, каква мислите беше реакцията на лекарката...тръгна веднага да слага ваксина, при положение, че дори в листовката е описано, че е противопоказно...И когато аз се противопоставих ми връчи картона на бебето и ме прати по живо, по здраво Да не мислите, че описа този случай, че ми пусна някакви изследвания на детето, че изобщо я интересуваше? След борбата с жълтеницата последва борбата с обривите. Аз приключих с ваксините. И около себе си имам 3 деца пострадали от тях, едната от които е дъщеря на лекар. Но колко от тези случаи са описани и са влезнали в статистиката? Аз се лекувам с хомеопатия от 6 години, излекувах раково образувание на шийката на матката, поликистоза на яйчниците, бучка в гърдата и сега и всички грипоподобни. Не съм боледувала сериозно от 4-5 години и малката и оправих "силното зачервено гърло, което няма да се размине без антибиотик" с 40 градусовата температура за 3 дена без антибиотик само с хомеопатия...Не мога да разбера как могат да говорят за "необходимата цена", при положение, че децата не спират да боледуват от пневмонии и бронхити и това е най-лекото. Появиха се най-различни тежки болести и броят на заболелите деца расте, ами стерилитета, за него какво да кажем...За мен ваксинацията е пред лекарския кабинет да са се наредили 10 човека с болка в главата и лекарят на всички да им даде аналгин, без да ги изследва...И като се има предвид, че в един прост витамин д и то от Германия допуснаха замърсяване, си предтавям в нещо, което не се контролира...

    ОтговорИзтриване
  90. Много некомпетентно мнение, Ралица!!! Да си бяхте направила труда поне да се разровите из интернет, за да не сте толкова крайна и догматична. Какво искате да покажете - колко сте спокойна, че вашите деца са изцяло ваксинирани, но ви е страх, че другите, тези на майките-"хипарки", ще заразят вашите? Или че ще им пречат в училище, защото носят ЗАРАЗНАТА диагноза аутизъм, разстройство от аутистичния спектър, хиперактивност с/без дефицит на вниманието, дислексия.... да продължавам ли? Вие сте точно от крайните майки, нахъсани за чужда кауза, замислете се....
    Никой не е застрахован от последиците от някоя "безобидна" ваксина, която може да бъде тригер на неподозирани за вас усложнения. Тези усложнения не се виждат веднага, трябват им понякога години, за да излязат наяве и едва когато преживеете болката и отчаянието, едва когато стигнете след безсънни нощи и изтощително търсене на причината, може би ще стигнете до истинската причина. Чувала ли сте за епигенетика, за влияние на околната среда върху човешкия геном? За отравяне с тежки метали и други токсини, за аутистичен ентероколит? Мисля, че не сте, нито даже сте чела повече по темата... Затова ви моля, за Бога, ваксинирайте децата си по СВОЙ ИЗБОР, но не го натрапвайте като единствен за някои осъзнати родители, поели съдбата си - своята и на децата си, като своя отговорност! Пък после стискайте палци да не "изтеглите късата пръчка", ако имате този късмет!

    ОтговорИзтриване
  91. Госпожо Ковачева, истина е, че намерих вашия блог заради тази статия. Надявах се на смислен анализ. Обаче:
    1. Информирания избор не задължава вас или мен да бъдем с по 6 години образование и 10 години практика, за да постъпим правилно. Има специалисти, които боравят с факти, статистика и обосновани аргументи. Можем да попитаме тях.
    2. За две страници писаници сте изсипали десетина умозаключения, които си противоречат и нямат нищо общо с реалността. Давам пример с две изречения от края на вашето писание: "Дълбоко съм убедена, че природата отрича всякакви форми на екстремизъм. Фанатичното отричане на ваксините, например, както и фанатичната подкрепа на кърменето, да речем, могат да навредят както на майките, така и на децата им." - Забележка (от мен)- природата няма нищо общо с ваксините - нито със начина им на създаване, нито с финансовите, политически и военни машинации (манипулации) от които са част. Колкото до кърменето - какво по-природно нещо от това?

    ОтговорИзтриване
  92. Нерви, нерви и пак нерви - само замърсявате ефира. Който иска да си слага, който не иска да не слага. Всеки да си носи сам отговорността. На никой не пожелавам болно дете, страшно е!

    ОтговорИзтриване
  93. никога не се ваксинирайте!!! на джипитата заплатите им зависят от това колко пациенти имат и колко ваксинации са направили а не колко хора са излекували
    толкова е напреднала съвременната медицина че всяка година се увеличават броя на раковоболните ваксините бомби със закъснител при някой действат веднага!

    ОтговорИзтриване
  94. СЪБУДЕТЕ СЕ!!!! ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ!!!! НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДОБРОВОЛНО ДА ВКАРВАТ В ОРГАНИЗМА ВИ ЖИВАК И АЛУМИНИЙ!!!! СПРЕТЕ ДА ХРАНИТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНАТА ИНДУСТРИЯ ЗА СМЕТКА НА ВАШЕТО ЗДРАВЕ!!!! ФАРМАЦЕВТИЧНАТА ИНДУСТРИЯ Е БИЗНЕС И НЯМА ЗА ЦЕЛ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ,ТЪКМО ОБРАТНОТО. РЕКЛАМИРА ПРОДУКТИ, С КОИТО ДА ВИ РАЗБОЛЕЕ, ЗА ДА МОЖЕ СЛЕД ТОВА

    ОтговорИзтриване
  95. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  96. "Защо им е на родителите изобщо да навлизат в теми, като ваксина и ваксинация, защо просто не се доверят на съветите на своя педиатър?

    - Не трябва сляпо да се доверявате на мнението на лекаря по въпроси, по които той не е достатъчно компетентен и в своите решения и препоръки често зависи от фактори, нямащи никакво отношение към здравето на детето ви.

    Информацията за ваксините в медицинските институти не е много по-различна от информацията от плакатите по стените на детските поликлиники.
    Курсът по имунология е десетки пъти по-кратък от курсовете на ненужните за един бъдещ лекар неорганична химия или физика.

    И като резултат лекарите не знаят нищо нито за токсичните съставки на ваксините, нито за възможните усложнения от тях, нито за съвременните изследвания, показващи връзката между ваксинирането и тежките заболявания, чийто стремителен ръст се наблюдава в последно време.

    От друга страна педиатрите се намират под силния натиск на администрацията и различни контролиращи органи, изискващи от тях максимален" обхват на ваксинираните".

    Често може да се чуе за паричен бонус, даван за "максимално ваксиниране" на даден район и Русия далеч не е изключение. Във Великобритания един лекар на обща практика (GP) получава съвсем осезателни премии, когато достигне определено ниво на "обхват" и бива лишаван от тях, ако сред клиентите му има отказали се.

    Към известните думи на Бърнард Шоу: Докторът е също толкова добър консултант по въпросите за ваксинирането, колкото месарят - по въпросите за вегетарианството, казани преди 100 години,
    може да се добави крилатата фраза на Станислав Лец: Който си е сложил наочници, да не забравя, че те вървят в комплект с юзди и камшик."

    ОтговорИзтриване
  97. Госпожо Ковачева,
    как си позволявате да пишете такива статии? Не Ви ли е срам? Вие като медицинско лице не сте ли се интересували какъв е състава на ваксините? В тях има живак,алуминий и какви ли не още токсични боклуци, които искате да напъхате в организма на едно бебе до първата му година!!!Вземете се информирайте малко, преди да изказвате мнения. Може би защото не познавате родители, чийто деца са увредени от ваксини!!! Сигурно представа си нямате как е съсипан животът им и този на техните деца. Ако ще съществуват ваксини, те трябва да са пожелателни, ане задължителни, защото после кой ще носи отговорност за увреденото дете??? Вие ли се мислите за голям специалист, защо не изгледате няколко филма със световноизвестни НЕЗАВИСИМИ ДОКТОРИ от цял свят, които говорят за вредата от ваксините. А Вие, медиците, които съсипвате здравето на децата и си правите експерименти с тях, заслужавате затвор, защото това е престъпление

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много забавно! Вярвате на някакви световно/не/известни "независими" секари, но не вярвате на личния си лекар! Щеше да е много смешно, ако не беше толкова тъжно!

      Изтриване
    2. Личния ти лекар ако беше личен щеше да ти дава лекарство конкретно за твоето състояние а не да предписва 10 човека едно и също.... Наясно ли си че в миналото лекарствата са се приготвяли конкретно за пациента...тогава лекарите са били Лични и са лекували наистина хората. Сега само названието им е личен са всъщност са безлични монополисти...всичко е бизнес за тях. Пациентите са ходещи касички с пари...

      Изтриване
  98. Адмирации за тази публикация.
    Отдавна е време лекарите в България да се изправят срещу шарлатанските публикации на индивиди, търсещи евтина популярност, и ясно да подкрепят отдавна вече утвърдените станадарти във всички цивилизовани страни, касаещи масовата имунизация. Трябва да се работи върху здравната култура на хората в България. Тук истерично крещят за съмнителни, недоказани случаи на увреждане от ваксина. Лекари, обяснете и ПОКАЖЕТЕ на хората БОЛЕСТИТЕ, от които предпазваме децата си с ваксини и ДОЖИВОТНИТЕ усложнения, инвалидност и т.н.,за ле
    ението на които ще трябва да плаща цялата нация

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лекарите трябва да бъдат забранени със закон след като служат на корпоративни бизнес интереси а не се стремят да излекуват пациентите.... Ако лекарите лекуваха , хората нямаше да са зависими от здравната система. Следователно не би трябвало да има хронични заболявания. След като заболяванията 90% са хронични значи не са лекувани правилно. Следователно лекарите не разбират от медицина защото са заети да правят бизнес... Уволняваме ги и слагаме медици , които лекуват- ако ще и да са билкари. Важна е ефективността на лекуващия а не че е назначен по закон!

      Изтриване
  99. като си неграмотен не се изказвай в полза на принудителното ваксиниране щом се чувстваш животно ходи си бий всеки ден ваксини

    ОтговорИзтриване
  100. До всички малоумници, които си дават мнението тук:http://zdrawe.eu/vreda-ot-konservanti-i-emulgatori/e214-e216-e218-parabeni-parabens-opasna-kozmetika.htm
    Ако нищо не ви говори името Хана Полинг,там ще научите за: "Първото спечелено съдебно дело, в което беше доказана връзката между ваксините и аутизма. Хана Полинг ще получи над 1.5 милиона долара, за да й бъдат осигурени адекватни грижи, като компенсация за изгубени ползи и за причиненото страдание през последната година. А след това семейството й ще получава по 500 хиляди долара годишно, за да й осигурява нужните грижи. Запознатите с делото смятат, че компенсацията може да достигне до 20 милиона долара за целия живот на детето. През 2002 г. родителите на Хана започнаха делото. Пет години по-късно държавата прекрати делото преди започването на същинското му разглеждане в съда. На двете страни им трябваха две години, за да се договорят каква ще е компенсацията на Хана за нейните увреждания от ваксините."

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този случай е по-особен. Хана страда от митохондриално нарушение. Поради поредица от ушни инфекции, закъсняват с графика за ваксинации, и за да наваксат, й дават пет за общо девет болести!! Това става през 2000, когато все още във ваксините има тимерозал. След 2001, в детските ваксини не слагат тимерозал, освен в тази за грип. Специалисти, които изследват митохондриални болести и аутизъм не могат със сигурност да кажат дали нейната митохондриална болест е започнала с аутизма или преди това. Бащата на Хана е невролог, доктор на науките, и одобрява ваксините. Казва, че са полезни за обществото като цяло и са важни, но трябва да се знае, че винаги има един малък процент хора, които могат да пострадат. Това, което става ясно от статията, е, че проблемът е бил в наваксването на бройката от ваксини, тоест проблем на администриране, а не е медицинско доказателство за връзка на ваксини и аутизъм. Предлага се ваксините да не се дават така агресивно и пакетирани, както е в Америка (тук на децата ми биеха по 3-4-5 наведнъж), а по-бавно, защото при някои деца имунната система узрява по-бавно. Ето и статията за тези, които четат на английски: http://content.time.com/time/health/article/0,8599,1721109,00.html

      Изтриване
  101. Прочетох повечето коментари тук,направи ми впечатление че най обидни и злобни са от хората които са ЗА ваксините.Аз лично едва оживях след поставяне на ваксина ,и то по собствено йелание,след като се хванах на големите им рекламни кампании.Сега съм с увредено здраве за цял йивот,но съм жива.Тази истерия относно задължителните ваксинации ,ми прилича на фобия от хипохондрия,от кочто май доста хора страдат.В живота гаранция 100 %няама.Ако се ваксинираш срещу едно ,те намира друго,така че не може човек дас епредпази от всичко и вечно да живее в страх.Мисля че хората които са с поставени всички ваксини ,според техните убеждения в голяамат полза ,не би трябвало да се страхуват от тези болести,така че всеки си носи отговорност за собственото здраве както е и вписано със закон.С тази разлика че закона нарушава собственото решение и достойнство чрез свободен изор на всеки грацданин.Все пак живеем в 21 век,и всеки получава достатъчно информация за себе си,за да реши.Ваксините след години ще останат само история...!Ще има нови начини на лечение за които сега все още хората не са готови да ги приемат и приложат.Егото трябва да е на по високо духовно ниво..и хигиената на българина!

    ОтговорИзтриване
  102. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  103. Ех, тази Ралица. Да предизвика такава дискусия и нито веднъж да не се намеси. Само така, Ралица, веднъж вече си казала мнението си, стой си кротичко. Не слизай на нивото на лабилните майки –хипарки. Какво разбират те, като са свещено прости. И да, съгласна съм, че е по-добре да ги класифицираш, отколкото да посочиш точни и ясни факти, които сами по себе си говорят.
    А вие, майки, какво толкова му мислите, възползвайте се от бонуса на държавата. Колко от задълженията ви към нея са безплатни? Да не мислите, че е лесно да си намерите тиомерсал, формалдехид, алуминий и още един куп вредни и токсични вещества за свободна консумация? Тръгнали сте да се оплаквате, че законът ви ги натрапвал! Още Хитлер и Сталин са стигнали до извода, че в ранна детска възраст могат да моделират човешкия организъм. Техните учени пък, ако знаете колко са учили... Не някакви си 6 - 10 години, а и много учебници по патология са изписали. Не е като да четеш в интернет. Събра ли се тук една дузина лаици и сипят проповеди. Искали свобода на избор. Я сега Ралица да ви покаже какво е ред и дисциплина. Ще негодувате срещу ваксините и ще говорите за странични ефекти! Научни статии чете, не си чешете езиците. На листовките на ваксините пишело за всички странични ефекти. Пак се проявявате като невежи! Изследвания за странични ефекти се правят за период от 2-3 седмици след поставяне на ваксината и това се прави еднократно само за абсолютно и безпорно доказаните. Такива неща къто съмнения нямат място в официалната статистика. А въздействието на тиомерсал е изследвано само веднъж през 1929 година върху 27 човека. Всички са умрели от менингит, но искам да знаете, че компетентните научни изследователи, такива, които са учили повече от 6 години висша алтернативна, конвенционална, китайска, хомеопатична, паранорамна, психотронна и др. медицина категорично изключват връзката на тиомерсал и процента на смърнтост след приема му. Още повече, че са намалили дозата до безвредни количества. Толкова се безвредни, че няма смисъл да се иследват. Ще свързвате аутизма с ваксините. Вие давате ли си сметка, че епидемията от деца аутисти се дължи на грешна диагностика в комбинация с правилна диагностика. Преди години децата с такива проблеми не са ги забелязвали. Никой не ги е виждал, а майките им не са знаели, че имат проблеми. Мислели, че са си такива и не са им обръщали внимание. Днес обаче знаем как да диагностицираме и дори бележим нови върхова като диагностицираме грешно за утеха на майките с постродилен стрес при възраст на децата над 5 години. Цитирате тук някакви некомпетентни източници, без да имете медицинско образование. Официално обявените странични ефекти след ваксинация с трайни последици са редки, много редки или изключително редки. Това означава 1: 10 000; 1: 100 000; 1: 1 000 000 или както там си го разбира производителя. Ако все пак, недай си Боже, ви се случи сами ще разберете колко рядко, много рядко, изключително рядко, но по-скоро невъзможно рядко можете да документирате такъв случай и той да се превърне в част от статистиката. О, свещена простота! О, неразумни юроде! Съдбудете се! Четете официалните научни изследвания. Не питайте нищо вашия лекар. Не е нужно да ви обяснява нищо, защото и без това нищо не разбирате. Той най-добре знае какво ви е нужно, защото преди 5 минути при него е бил представител на фармацевтична компания. Това, че в рамките на 3 минути между няколко пациенти и още толкова изписани рецепти с лекаря са си обменили информация за новия препарат, който току-що ви е бил изписан, да не вземе да остави лошо впечатление у вас. Те са учили медицина много години, чели са безброй много официални медицински публикации и просто се разбират с намигване. А лекарят ви е сигурен до 10-тия опит, че точно това ще ви помогне. Е има и такива лекари – по-малко образовани, по-малко информирани, които ще вземат и да ви прегледат, да ви поразапитат, да ви пуснат и някои изледвания, ще ви обяснят някои неща.Дори представяте ли си, могат да ви предложат да потърсите и второ мнение. Сакън! В никакъв случай не ходете при тях! Чиста загуба на време!

    ОтговорИзтриване
  104. Да пиша ли, да не пиша ли...има ли смисъл? Н 18 дек. 2012 сложиха на сина ми Пентаксим и Синфлорикс..резултат - 9 гърча и лежане в неврологията. Големият ми син няма половината ваксини след като разви бронхиална астма. О, да в момента сипя огън и жупел и смятам да съдя кой колкото мога. Поне връзки имам...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда ваксините предизвикват висока температура понякога и оттам има вероятност за гърчове. А за астмата може само да си мечтаеш да е заради ваксината.

      Изтриване
    2. Нещастен доктор.....много ги разбираш. 90% от алергиите се дължат на ваксини.....нека не се повтаряме колко чужда ДНК, живак , алуминий и други се съдържат в една ваксина. Вземи малко да прочетеш и да не ръсиш глупости. Точни астма и бронхити се появяват често след ваксинации...

      Изтриване
  105. ЧОВЕЧЕСТВОТО СЕ РЪКОВОДИ ОТ ТОЧНО 2 НЕЩА СТРАХ И АЛЧНОСТ ,КАК МИСЛИТЕ ЗАЩО ФАРМА ИДУСТРИЯТА Е НАЙ МОГЪЩАТА НА ПЛАНЕТАТА ,ЗАЩОТО ИЗПЛЗВА СТРАХА НА ХОРАТА ЗА ДА ГИ МАНИПУЛИРА ЗА ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ ВОДЕНИ ОТ АЛЧНОСТТА НА ШЕПА ХОРА ПРОВЪЗГЛАСИЛИ СЕ ЗА БОГОВЕ ЗА ДА МОЖЕ ВСИЧКО ДА ВЪРВИ ПО ПЛАН ,ГЕНОЦИДА СРЕЩУ ВСИЧКИ НАС .ОТ КАКВО БОЛЕДУВАМЕ -ОТ ТОВА КОЕТО ЯДЕМ И ПИЕМ И КАКВО Е ТО,,,,ГМО,ХИМИКАЛИ,Е ТА,АНТИ ОКСИДАНТИ,КОНСЕРВАНТИ .......И ОЩЕ КУП БОКЛУЦИ ПОДПРАВЕНИ С АРОМАТИЗАТОРИ ЗА ДА ИЗГЛЕЖДАТ АПЕТИТНИ И ПРИВЛЕКАТЕЛНИ ЗА ОЧИТЕ ,,И ТАКА ДЕН СЛЕД ДЕН СЕ ТЪПЧЕМ ДОБРЕ С ТАЗИ ИМИТАЦИЯ НА ХРАНА //ДЕЛИКАТЕС// КАКТО Е МОДЕРНО ДА СЕ НАРИЧА ,ДОКАТО НЕ СТАНЕМ ДОБРЕ УГОЕНИ И НЕ ДОИДЕ ДЕНЯ ЗА КАСАПНИЦАТА //БОЛНИЦАТА// ТАМ ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ НАЙ МОДЕРНАТА ТЕХНОЛОГИЯ И ПРЕПАРАТИ ЗА ДА ВИДЯТ КОЛКО ЩЕ ИЗДЪРЖИТЕ ОТ ТОВА ЛЕКАРСТВО ОТ ОНОВА ЛЕКАРСТВО ДОКАТО СВЪРШИТЕ В МОРГАТА ИЛИ ЗА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ АКО ИМА ОТЦЕЛЯЛИ ЗДРАВИ РАЗБИРА СЕ ВСИЧКО ЗАПОЧВА ОЩЕ ПРЕДИ ДА СЕ РОДИТЕ,С ВАШИТЕ РОДИТЕЛИ КОИТО СА ДОБРЕ УСВЕДОМЕНИ ЧЕ МЕДИЦИНАТА ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ ДОБРЕ ЗА ТЯХНИТЕ ДЕЦА ТАКА ЧЕ// НИКОГА ДА НЕ СИ ПОМИСЛЯТ ЧЕ ЩЕ ИЗБЯГАТ ОТ БОЛНИЧНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ// ЗАТОВА БИВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНИРАНИ ОЩЕ ПРЕДИ ДА ПОЕМАТ ВЪЗДУХ И ТАКА ВИ ПОСВЕЩАВАТ В // ЕКСПЕРИМЕНТА// И ДОКАТО МИШКИТЕ СЕ КАРАТ НАКОЯ ДА И СЕ ПОСТАВИ ВАКСИНА И НА КОЯ НЕ ---BIG BROTHER---ЗАЯВЯВА ТОВА Е ЗАКОНА КОЙТО НИЕ УСТАНОВИХМЕ КОЛИЧЕСТВАТА СА ОГРАНИЧЕНИ ТАКА ЧЕ ПОБЪРЗАЙТЕ ДА НЕ БИ НЯКОЙ ДА ОСТАНЕ БЕЗ ВАКСИНА ,УВЕРЯВАМЕ ВИ ЧЕ РАБОТИМ ДЕНОНОЩНО ЗА НАМИРАНЕТО НА СРЕДСТВА ДА МОЖЕ ВСЕКИ ДА Е ДОБРЕ ВАКСИНИРАН АМИН

    ОтговорИзтриване
  106. Хаха, като прочете коментарите под този текст, човек разбира какши роботи всъщност са "просветените" с дипломи от гугъл университета. Декламиране на зазубрени неща, прочетени в няколко сайт, без грам мисъл. Същевременно готвачи и работници в чистотата, критикуват авторката, че не била с образование по темата. Смях! :D

    ОтговорИзтриване
  107. В. Божилова
    На моите деца съм им спряла ваксините около първи втори клас бяха, след разговор с лекар.

    Добри или лоши, нека всеки има избор.

    Ако ваксинираните се страхуват от неваксинираните, то това и за виц не става.

    Изкуственият имунитет, не е имунитет.
    Браво на лекарите, които застават зад пациентите!
    Защото има и такива.

    И затова подписах и декларацията, не само за децата , но и за лекарите, които се страхуват открито да си кажат мнението.
    Ако родителите имат избор и лекарят ще е спокоен.

    ОтговорИзтриване
  108. В.Божилова
    Някои се опитват да кажат, че това е българска истерия.
    Но повечето информация идва от написани на английски, френски, испански, руски език.
    Всеки знае поне един друг език. Да провери.

    Аз пак повтарям, не ме интересува какви са ваксините, боцкайте се всеки път, когато срещнете неваксиниран.

    Но аз си искам моята свобода!

    И тия простотии, че ваксините спасили света!!!
    Те обръщат световната история всеки 24 часа, вие ми говорите за някакви си учебници по медицина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Простотии, щото Вие така сте казали? И що за нелеп опит да се принизят учебниците по медицина и знанието като цяло? Щото е много по-лесно, отколкото да седнете да прочетете, понеже като седнете, голяма част няма да я зацепите. Един вид защитен механизъм. Изкуствен имунитет, естествен имунитет дрън-дрън... видно е, че си нямате понятие от нищо по темата.

      Изтриване
    2. Ти като имаш понятие и си чел много кви ги свърши... Всеки лекар знае че докато учиш медицина никога не изучаваш ваксините в детайли.......ако пък случайно искаш да се запознаеш ти се дават утвърдените брошури. И това ли е истината за ваксините.......да ама не! Кой лекар е изследвал реакциите върху всеки отделен индивид- щото хората са различни и имат различна нервна и имунна система....Различна душа. Що за бездушие е това да решиш че след като само ти си чел само ти знаеш....

      Изтриване
  109. Ваксините нямат нищо общо с патогенезата на истинското заболяване. Ама нищо. Това са модифицирани (генно) щамове, които водят до невъзможност организма да се справи ефективно с дивите форми на патогените и на практика ефекта е (ако го има) доста малък. От друга страна нека погледнем фактите:
    1. Аутизъм - 1980г - 1:10000.
    2. Аутизъм - 2012г - 1:100 до 1:53 (при момчета), в определени щати на САЩ до 1:25;
    3. Конгресът на САЩ открито се занимава с това, проведе няколко големи изслушвания защото се очертава да платят колосални суми за споразумения за заболели деца.
    4. Миналата година Италиански граждански съд (Римини) за пръв път, след проведено независимо медицинско разследване, уважи жалбата на семейство, чието дете развува регресивен аутизъм след доза MMR (МПР) и отсъди компенсация. Този прецедент в правото вече започна да се пренася в ЕС и САЩ и щетите се очертават колосални.
    5. В БГ официално има 16000 деца страдащи от аутизъм. Ако приемем усреднен коефициент 1:100, това означава грубо 1.6 милиона родени деца. При 70-80000 родени на година, отиваме 20-22 години назад - всеки може да си направи сметка кога точно тази чума ни е полазила.
    6. Какво се случва след като родителите на тези 16.000 деца починат мисля всеки се досеща. Ще намалеем с 16.000 в рамките на няколко месеца.
    7. Какви са социалните разходи на страните да покриват само децата с аутизъм - тук БГ не слагам в сметките, макар че трчбва да се създаде правен прецедент и един родител да положи началото.
    8. Аз за 42 години, до 89 година съм видял само едно момиче със Синдром на Даун и една жена с детски паралич (от ваксина). Това е. Дори не знаех какво е аутизъм докато не гледах филма Рейнман. Сега имаме 16000 инвалиди, с тенденция да нарастват.
    9. Прекарал съм всички детски заболявания - морбили, варицела, заушка и т.н без никакви проблеми. Моят брат също.
    10. Нека погледнем описанието за морбили примерно 1978г и 2013г. Ще видим колосални разлики.
    11. 2010-2012г - Морбили - 99% роми, 1% мед. персонал - информация МНЗ.
    12. И последно - нека защитниците на ваксините помислят над следните 2 неща:
    12.1 Защо не се предлагат самостоятелни ваксини, за които през годините има добър safety record?
    12.2 Защо е нужно да се поставят по6-8-10 ваксини едновременно на едно малко дете? На този въпрос зададен на едно излушване в САЩ отговори една мракобесна фигура от ЦКЗ (CDC) "Център за контрол на заболяванията" в САЩ - Колийн Бойл: "Ммммм, амииии така сме сигурни, че децата получават ваксините..." Точка. За да са сигурни, да не би пък да пропуснат някоя, ако се слагат една по една...Това скоро ще доведе до Американска пролет, сигурен съм, защото хората са на ръба вече от това да им съсипват живота разни ненаситни, алчни червеи.
    Ваксините са бизнес, и то много сладък...а хората са ...опитни зайчета..Затова трябва да се мисли и големите корпорации да бъдат осъдени в едно световно мега дело, което да тури край на тази дивотия..

    ОтговорИзтриване
  110. Кво ви става бе лекари....вие други книги четете ли! Природата сама е измислила как един организъм да се пази. За то е създала имунна система..... сега вие внушавате страха че ако не се намесим в природата да вкараме някой вирус . Имунната система нямало да се справи....... и това само щото всички повтарят че така трябва. Някой мисли ли изобщо че всеки човек е индивидуален следователно и реакцията към всяко лекарство е индивидуална......или караме както сме свикнали на конвеер стига да плащат. Най малоумното е че искате да задължите хората да си вкарват отрови а криминално е това да се прави с бебета.
    Страховете които внушавате са безпочвени и научно необосновани. На фона на напредъка в медицината и загрижената здравна система до сега трябваше всички хора да са здрави... А то е точно обратното. Което сам показва че медицината не е зда ни ликува а да печели от хората като ги прави слаби и зависими от фармацията.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти за чумните епидемии от средновековието сигурно не си чувал. Само при едната от тях си е отишло половината население на Европа. Тя природата е създала имунната система, но се радвай че има медицина, защото баба ми са били 10 деца, но са пораснали 4! Това е било нормално за всички семейства, при това в началото на 20 век.

      Изтриване
  111. Ето човек който осъзнава всичко и е отговорен в мотивацията си да ЛЕКУВА.

    Реч на Джордж Витулкас пред шведския парламент
    на церемонията по връчването му на
    Алтернативна Нобелова Награда
    ("Right Livelihood Award")

    За 36 години практика съм наблюдавал терапевтичния ефект на хомеопатията при повече от 150 хиляди пациента и стигнах до извода, че неприемането на хомепатията от обществото е някаква необяснима черта на характера, а не просто човешко отрицание
    ....Заявявам, че опитите на традиционната медицина да се справи с болестите на човек никога не са били правилни. Напротив, те са били погрешни. Болестите са се потискали. Симптомите само са се променяли, истинския проблем прогресирал навътре и в крайна сметка отивал все по-дълбоко в организма към централната и периферната нервна система.
    Разрешете да представя пред вас само няколко факта.
    Мултиплената склероза - тази болест оставя накрая своите жертви напълно парализирани, от нея страдат хиляди хора от Запада, но тя е напълно непозната за Африка, Азия и Латинска Америка, които не извличат полза от Нейно Величество западната медицина. Латерална амиотрофична склероза, страшно неврологично заболяване засягащо мускулите и нервите, също е неизвестно на населението на тези страни. Миопатия и мускулна дистрофия – болести изключително на западните хора. Епилепсията, която свирепства на Запад, също рядко се среща в Африка, Азия и Латинска Америка..........
    Като наблюдавах страданията на десетки хиляди пациенти, аз им съчувствах и научих много, изпитах тяхната болка във всичките и направления и на всички нива. Почувствах върху себе си какво значи да страдаш душевно, емоционално и физически. Страстното желание да помогнеш и мисълта, че това може да се направи с помощта на хомеопатията, ме вдъхновяваха и внасяха надежда в тези далечни дни и безсънни нощи.
    Имайки зад себе си такъв печален опит, аз осъзнах, че здравето наистина е най-важния дар на човека, но малко са тези, които притежават този дар. Дойдох до извода, че думата „свобода” е чувство за пълно здраве, ключова в разбирането на здравето: свобода от болката на физическо ниво, свобода от страстите на емоционално ниво - усещане на пълно умиротворение и спокойствие, свобода от егоизма на умствено - духовно ниво- връзка с Висшата Истина или Бог.
    Виждах, че много хора нямат това ниво на здраве, често те живеят в страх, агония, паника, депресии, духовно объркване и заблуди. На всички тях им се налага да приемат химически препарати просто за да са живи.
    Чувствам отчаянието на хората, чиито зов за помощ остава без отговор. Традиционната медицина упорито отхвърля нашите знания, не ни чува, не иска да води с нас диалог и да се възползва от положителните страни. Реакцията на Шведската медицинска асоциация за връчването ми на тази награда - е още едно потвърждение за това.
    Но когато осъзнаем нищожността и мимолетността на нашето присъствие на тази планета от една страна, и вечността и безкрайната еволюция на космоса от друга, в нашите опити да помогнем на страдащото човечество не остава място за противоречия и конфронтация, в основата, на които стои изгодата, алчността и неувереността.
    Тъй като фармацевтичните компании оказват основна съпротива за развитието на хомеопатията – най- евтиния лечебен метод, аз бих предложил приемането на международен закон, с който на тях би им се забранила печалба от продажбата на лекарства. Само в този случай, мисля, може да се появи надежда за промяна. Ако световните медицински власти продължават да игнорират благодетелните открития на Ханеман, те не само ще изпуснат великата възможност да представят на света нова лечебна система, която би могла да даде на хората възможност да бъдат по- здрави, а значи и по- хармонични, умиротворени, но и ще бъдат обвинени в престъпна небрежност и недалновидност от бъдещите поколения.
    Мисля, че на човечеството му предстои нелека борба за придобиване на истинско здраве.

    ОтговорИзтриване
  112. Съгласна съм, че е доста трудно човек без някакви години медицинско образование и съответната специализация да направи „информиран избор” по медицински въпрос. От скоро се интересувам от тези ваксини и се чудя как може почти всеки месец на малко бебе да му бият какво ли не, но пък от друга страна също се замислям, еми не дай си боже да се разболее от нещо което съм могла да го ваксинирам а не съм го направила заради мой си някакви убеждения...дали бих го преживяла...едва ли.Би било чудесно ако децата се лекуват само с билки, да не се ваксинират и да се забранят антибиотиците. Но ако живеем в свят без епидемии, което няма как да се случи.

    ОтговорИзтриване
  113. Kakav e problema ne razbiram? nali tezi koito sa vaksinirani sa IMUNIZIRANI sreshtu bolestta i nqma kak da se razboleqt dori i pri doseg s neimunizirani deca?otnosno informiraniqt izbor...lekarite informirat pacientite si a samite lekari ot kade se informirat?tova ne e neshto koeto sa testvali a sa go pro4eli ot nqkade.zashto da vqrvam na tozi nqkoi?ami tozi nqkoi pe4eli ot vaksinite...

    ОтговорИзтриване
  114. Какъв ви е проблема, госпожо Ковачева?Ваксини ли продавате? Невежеството ви говори не само за липса на информация, но и за липса на човечност до такава степен, че дори не допускате да се усъмните в правотата си. Че на кого да се довери човек, на традиционната медицина ли, която не успява да реши и най-прости здравословни проблеми като хрема при 8 месечно бебе?А хомеопатията досега не е претърпявала провали и то при доста сложни проблеми, които "докторите" само задълбочават и протакат. Невежеството ви е и липса на опит, госпожо Ковачева. Дай Боже да не сте боледувала, нито децата ви. Или да сте имала късмет и джипито ви да се справяло с проблема.Но това рядко е така и аз виждам невежеството на хората, също както и при вас, в ограниченото мислене и недопускането на други алтернативи. Събудете се бе хора!Традиционната медицина не работи!Не и у нас.

    ОтговорИзтриване
  115. Госпожо Ковачева, имам много въпроси, но ми отговорете само на 2:
    1. Защо не ваксинираните са заплаха за ваксинираните, та нали последните са "защитени"?
    2. Защо в България няма фонд за лечение на деца пострадали от ваксини, като да речем в САЩ? Защото има не един или два случая, и надявам се не искате да сте на мястото на близките на тези деца!?Значи, ваксините не са опасни, но тук-там има странични ефекти, ама ако се случи нещо сте от нищожния процент, т.е. оправяйте се сами - държавата не носи отговорност... Нагличко е.

    ОтговорИзтриване
  116. Аз лично ваксинирам детето си имам биологично образованиечела съм листовките на ваксините преди да ги бият на детео ми както и какви странични ефекти имат.След всяка ваксина давам панадол поне два дни по съвет на педиатъра и досега съм нямала проблеми.Описвате какви ли не симптоми , които преписвате на ваксините , но вашите деца не растът под стъклен похлупак и да разболяват се особенно в сезона на грипа.И детето ми се е разболявало вдигало е температура и е стигало както до спешното след грип така и е пило антобиотици.Не вярвам на хомеопатията , защото след такава една педиатърка хомеопатка детето стигна до много силен антибиотик защото тя спря антибиотика след три дни прием и после се наложи да пускам посявки защото вируса беше резистентен вече към определени антибиотици.Вие искате да има информиран избор , но замисляте ли се за слабо образованите , за какъв информиран избор говорим , те ваксинират децата си само заради помощите .Как ще ми гарантирате , че ако има епидемия от дори една от тези опасни и смъртоносни болести , като някой се предават по въздушно капков път и нямат нищо общо с хигиената , моето дете няма да се защото дори и ваксинирано това е възможно при епидемия и то има ослабен имунитет . Добре , не ги ваксинирайте но ще им пускате ли редовно тестове показващи , че не са носители на някоя от тези болести за ваша сметка разбира се. Да в другите европески страни не са задължителни ваксините , но имат покритие от 90 процента ваксинирани деца , може би пък са много неуки та затова този висок процент. И в страна в която едно бебе като много плаче и е нервно първо му баят против уроки и уплаха , след това решават , че са зъби и тогава се кара на доктор имам лично наблюдение за това , може въобще да се говори за здравна култура.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "...после се наложи да пускам посявки защото вируса беше резистентен вече към определени антибиотици..."

      Как човек с биологично образование "посява" вирус и го лекува с антибиотик?

      Изтриване
  117. Проблемът, който разисквате, е свързан не с ваксините и лекарствата, а с липсата на доверие.
    Аз самият считам, че ваксините са необходими и полезни, защото ефекта от ваксинация е многократно доказан в миналото. Смятам, че и антибиотиците също са лекарства, когато се приемат по начина, който е установен опитно като най-резултатен. Известно е, че и всяко лекарство е и отрова. А разликата е само в дозите и продължителността на приема.
    Затова този спор е всъщност породен от недоверие. Поради тази причина и не мога да взема страна...
    Защото има много доказателства сочещи, че "търговците са влезли в храма". Такива виждам и в поликлиниките, и в рекламите на фармацевтични продукти и в бурното разпространение на хомеопатията и "лечението със соли"...
    Освен това, виждам и много глупаци с висше образование. Учил-недоучил може да е не само хомеопатът. А и всеки, който не си върши съвестно работата, поради незнание, мундарлък или просто заради по-висока печалба, допринася за тази всеобща криза на доверие, за разделението на обществото и разпространението на гола вяра в свръхестествени способи за лечение и т.н.
    Лошото е, че не виждам бърз и лесен начин за оправяне. Мисля, че ни очаква бавна и мъчително-болезнена еволюция.

    ОтговорИзтриване
  118. Не искам да богохулствам, но малко се прекалява с обожествяването на ваксините. Едва ли не преди тях Земята е тръгнала да се обезлюдява... Коя ваксина е спасила човечеството от скарлатина, например??? Заболеваемостта също е спаднала през последните години.

    ОтговорИзтриване
  119. Несъм медицинско лице или с медицинско образование и не смятам че ми е нужно за да реша да ваксинирам детето си или не!Четох доста мнения и коментари за и против,но нито едните нито другите успяха да наклонят везните в тяхна полза,докато не прочетох съставките на ваксините,за да реша да Не ги поставям!И на всички които ще ме обявят за проста,некомпетентна и неимформирана,ще ги попитам само няколко неща:предполагам знаете че бременната жена неможе да приема никакви лекарствени медикаменти,не трябва да пуши да пие алкохол и други куп неща?Дори и един прост аспирин,може да бъде пагубен за плода.И питам аз как така бебето дето до вчера е било в майчината утроба и всички лекари и медицински лица са обяснявали как не трябва да приема лекарства,изведнъж същите тези му бият ваксина пълна със вредни ясни и не до там изяснени субстанции!?Ще ме извинявате,но за мен тук няма никаква логика!И тези майки дето така отговорно през цялата бременност са спазвали всичко стриктно изведнъж пак така отговорно се съгласяват да наблъскат току що роденото и дете с неизяснена химия!?Пак ще ме извинявате,но и тук не виждам логика!И не са ми нужни образованията и титлите на някой,толкова вещи лица да си отговоря на въпросите!

    ОтговорИзтриване
  120. Много интересна дискусия се е получила за положителните и отрицателните страни на ваксините. Аз лично съм доста раздвоена като майка на бебе, на което му предстои първата ваксина. От където и да го погледнеш има риск, въпроса може би е кой е по-малкия риск да оставиш детето неваксинирано или да го ваксинираш?!?

    ОтговорИзтриване
  121. С риск да разсърдя майки,които твърдят, че децата им са развили аутизъм заради ваксинация, бих попитала следното: не мислите ли, че ако едно детенце е с аутизъм и имунната му система е компрометирана (стомашно-чревният трактат е първата линия на защита от бацили), е от техен жизнен интерес останалите деца около тях да са ваксинирани? Почне ли един вирус да се разнася, той мутира. Вирусите се развиват също. Затова и ваксинирани хора могат да се разболеят. Помните колко хора умряха ор свински грип, нали? Много от тях бяха деца и бременни жени. Ако видите инфографиката на страните с масови заразявания от едра шарка, които иначе са били изкоренени преди хората да забравят за тези болести, сред тях са България, Франция, Украйна, вече и Америка - все страни, където знам хора, които или могат да се откажат от ваксинации, или лъжат детските градини, че детето им има ваксинация, а всъщност няма. Във Франция през 2007 е имало 44 случая на едра шарка. През 2011 са хиляди. В Америка преди няколко години 380 човека от Амиш населението, което си живее в 18 век и не се ваксинира, се е разболяло от едра шарка. Сега, знам, че ще викнат един куп хора, как техните деца не са болни никога. Вирусът на полиото например, или т.н. детски паралич, поразява само 5% от населението, ваксинирано или не. Тоест 95% от хората ще се справят с вируса и няма да се разболеят. През 50те и 60те години на 20 век в България има много случаи на полио. Ще ги познаете по куцането или провлачен крак. Обикновено вирусът удря деца на възраст между 1 и 5 години. Усложненията са тежки, често с парализа, в краен вариант със смърт. През 70те вече има ваксини и аз лично не знам за нито един случай на детски паралич. От друга страна, когато бях на 5 години, бях на рожден ден на дете, което точно в този момент е имало вече симптоми на менингит. Едвам го спасиха, но си остана с мозъчни усложнения. Ние не се разболяхме. В градината имаше дребна шарка, скарлатина. Не се разболях. Сестра ми я хвана скарлатината. Тоест едно 95% няма да се разболеят, ако имунните им системи работят добре. Но малките деца и болните хора са в опасност, ако вирусите се разхождат из хората. Вместо да се вика изцяло срещу ваксините, нека да викаме за повече изследвания и яснота за състава им. Все пак тимерозол беше махнат след като много родители надигнаха глас срещу съставката. Или прочетете малко книги от 19век - нямало е семейство без смърт на млад човек от дифтерит и прочие смъртоносни болести, изкоренени днес. Прочетете една книга за Пастьор, създателят на ваксината против бяс. Не е успял да спаси децата си умрели от страшни болести, но заради тях и заради хилядите други човеци отишли си от днес превантивни болести, е посветил живота си на ваксините. Стотици френски майки с деца хванали бяс и излекувани от неговата ваксина (администрирана като лечение) са го благославяли.

    ОтговорИзтриване
  122. Имам предвид морбили (measles), не едра шарка в горния пост. Грешка в превода.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Зоя. Детският паралич или както го наричат медиците полиомиелит, го няма, защото вече го наричат атипичен менингит. Атипичен означава такъв, при който не може да се открие вирусен причинител. Изцяло сте се объркали за аутизма. Тези синдроми, които се наричат синдром от аутистичния спектър, са много заболявания като PDD-NOS, синдром на Аспергер, синдром на Леш-Нихан, атипичен аутизъм и т.н., и те са последствието, а не причината. Причината е натрупването на различни отрови в организма, основно идващи от ваксини, тъй като те проникват в организма чрез кръвния поток. Първият случай на аутизъм е от средата на 40-те години на миналия век, когато детският психиатър Лео Канер описва случаи на заболяване, което се среща за първи път. Интересното е, че това заболяване започва своето развитие след масовата и широко разпространена ваксинация срещу магарешка кашлица (коклюш) в САЩ. Ако се интересувате повече за аутизма ви препоръчвам книгата на Харис Култър "Ваксинация, социално насилие и престъпност". От свински грип хората, които починаха са 10 или 12 в целия свят, докато от един обикновен грип и неговите усложнения само в една страна ежегодно умират повече. Цялата "пандемия" със свинския грип бе, защото компанията производител на продукта "Тамифлу" е произвела повече, отколкото може да пласира на пазара. Поинтересувайте се и ще разберете. Не вярвайте на всичко, което ви казват по телевизията, опитайте се, доколкото ви е възможно първо да мислите самостоятелно. Доста е трудно, но се опитайте. Що се отнася до морбилито, то също е леко заболяване, преди го наричаха лещенка. Ако искате да научите нещо повече за детските болести и ваксините срещу тях, можете да потърсите книгите на д-р Менделсон "Как да отгледаме здраво дете въпреки лекарите" и "Признанията на един лекар еретик". Друга силна книга по темата е "Ваксините, въпроси и отговори" от д-р Александър Коток. Проверете и за книгите на българските холистични лекари д-р Петър Найденов, д-р Иван Енев, д-р Атанас Гълъбов, д-р Румен Стойчев и т.н. Виждам, че споменавате Пестьор. За съжаление и с него не сте запозната. На смъртния си одър този велик учен казва следното: Не е важен вирусът, важна е почвата, като под почва има предвид човешкия организъм. Интересна по темата е книгата Бешам или Пастьор? Ако успеете да я намерите, може да хвърлите и на нея едно око. Там ще разберете всичко и за ваксината против бяс и дали е вършила работа.

      Изтриване
  123. Само един въпрос към антиваксърите (мирен). Не ваксинирате, защото ваксините не действат- знаете ли че има колективен имунитет? Т.е. опр брой ваксинирани действа като щит. Но да кажем, че не ви интересуват другите, ок, приемам го. Да разбирам ли, че избягвайки страничните ефекти на ваксините рискувате заушки и паралич. Просто се опитвам да разбера. Прочетох- то тав болест я няма вече. Дали не е изчезнала заради масовите имунизации именно? Т.е. ако всички разсъждаваха като вас не се ли връщаме назад. Риск от всяко лекарсвто има иначе. Но не лежите ли на чуждия риск. Няма заушка, щото е изкренена, затова не рискувам. Това ли е. Не ме нападайте, само питам. Ясно е, че медицината е алабакистика

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колективният имунитет е глупост и е измислен от лекарите. Обърнете внимание на децата от Третия свят, спукват ги от ваксини, а мрат като мухи. Защо? Точно обратното е на това, което казвате, определен брой ваксинирани действат като развъдник на епидемии и затова лекарите, които са ваксинирали против тиф имат специално название за заболяването, което прилича на тиф, но е причинено от ваксина и е много по-тежко: наричат го паратиф. Точно защото ни интересуват другите предпочитаме те да са информирани, а не да предпочитат ползите, вместо да знаят фактите! Не рискувате да заболеете от заушка (паротит), защото тя е леко заболяване, единствено лекарите могат да ви наплашат така, че все едно е вирус Ханта. Детският паралич (полиомиелитът) е опасен САМО при деца и възрастни, които живеят в безподобни условия, хранят се с боклуци, живеят натъпкани като сардини и т.н. При тях заболяването може да доведе до парализа. При останалите просто преминава като грип. Но тъй като в цяла България има само 5-6 лекари, които се появяват по медиите и говорят едни и същи заучени фрази, от тях просто няма как да разберете истината. Не се разбира коя болест е изчезнала, ако говорите за паралича, тя не е изчезнала, просто сега лекарите я наричат атипичен менингит. Тоест, ако всички разсъждаваха като нас почти нямаше да има увредени от ваксини деца.

      Изтриване
  124. А ако неваксинираното ви дете се разболее от коклюш, например, и зарази малко бебе, което все още не е било ваксинирано? Или зарази болно дете/напр. аутист/, чиито родители не смеят да го ваксинират?

    ОтговорИзтриване
  125. А защо нямате нито един сайт? vaksini.com net org info eu нещо не говорят добре за вас.

    ОтговорИзтриване
  126. Добре дошли в Торонто General Hospital, специалист болница, която купуват в бъбреците ($ 370,000.00 долара), Искате ли да продадете бъбреците в замяна на пари? Ако отговорът е да, тогава се свържете с доктор Антъни Крейг днес, за да се получи надеждна и добра сделка за добри пари и за един по-добър хирургия, свържете с нас чрез: torontogeneralhospital@aol.com

    В очакване на вашите реакция по ... ..
    С Най-Добри Пожелания….
    Д-р Антъни Craig

    ОтговорИзтриване
  127. Нуждаем се от хора, които искат да дарят бъбреците с разумна такса, на възраст от 18 до 45 години. Заинтересованите страни, моля, свържете се възможно най-скоро за по-нататъшна обработка. моля, свържете се за повече информация: (samuelstephen1009@gmail.com)

    ОтговорИзтриване
  128. Всяко, повтарям - ВСЯКО лекарство има изброени нежелани реакции. Дори най-най-най-баналните. Шокирал съм се колко често има 1:100.000 вероятност човек да умре при прием. Поянкога е и по-чест. Това спира ли ме да си пия лекарството? Досега - никога. Не виждам как да няма странични действия и при ваксините. Те също са лекарство, нали? Наистина е ужасяващо за всеки един родител (аз съм такъв на четири деца), нещо да се случи на детенцето му. Но претеглям шансовете и преценявам, че ползата е по-голяма от риска. Децата ми са имунизирани. И четирите. Всеки път съм на тръни защото за мен, като родител всеки риск, различен от 0%, нещо да се случи на детето ми е огромен. Но по-голямото ми притеснение - а именно - детето ми да се разболее от някаква ужасна, трайно увреждаща или смъртоносна болест, когато това е могло да бъде избегнато и аз и моето решение да е резултат от това, някак си надделява. Не дай си Боже детето да прояви някаква странична реакция към ваксината...Не дай си Боже и пиян шофьор да го сгази на връщане от училище..Шансовете, ми се струва, че са горе долу едни и същи. Случва ли се - случва се! Има ли риск? Има...В живота няма 100% в никой аспект. Но не бих си позволил да неглижирам здравето на децата си заради минимален риск, по същия начин по който не бих спрял детето си от училище, заради вероятността да бъде сгазено на пътя.
    Като цяло изпитвам дълбоко презрение към всички уж интелигентни хора, които постъпват по един изключително неинтелигентен и откровено глупав начин и застрашават децата си посредством дълбоко неинформираното си решение. Съветвам ги да не пият никакви лекарства! Никога! Естественият подбор сам ще реши проблема и перманентно ще сведе броя на тези хора до минимум. Добре е да четете листовките на медикаментите, бе хора! Щом имате проблем с ваксините, имайте проблем и с останалите медикаменти! Пише си за смъртни случаи, за гърчове, за припадъци, за трайни увреди от медикамента. Черно на бяло! Конспираторите дори си признават! Представете си! Недейте чете само някакви шано статии, писани от "не знам си кого", които после да цитирате като 100% научни доказателства, а всички реални научни и клинични изпитвания да заклеймявате като пропаганда, конспирация и прочее.

    ОтговорИзтриване